Prinášame vám dva programy z podobnej oblasti a v úplnej verzii.

Multimediálne spracovanie môžete využiť pri práci s optickými diskami, napaľovaní filmov alebo konverzii hudby. Pridali sme aj program na tvorbu pohľadníc. Jednoduchý a zároveň k nemu máte motívy použiteľné pre rôzne udalosti.

Ashampoo Burning Studio 2016

Burning_web2016_3_nowat

Napaľovací program so všetkými dôležitými funkciami

Nech sa to javí hocijako, éra CD a DVD ešte ani zďaleka nekončí. Stačí sa pozrieť do obchodov, ale najmä na návyky používateľov. Nová verzia tohto napaľovacieho softvéru predstavuje v skutočnosti viac ako len napaľovanie. Hlavnou zmenou nového rozhrania je menu, ktoré pochopí úplne každý. V minulých verziách bol návrh programu takisto nadmieru prívetivý, no teraz sa výrobcovi podarilo niečo, čo nám vyrazilo dych a doteraz si to neuvedomoval.

Funkcie programu sú v jazyku bežného používateľa, nie počítačových pojmov. Program je vhodný pre používateľov, ktorí si na optické médiá zálohujú svoje dáta. Nezáleží na tom, aký typ použijú. Dostupné sú všetky verzie optických diskov, vrátane dvojvrstvových médií a Blu-ray. Tiež aj M-Disc verzie, čiže špeciálne disky s garantovanou dobou uchovania údajov na 1000 rokov. Program podporuje spravovanie diskov a pridávanie nových údajov na bežné aj prepisovacie.

Silnou stránkou je najmä napaľovanie veľkého objemu dát a automatické rozdeľovanie súborov na počet potrebných diskov. Jednoducho potiahnete do okna všetko, čo chcete napáliť a spustíte proces. Ak nebude stačiť jedno médium, program si vypýta ďalšie. Vytvoriť môžete dokonca aj verzie, ktoré automaticky spustia nejaký program po vložení do mechaniky. Táto verzia podporuje napaľovanie filmov, a to aj s ohľadom na kompatibilitu v stolných prehrávačoch. Tiež sa dajú previesť súbory tak, aby ste vytvorili filmové DVD zo zdrojových dát uložených na disku.

Rovnako je to aj s hudbou, teda napaľuje skutočné hudobné CD a DVD, nie disky s MP3 súbormi. Pri hudobných CD môžete normalizovať zvuk vo všetkých stopách. Pri kombinovaní hudobných súborov z rôznych zdrojov tak získate jednotnú hlasitosť pre všetky skladby. Nebudete tak musieť meniť hlasitosť počas prehrávania rôznych skladieb. Ripovať skladby môžete aj do formátu OGG a FLAC.

Môžete vytvárať obrazy disku vo viacerých formátoch, a to aj z vlastných súborov. Čiže na to, aby ste vytvorili ISO súbor, nepotrebujete žiadnu špeciálnu utilitu. No a samozrejme potom viete obrazy napaľovať, alebo ich vytvárať aj z vložených diskov. Pre pokročilejších je tu podpora práce s bootovateľnými diskami.

Program pomôže aj s vytváraním obalov pre rôzne médiá a formou ich obalu. Teraz je tu možnosť sťahovať si dodatočné šablóny priamo z aplikácie.

Registrácia

Počas inštalácie je nutné požiadať o registračný kľúč kliknutím na tlačidlo pod editačným poľom na jeho zadanie. Treba naň kliknúť a spustí sa webový prehliadač. Vo formulári stačí zadať emailovú adresu, na ktorú vzápätí príde link na potvrdenie registrácie s ďalším odkazom (druhý v poradí). Ten potvrdí oprávnenosť vyžiadania platného čísla a do emailovej schránky príde druhá emailová správa s platným sériovým číslom (na zobrazenej stránke netreba nič vypĺňať, stačí ju potvrdiť) a potom sa na nej zobrazí registračný kľúč.

Hlavné výhody:

  • Prívetivosť rozhrania, ovládanie, podpora Blu-ray, výbava doplnkových funkcií

Bezplatné stiahnutie:

Link: www.ashampoo.com

Link na stiahnutie: bit.ly/1S7iie7

Ashampoo Photo Card

PhotoCard_web2016_3_nowat

Tvorba pohľadníc aj bez grafických znalostí

Špecializovaný softvér na tvorbu pohľadníc. Z obyčajného obrázka vďaka nemu vytvoríte pútavé zloženie rôznych štýlov pohľadníc. Výrobca poskytuje rôzne motívy, do ktorých vsadíte fotografiu a celkovú kompozíciu môžete doplniť o vlastné texty a grafiku. Textové polia sa upravujú podobne ako v iných grafických programoch. Môžete si ich na predlohu umiestniť ľubovoľný počet a pracovať s formátovaním textu.

Ide o ozdobný text v štýle vybranej šablóny. Samozrejme, podobne ako v textovom editore, aj tu je možnosť kompletne zmeniť vzhľad písma, pridať mu gradient, priehľadnosť alebo zarovnanie. Ak píšete prianie, je tu možnosť zarovnania v rámci vytvoreného bloku s textom. Pri dlhších textoch ide z hľadiska dizajnu o dôležitú funkciu. Extra funkciu tvorí aplikovanie efektu na vybraný text. Či už pôjde o dvojitý obrys alebo žiarivý efekt.

Takisto je tu priestor na pridanie doplnkovej grafiky z radu rôznych značiek, obrazcov a schém či 3D ikoniek. Zásoba je vskutku veľká a využiť môžete napríklad aj 3D obrázok odtlačených pier. Takáto grafika sa na pohľadnicu určite hodí, ak si netrúfate použiť autentický odtlačok. Aby obrázky lepšie ladili s konceptom celej grafiky, môžete im upraviť priehľadnosť. Tiež aj jas, kontrast a sýtosť. Na základné úkony nie je potrebné obrázky upravovať vopred.

Komu by nestačili možnosti tohto programu je tu verzia Photo Card 2 s extra nabitou výbavou šablón podľa oficiálnych sviatkov a rôznych osláv. Tiež je zlepšená aj úprava obrázkov priamo v programe.

Priamo z aplikácie môžete obrázok exportovať do súboru alebo len do schránky systému. Nechýba podpora sociálnych sietí, a tak sa dá obrázok nahrať priamo na Facebook alebo na album Picasa.

Registrácia

Počas inštalácie je nutné požiadať o registračný kľúč kliknutím na tlačidlo pod editačným poľom na jeho zadanie. Treba naň kliknúť a spustí sa webový prehliadač. Vo formulári stačí zadať emailovú adresu, na ktorú vzápätí príde link na potvrdenie registrácie s ďalším odkazom (druhý v poradí). Ten potvrdí oprávnenosť vyžiadania platného čísla a do emailovej schránky príde druhá emailová správa s platným sériovým číslom (na zobrazenej stránke netreba nič vypĺňať, stačí ju potvrdiť) a potom sa na nej zobrazí registračný kľúč.

Hlavné výhody:

  • Motívy pohľadníc, zásoba grafických efektov, možnosti práce s textom, spôsoby exportovania

Bezplatné stiahnutie:

Link: www.ashampoo.com

Link na stiahnutie: bit.ly/1PkqvN3

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.