Headsety ako technológia budúcnosti sú stále otáznikom.

Nová generácia okuliarov Google Glass pre rozšírenú realitu, interne nazývaná Project Iris, bola údajne zrušená. Informuje o tom portál BusinessInsider.com, podľa ktorého k zrušeniu došlo niekoľko mesiacov po tom, keď Clay Bavor, vedúci projektu, vo februári opustil divíziu rozšírenej reality spoločnosti Google. Portál sa v tomto smere odvoláva až na tri zdroje z prostredia Google.

Google sa následne namiesto vývoja vlastného hardvéru údajne radšej zameral na budovanie softvérovej platformy virtuálnej reality pre iné spoločnosti, napríklad Samsung. Platforma sa vraj nazýva Android for AR.

Projekt Iris mal byť typom inteligentných okuliarov, ktoré by mali pomôcť doplniť pohľad do reálneho sveta o ďalšie informácie, ako napríklad preklad v reálnom čase alebo navigácia prostredníctvom Google Maps. Ide teda o rovnaký koncept, ako u nedávno predstaveného headsetu Vision Pro od Apple. Spoločnosť Google predviedla pár okuliarov podobných tomuto konceptu na konferencii Google I/O 2022.

Zdroje blízke Googlu však tvrdia, že vývoj týchto okuliarov sprevádzal zmätok a neustále menenie stratégie. Keďže ide o odvetvie, ktoré sa stále len rozvíja, nie je to až tak prekvapujúce, aj vzhľadom k tomu, že zmätok a chaos nie sú pri vývoji v tejto spoločnosti až také výnimočné. V Google vraj pracovali aj na ďalšom headsete, ktorý vraj pripomínal lyžiarske okuliare a šlo zrejme o niečo na spôsob Vision Pro.

Otázny je aj celková budúcnosť náhlavných súprav pre virtuálnu a rozšírenú realitu. V Google už v roku 2011 predstavili prvý prototyp Google Glass a vtedy sa zdalo, že to bude nový smer technologického vývoja. Bohužiaľ, počas pár nasledujúcich rokov všetko vyšumelo do stratena a 15. septembra tohto roka Google definitívne ukončí podporu posledných generácií.

Pomôcť odvetviu by mohlo Apple s už spomínaným Vision Pro, ale v jeho prípade ide o veľmi drahé zariadenie s kompromismi, ako napríklad relatívne krátka výdrž batérie. Navyše, otázny je i samotný koncept fungovania, teda, či skutočne chceme pracovať a odpočívať s nepohodlnou náhlavnou súpravou na hlave. Nie je to prirodzené a z tohto dôvodu už zlyhali aj iné technologické koncepty, typicky 3D televízory.

Zdroj: BusinessInsider.com; ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.