Boj medzi hlavnými výrobcami v prémiovom sektore televízorov bol dlhé roky o tom, čo je lepšie OLED alebo QLED. Situácia sa však mení, Samsung naozaj prišiel so svojimi vlastnými OLED televízormi.

Samsung je veľký výrobca OLED displejov, ale teda v menších uhlopriečkach. Vyrobiť 65-palcový OLED je niečo iné, ako ho mať v zariadeniach do 10 palcov. Preto Samsungu dlhodobo investoval do QLED modelov a myslím si, že to bude robiť aj naďalej.

Samsung OLED S95Zdroj: TOUCHIT.sk
Samsung OLED S95 a hlavná obrazovka systému Smart HUB

OLED a dlhoročné skúsenosti s televízormi

Do redakcie na sme test teraz dostali model s označením S95B (QE55S95B), čo je OLED televízor s uhlopriečkou 65 palcov a k tomu je na palube všetko to, čo poznáme zo Samsung televízorov.

Samsung OLED S95Zdroj: TOUCHIT.sk
Podpora lokálnych aplikácií nie je v tomto prípade problém

Inými slovami z nášho pohľadu najlepšia výbava inteligentného televízora zasadená do celého ekosystému Samsung. A to s množstvom aplikácií nad operačným systémom Tizen a spracovanie obrazu pomocou vlastného procesora.

Ten má vo výbave prostriedky na využívanie neurónových sietí sa to znamená pokročilé spracovanie obrazu pomocou umelej inteligencie. To má výrazný vplyv na kvalitu obrazu ale aj zvuku. Rozlíšenie obrazu je 4K, zvuk má podporu Dolby Atmos.

Samsung OLED S95Zdroj: TOUCHIT.sk
Rovnako dobre funguje aj podpora prepojenia so smartfónom

Veľmi tenký displej a všetko v jednom

Televízor prichádza v tenkom vyhotovení (LaserSlim) s rýchlo namontovateľným podstavcom a nie je to kombinácia s One Connect boxom, čo inak používa Samsung pri prémiových TV. Vtedy máte osobitne displej a osobitne elektronickú výbavu televízora vrátane konektorov na pripájanie káblov.

Samsung OLED S95Zdroj: TOUCHIT.sk
Takto tenký je displej Samsung OLED S95

Presnejšie povedané samotný displej je super tenký, ale v spodnej tretine je integrovaná elektronická časť a tá je hrubšia. Samsung to vymyslel tak, že stojan je zároveň aj „úkryt“ pre káble a takto je možné ich dobre skryť pred pohľadmi očí. Pôsobí to celkom dobre. Ak si však televízor budete dávať na stenu, bude treba špeciálny stojan a tiež bude treba poskrývať kábel. Okrem varianty 65″ existuje aj jeho 55-palcový model.

Samsung OLED S95Zdroj: TOUCHIT.sk
Podstavec obsahuje aj priestor na vedenie káblov

S95B je teda all-in-one riešenie so 4 HDMI portami, tunerom na terestriálne a satelitné vysielanie spolu s kartou na dekódovaciu kartu.

Skúsenosti s používaním

Od prvej chvíle ako sme zapli tento televízor bolo jasné, že je to predsa len niečo iné ako sú televízory s technológiou QLED. Samsung má dnes v ponuke QLED televízory s priamym zadným podsvietením, kde čierna vyzerá veľmi dobre, ale zase nie tak dobre ako na tomto OLED televízore.

Samsung OLED S95Zdroj: TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty sú priamo v zadnej časti televízora

S95B teda prináša hlbokú čiernu farbu, veľmi dobrú bielu s kontrastnými okrajmi a plný farebný objem. Otvorene povedané, je S95B je zatiaľ televízor s najlepším obrazom v našej redakcii vôbec. Zásluhu na tom má jednak OLED panel so svojimi vlastnosťami, ale aj to, ako výrobca spracováva obraz.

Sledovali sme na ňom športový zápas, dobrodružný film, ale aj videá z YouTube pripravené skôr v amatérskych podmienkach a prepočítavací algoritmus urobil dobrú prácu. Obraz jednoducho vyzeral dobre.

Samsung OLED S95Zdroj: TOUCHIT.sk
Samsung OLED S95 pri našom teste na filmoch z Netflixu

Najlepší zážitok sme mali zo sledovania filmu na Netflixe v najvyššom rozlíšení, tu sa dá na metadáta obrazu spoľahnúť a výsledok vyzerá skoro ako v kine. Hlavne, ak sledujete televízor vo vhodnom prostredí v noci pri nočnej lampe. Procesor Neural Quantum 4K tu nemusí nejako výrazne dopočítavať obraz od základu, ale urobí úpravu obrazu tak, že pôsobí viac priestorovo. Hlavné postavy vo filme tak vidíte evidentne oddelené od pozadia a výsledok pôsobí dobrým dojmom.

Samsung OLED S95Zdroj: TOUCHIT.sk
Bezrámčekový dizajn Samsung OLED S95

Zvuk aj s podporou Q-Symphony

Reproduktory sú ukryté v elektronickej časti televízora a sú tu aj reproduktory, ktoré vyžarujú zvuk do stropu. Celkový zvukový výkon je 60 W. Znie to celkom dobre, priestorovo, podpora Dolby Atmos je fajn. My sme však mali k televízoru aj soundbar HW-Q600B so subwooferom s podporou Q-Symphony a vo formáte 3.1.2. Vtedy hrajú jednak reproduktory zo soundbaru a v súzvuku s tým aj reproduktory z televízora. A to je potom veľmi dobrý a priestorový zvuk.

Samsung OLED S95Zdroj: TOUCHIT.sk
Pripojený soundbar HW-Q600B

S95B je televízor vhodný na hry s podporou 120 Hz a priamo cez aplikáciu XBox podporuje streamovanie hier z cloudu. Ale otvorene povedané, viac by sme si ho šetrili na filmy ako na hry.

V celkovom hodnotení je toto televízor pre ľudí, ktorí milujú dobrý obraz. Uvidíme, či toto bude pre Samsung budúca línia prémiových modelov, ale na prvý krát je zážitok s týmto televízorom veľmi dobrý.

Ceny: televízor SB85 – 2299 eur (aktuálna akciová cena, môžete sa zmeniť), soundbar HW-Q600B – 479 eur

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.