Ťažba Bitcoinu je proces, v ktorom ťažiari využívajú výpočtovú silu svojich zariadení na riešenie kryptografických problémov, do blockchainu pridávajú nové bloky a zaisťujú tak integritu siete. Rast počtu ťažiarov zvyšuje náročnosť ťažby a následne aj hashrate.

Algoritmus bitcoinovej siete automaticky mení náročnosť ťažby tak, aby sa nový blok pridával v priemere každých 10 minút. Dáta prepočítava každých 2016 blokov (približne každé dva týždne). Koncom apríla sa náročnosť ťažby dostala na svoje historické maximum 88,10 TH/s a od mája táto hodnota zaznamenáva pokles.

BitcoinZdroj: www.coinwarz.com/mining/bitcoin
Bitcoin

Ťažiari Bitcoinu investujú do nových zariadení

Na náročnosť ťažby nevplýva len počet ťažiarov, ale aj ich správanie. Po marcovom halvingu Bitcoinu klesli odmeny za ťažbu na polovicu. Na ťažiarov má takýto pokles značný vplyv. Menej efektívne ťažobné zariadenia sa často stávajú nerentabilnými, čo núti ťažiarov prejsť na novšie a výkonnejšie stroje, alebo prestať s ťažbou.

V USA prebieha asi 40 % celkovej ťažby Bitcoinu, pričom priemerné náklady na energiu sú 0,08 dolára za 1 kWh. Jedným z najpopulárnejších zariadení pre ťažbu bol donedávna model Antminer S19J Pro. Na to, aby bol ziskový, sa musí cena Bitcoinu pohybovať nad 69 802 dolárov. Mnohí ťažiari dnes prechádzajú na novšiu verziu S21 Pro, ktorá môže priniesť ziskovosť už pri cene 35 492 dolárov za jeden BTC.

Pri súčasnej cene bitcoinu sa teda ťažba na starších modeloch nevyplatí. V dôsledku týchto faktorov musia ťažiari neustále monitorovať zmeny v obtiažnosti ťažby, ceny bitcoinu a náklady na energiu.

BitcoinZdroj: coinmarketcap.com/currencies/bitcoin
Bitcoin

Očakávaný nárast obtiažnosti ťažby Bitcoinu o 3,8 %

V súčasnosti sa náročnosť ťažby pohybuje na úrovni 79,5 TH/s, pričom frekvencia s akou sa ťažia je každých 9,8 minúty. Tento časový interval je pod hranicou 10 minút. To znamená, že algoritmus pri najbližšom prepočte náročnosť ťažby navýši. Už o dva dni sa očakáva zvýšenie náročnosti ťažby Bitcoinu približne o 3,81 %, a to na hodnotu 82,52 TH/s.

BitcoinZdroj: coinwarz.com/mining/bitcoin/difficulty-chart
Bitcoin

Zvýšenie obtiažnosti tiež znamená, že menej efektívne ťažobné operácie môžu byť vytlačené z trhu. Tento proces prispieva k udržaniu integrity a bezpečnosti bitcoinovej siete a teda aj k jeho dlhodobému úspechu.

Zvýšená náročnosť a hashrate často predchádzajú rastu ceny Bitcoinu, pretože signalizujú zvýšenú dôveru v sieť a jej bezpečnosť.

Kým držitelia Bitcoinu sledujú, ako zvýšenie obtiažnosti ovplyvní jeho cenu alebo investujú do trendujúcich coinov, mnohí siahajú po projektoch, ktoré sú v predpredaji. Medzi najzaujímavejšie z nich dnes patria Pepe Unchained a Shiba Shootout.

Meme coin Pepe Unchained vyzbieral za prvý mesiac 3,7 milióna dolárov

Na projekt sa za prvý mesiac vyzbieralo viac než 3,7 milióna dolárov, čo je naozaj čiastka, ktorá stojí za pozornosť.

Tvorcovia projektu prichádzajú s ambicióznym plánom, v ktorom kombinujú najnovšie blockchainové technológie a rastúcu popularitu meme coinov. Tento segment na trhu s kryptomenami vykazuje objem trhového kapitálu takmer 50 miliárd dolárov. Naviac natívny token PEPU patrí medzi meme coiny novej generácie, ktoré oproti bežným meme coinom majú reálnu využiteľnosť.

Pepe UnchainedZdroj: pepeunchained.com/sk
Pepe Unchained

Projekt Pepe Unchained funguje na vlastnej druhej vrstve blockchainu (Layer 2) postavenej nad primárnou sieťou Ethereum. Toto elegantné riešenie eliminuje problémy so sieťovým preťažením​​ a ponúka až 100-krát rýchlejšie vybavenie transakcií. Zároveň sa používatelia môžu potešiť z oveľa nižších transakčných poplatkov a s tým spojenými vyššími ziskami. Vďaka vlastnému vyhľadávaču Block Explorer garantuje platforma používateľom rýchlejšie a bezpečnejšie vyhľadávanie.

Projekt nezabúda ani na zdravú dávku humoru. Za vtipnou meme tematikou inšpirovanou populárnou postavičkou Pepe the Frog sa skrýva dômyslene prepracovaná tokenomika. Hnacou silou celého ekosystému je natívny token PEPU, ktorý si môžete momentálne kúpiť za zvýhodnenú cenu 0,00846 dolára.

Záujemcov o pasívny príjem zaujmú štedré odmeny za staking vo výške 500 %.

Viac o projekte Pepe Unchained

Shiba Shootout kombinuje model P2E, tematiku Shiba Inu a moderné blockchainové technológie

Shiba Shootout je ďalším meme coinom, ktorý je pod drobnohľadom mnohých investorov. Projekt je oslavou neskrotného ducha Divokého západu, technologických inovácií a vzájomnej komunitnej spolupráce. Zároveň poteší aj nadšencov tematiky Shiba Inu a súťaživé typy, ktoré sa neboja priateľského rivalstva.

SHIBASHOOTZdroj: shibashootout.com/sk
SHIBASHOOT

Hlavným motorom ekosystému je herná platforma, ktorá ponúka celé spektrum možností ako sa nielen zabaviť, ale aj zarobiť štedré odmeny. Hra postavená na princípe P2E (play-to-earn) umožňuje používateľom monetizovať svoje aktivity, a tak zarábať natívne tokeny SHIBASHOOT obchodovateľné na kryptoburzách.

Platforma poskytuje celú sériu aktivít a programov, do ktorých sa dá zapojiť. Za zmienku stojí stávkovanie na rôzne duely, súťaže o najlepšieho rozprávača táborákových príbehov, bonusy za referencie svojich známych, lotéria s výnosmi na dobročinné účely, turnaje v pokeri a podobne.

Projekt sa momentálne nachádza v štádiu predpredaja. To znamená, že záujemcovia si dnes môžu kúpiť tokeny SHIBASHOOT za špeciálnu cenu 0,0196 dolára, využiť odmeny za staking a dokonca si požiadať o bezplatné meme coiny priamo na oficiálnej stránke Shiba Shootout.

Výška ročných odmien za uzamknutie tokenov na dlhšie obdobie je až 1 499 %.

Viac o projekte Shiba Shootout

Záver

Posledné dva mesiace sa niesli v duchu klesajúcej náročnosti ťažby Bitcoinu. Kým mnohí ťažiari investujú do nových zariadení, trh očakáva nárast obtiažnosti ťažby už o dva dni. To by mohlo pozitívne ovplyvniť nielen cenu Bitcoinu, ale tiež celkovo posilniť kryptoprostredie. Meme coiny ako Pepe Unchained a Shiba Shootout, ktoré už dnes vykazujú silnú investičnú dôveru, tak môžu po zalistovaní priniesť svojim držiteľom atraktívne zhodnotenie vloženého kapitálu.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Clickout Media.