Kovové rámy, jemne zahnuté kraje dotykových plôch (2,5D sklá) a displeje so zakrivenými krajmi.

Toto všetko sú dôvody často rozbitých dotykových skiel a displejov smartfónov. A pomerne často platí pravidlo, že čím je zariadenie drahšie, tým sa ľahšie poškodí. V tomto článku si povieme, prečo je to tak a či má zmysel chrániť takéto prémiové zariadenia dodatočnými ochrannými sklami.

2,5D dotykové sklá a zakrivené EDGE displeje

2,5D dotykové sklá, používa na svojich prémiových zariadeniach mnoho výrobcov, medzi ktorých patrí aj Apple, Samsung, HTC, Huawei a mnoho ďalších. Takéto dotykové sklá sú po bokoch jemne, ale aj viac zahnuté, čo má svoj efekt pri pozeraní na displej, ale aj pri samotnom dizajne zariadenia, ktorý toto sklo dotvára. Problémom však je, že takéto dotykové sklá sú náchylnejšie na rozbitie, a to aj za prítomnosti dodatočného ochranného skla.

Výrobcovia ochranných skiel, sa týmto novým tvarom musia a snažia prispôsobiť. Problém je v tom, že po nalepení ochranného skla na 2,5D dotykovú plochu, fólia nepokrýva celú časť dotykovej plochy, ale len tú, ktorá je rovná a lepidlo k rohom dobre neprilieha. Takto zostávajú po krajoch malé voľné plochy, bez prítomnosti ochranného skla a tie sú veľmi zraniteľné. Avšak, je pár výrobcov ochranných skiel, napr. Panzerglass, ktorí majú ochranné sklá aj na takto zahnuté plochy, ale len na niekoľko zariadení a s cenovkou vyše 40 eur. Paradoxom je, že na EDGE zariadenia od Samsungu, ktoré majú zakrivený displej (3D thermoforing), existujú ochranné sklá pokrývajúce celú plochu dotykového skla. No, ale takéto zaujímavé zariadenia, sú ešte náchylnejšie na poškodenie pri ráznom dopade na tvrdý predmet. Takže i tu je diskutabilná záchrana dotykovej plochy za pomoci ochranného skla.

Výsledok je taký, že pri zariadeniach s 2,5D dotykovými sklami a EDGE zariadeniach, je potenciál ochranného skla podstatne v pozadí. Pomáha len v špecifických prípadoch priameho pádu zariadenia na ochranné sklo. Avšak, podstatná časť pádov je práve na rohy a kraje zariadení, kde ochranné sklo nepomôže a v prítomnosti kovového rámu je pravdepodobnosť poškodenia ešte vyššia.

Najhoršie je to, že dodatočné ochranné sklo zostáva v mnohých prípadoch absolútne nepoškodené. Pripomeňme si, že dotykové sklá Gorilla glass posledných generácií, sú samé osebe odolné a dobre odolávajú slabším pádom, neopatrnejším zaobchádzaním a škrabancom.

Kovové rámy

Kovový rám prémiových zariadení je v podstate najväčším škodcom pre dotykové sklá. No pritom je veľmi žiadaným parametrom pri výbere nového zariadenia. A to hlavne z dôvodu prémiového vzhľadu a elegancie. No, pozrime sa aj na tú horšiu stránku kovových rámov, ktorú si len zriedka uvedomujeme.

Tá spočíva v jeho tvrdosti a takmer nulovej pružnosti. Zariadenie s kovovým rámom je oveľa náchylnejšie na rozbitie dotykového skla. Práve takmer žiadna pružnosť materiálu je príčinou silného impulzu, ktorý dotykové sklo dostáva pri náraze rámu na tvrdý predmet, pričom aj často praskne. Väčšinou však ide o rohy rámu, ktoré sú najzraniteľnejšie. Kovové rámy majú aj úpravy na absorbovanie nárazov a lepšiu pružnosť, ktoré spoznáte podľa „pásikov“ zakomponovaných v ráme zariadenia. Takáto úprava je najviac viditeľná u zariadení Apple iPhone 6 a vyššie (ďalším z dôvodov týchto pásikov je lepší príjem GSM signálu). No ani to nie je zárukou, že kovový rám bude pružnejší alebo bude lepšie absorbovať nárazy pri páde. Týmto problémom značne trpia napr. zariadenia Apple iPhone 5, 6 a vyššie, ktoré majú často problém s prasknutým dotykovým sklom práve z dôvodu pádu na kovový rám. Avšak, existujú aj výnimky, ktoré aj napriek kovovému rámu, výborne odolávajú nárazom a rozbitiu dotykového skla. Sú to napr. zariadenia Sony, ktoré majú výborné spracovanie kovového rámu v súhre s takmer rovným dotykovým sklom. Takýchto výrobcov je zatiaľ pomerne málo.

Tak ako to vlastne je ?

Ak sa vrátime o nejaký čas späť a spomenieme si na plastové rámy aj u prémiových zariadení a rovné dotykové sklá, tak môžeme skonštatovať, že tu ochranné sklá svoju úlohu plnili účinnejšie ako pri dnešných prémiových zariadeniach. Dôvodom je, že na rovné dotykové sklá sa vyrábajú ochranné sklá, ktoré pokrývajú kompletnú plochu, bez kompromisov. Ďalší dôvod je plastový rám, ktorý síce nepôsobí až tak prémiovo, ale je podstatne pružnejší a pri náraze sa skôr zlomí, ako by poškodil dotykové sklo. A tak pre používateľov takýchto zariadení, ktorých je aj v súčasnosti pomerne dosť, má zmysel zakúpiť a používať dodatočné ochranné sklá.

Tu vidíme, že ochranné sklá sa zväčša vyrábajú len na plochu, ktorá je rovná, zahnuté kraje zostávajú nepokryté a náchylné na rozbitie.

Používateľom nových, prémiových zariadení z kovu a skla, ktorí si chcú chrániť svoj drahý smartfón nepoškodený, odporúčame siahnuť skôr po kvalitnom puzdre. To je v súčasnosti najlepšou prevenciou pred poškodením dotykového skla aj rámu, lepšou ako ochranné sklo. Samozrejme, neodcudzujeme ochranné sklá, nejaký zmysel majú, škodu neurobia a v niektorých prípadoch pomôžu, ale určite nie tak, ako pri starších alebo „neprémiových“ smartfónoch s klasickými konštrukciami.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE