Samsung sa už naplno vrhol na technológiu OLED a jeho najnovšia verzia televízora s panelom QD-OLED má označenie S95C. Minuloročný model mal označenie S95B.

Tento televízor sme videli v apríli pri európskom predstavení vo Frankfurte nad Mohanom, Samsung ho premiérovo uviedol na CES 2023 v Las Vegas ešte v januári tohto roka. Konečne sme tento televízor dostali do našej redakcie a začali sme s jeho testom.

Samsung 55S95CZdroj: Touchit.sk
Samsung 55S95C s používateľským rozhraním

Základné technické parametre

Televízor sme testovali v 55-palcovej veľkosti, existuje aj jeho 65- aj 77-palcová veľkosť. Ide o 4K rozlíšenie, dizajn televízora je plochý, je to kombinácia displeja a One Connect Boxu. Znamená to, že celá plocha samotného televízora je rovná a mimoriadne tenká. Hrúbka panelu sa podobá na hrúbku bežného smartfónu.

Samsung 55S95CZdroj: Touchit.sk
Tenký panel televízora Samsung 55S95C

Zobrazovacia technológia je teda OLED, podporované formáty sú HDR HDR10, HDR10+ Adaptive a HLG, tento televízor však nepodporuje Dolby Atmos. O tom budeme ešte hovoriť v samostatnej časti tohto článku.

Obraz spracováva procesor Neural Quantum Processor 4K. Dekódovanie videa je pre MPEG4, HEVC, VP9-2 a AV1. Procesor má na starosti aj upscaling obrazu na 4K rozlíšenie. Spracováva každý bod samostatne a to v každom zábere. Operačný systém je Tizen.

Zvuk je vo formáte 4.2.2, celkový zvukový výkon je 70 W. Šestica reproduktorov je umiestnená v zadnej časti televízora.

One Connect Box obsahuje 4 porty HDMI, ide o štandard HDMI 2.1, ďalej sú tu 3 porty USB, 1x Ethernet, 1x CI+, 1x optický výstup zvuku a jeden port na slúchadlá. Tuner je pre digitálne terestriálne a satelitné vysielanie.

Samsung 55S95CZdroj: Touchit.sk
OneConnect Box na Samsung 55S95C

Televízor podporuje bezdrôtovú komunikáciu WiFi 5 a Bluetooth 5.2. Nastavenie televízora je najjednoduchšie pomocou mobilného telefónu, nemusíte potom zadávať heslá. Telefón potom funguje aj ako diaľkový ovládač.

Prvé dojmy z testovania

Riešenie s oddeleným One Connect Boxom si všimnete okamžite a určite sú na to rôzne názory. Ak si chcete dať televízor na stenu, môže to byť pre vás výhoda. V dodávke máte krátky prepojovací kábel a je tu aj dlhý „neviditeľný“ kábel. Tak si One Connect Box môžete skryt z dohľadu očí. Samozrejme, tento kábel vidíte, ale nie je to príliš rušivé. Tento kábel zabezpečuje aj 230 V napájanie a dátový prenos. Počítajte s tým, že by mal mať dobré vetranie.

Výsledkom je tak televízor s tenkou OLED obrazovkou po celej ploche, vďaka čomu má všade rovnakú hrúbku. Stojan na stôl je zasunutý do zadnej časti televízora. Konštatujeme, že inštalácia podstavca je celkom náročná, musíte mať na to skúsenosti.

Samsung 55S95CZdroj: Touchit.sk
Prostredie SmartTings na Samsung 55S95C

Odrazy na obrazovke S95C sú skutočne výrazne eliminované. Samsung na svojich televízoroch 2023 QD-OLED použil svoju účinnejšiu antireflexnú vrstvu zo špičkových modelov LCD a je to vidieť.

Samsung 55S95CZdroj: Touchit.sk
Obraz na Samsung 55S95C je úplne bez odrazov

Skúsenosti z používania

Minulý rok Samsung prepracoval operačný systém Tizen a teraz je to celoobrazovkové používateľské rozhranie. Tým sa radikálne zmenil vzhľad prostredia a spôsob ako sa pracuje s aplikáciami. Je to o poznanie lepšie ako predtým a s novým prostredím sa teraz veľmi jednoducho pracuje.

Ultratenký dizajn modelu S95C ponecháva len málo miesta na reproduktory, ale výhodou je podpora Dolby Atmos. Basová zložka reproduktorov z televízora však nie je až tak výrazná, ako by sme si priali. Hlasová zložka je čistá, na zmiešané sledovanie obrazu budete celkovo spokojní.

Samsung 55S95CZdroj: Touchit.sk
Multiview zobrazenie na Samsung 55S95C

Ak však chcete ozajstný zážitok zo zvuku, treba na to externý soundbar, ktorý sme aj na testovaní mali k dispozícii. To prináša do zvuku údernosť a výkon potrebný na bohaté zvukové zážitky. Toto ale platí pre všetky televízory. Počítajte s tým, že S95C nepodporuje priestorový systém DTS.

Samsung 55S95CZdroj: Touchit.sk
Reproduktory na zadnom paneli Samsung 55S95C

Dodávaný diaľkový ovládač je jedným z najmenších ovládačov, aký sme mali v ruke. Nepôsobí nejakým luxusným dojmom, je vytvorené z plastu, ale má solárne napájanie. Obsahuje len tie najnutnejšie tlačidlá. Tlačidlá hlasitosti a zmeny programu majú viacero funkcií, možno na ne kliknúť, stlačiť ich alebo podržať. Takto získate prístup k ďalším funkciám. Všetko, čo sa nenachádza na diaľkovom ovládači, je prístupné prostredníctvom tlačidla nastavenia, ktoré otvorí ďalšiu ponuku na obrazovke.

Samsung 55S95CZdroj: Touchit.sk
Diaľkové ovládanie Samsung 55S95C

My sme využívali diaľkové ovládanie vytvorené v mobilnom telefóne, to je veľmi príjemné.

Bez podpory Dolby Vision

Televízory Samsung nepodporujú Dolby Vision, osobne si myslím, že už nastala doba, aby sa to zmenilo. Technické obmedzenia to asi nebudú, skôr je to cenová politika firmy. Samsung používa vlastný štandard HDR10+, ale filmový trh tento štandard úplne ešte neprijal.

Nie je celkom jednoduché povedať, čo absencia podpory Dolby Vision pre vás znamená. Závisí to od toho, čo sledujete – ak je to len televízne vysielanie, Dolby Vision vás zaujímať nemusí. Ak je to Netflix, Amazon Prime, ale Apple TV, je to už iné. Tieto streamovacie služby majú svoj obsah aj v tomto formáte a jeho podpora potom výrazne pomôže kvalite prezentácie obrazu a to predovšetkým v jasovej zložke. Netflix preferuje podporu Dolby Atmos, ale napr. Apple TV už podporuje aj HDR 10+ aj Dolby Atmos.

Samsung 55S95CZdroj: Touchit.sk
Kvalitný obraz aj pri hrách s Microsoft Xbox

Kvalita obrazu

Podobne ako väčšina ostatných televízorov, aj Samsung má možnosť nastavenia na použitie dynamického mapovania tónov na obsah HDR, čo výrazne kvalite obrazu. S95C celkovo poskytuje pôsobivý jas nielen v bielej, ale aj v primárnych a sekundárnych farbách. To umožňuje výbornú reprodukciu HDR, kde je špičkový jas samozrejme najviditeľnejší v intenzívnych svetlách – to sú napr. výbuchy v akčných filmoch.

Samsung 55S95CZdroj: Touchit.sk
Výborná čierna farba a kvalitný jas na Samsung 55S95C

Zhodnotenie

Samsung S95C je dobre vybavený na prácu s vašimi obľúbenými hernými zdrojmi a okrem ponuky Gamebar je vybavený štyrmi vstupmi HDMI 2.1, ktoré podporujú rozlíšenie 4K 120 Hz a širokú škálu technológií VRR (Variable Refresh Rate) vrátane VRR, G-Sync Compatible a FreeSync. S kompatibilným počítačom môže dokonca dosiahnuť vstupnú frekvenciu až 144 Hz.

Samsung 55S95CZdroj: Touchit.sk
Game Bar na Samsung 55S95C

S95C je celkovo vlajkový model 4K spoločnosti Samsung na rok 2023 a naozaj má čo ponúknuť. V porovnaní s minuloročným modelom S95B je model S95C vylepšený o externý box One Connect. Má tak plochejší profil a pôsobí elegantne.

Presnú cenu tohto televízora pre slovenský trh zatiaľ zisťujeme, model práve prichádza na náš trh. Orientačne je to okolo 2200 eur, čo je suma vychádzajúca z prepočte na našu menu z britského oficiálneho predaja.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.