Miera recyklácie bola doteraz o niekoľko percent nižšia.

Vesmírna agentúra NASA dosiahla významný technologický míľnik, ktorý by jedného dňa mohol zohrať dôležitú úlohu pri misiách na Mesiac a ďalej do vesmíru.

Jej systém environmentálnej kontroly a podpory života (ECLSS) na Medzinárodnej vesmírnej stanic (ISS) recykluje 98 percent všetkej vody, ktorú astronauti prinesú na palubu stanice. Jedna časť ECLSS využíva pokročilé odvlhčovače na zachytávanie vlhkosti, ktorú posádka stanice dýcha a vylučuje pri plnení každodenných úloh.

Ďalší subsystém, určený na spracovanie moču, obnovuje to, čo astronauti vymočia pomocou vákuovej destilácie. Podľa NASA sa v procese destilácie získava voda a močový roztok, ktorý stále obsahuje obnoviteľnú H2O.

Agentúra nedávno začala testovať nové zariadenie, ktoré dokáže extrahovať vodu, ktorá zostáva v soľanke, a práve vďaka tomuto systému NASA zaznamenala 98-percentnú mieru obnovy vody na ISS. Predtým stanica recyklovala približne 93 až 94 % vody, ktorú si astronauti prinášali na palubu.

Takáto vysoká miera recyklácie má význam aj pri šetrení paliva v rámci kozmických letov a efektívneho využívania nákladového priestoru. Čím menej vody bude potrebné dopraviť na ISS, tým viac miesta zostane pre iný náklad.

Zdroj: Space.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.