Kresliace programy, to je kategória s veľkým počtom špecializovaných aplikácií.

Predstavíme vám také, vďaka ktorým dokážete navrhnúť dom a byt aj bez potreby ovládania 3D modelovacích programov. Vybrali sme pre vás najznámejšie programy, ktoré sú roky na trhu a majú overené funkcie s obrovskou základňou používateľov.

Na rýchly náčrt vašej izby a nábytku môžete použiť aj Skicár z Windowsu, no sami uznáte, že to nebude celkom to pravé riešenie. Aplikácie na kreslenie totiž poskytujú funkcie 3D renderingu a hlavne majú hotové objekty. Naukladáte si na pôdorys miestnosti žiadané prvky a potom si môžete nechať pripraviť vizualizáciu. Vyhrať sa môžete do sýtosti a výsledkom bude návrh, ktorý môžete zdieľať s ostatnými a ukázať im vašu predstavu o zariadení bytu alebo domu či záhradnej chatky.

Planner5D pre Android na mobilnom telefóne

Planner5D pre Android na mobilnom telefóne

Mobilné aplikácie

Navrhovanie sa už prenieslo aj do smartfónov a tabletov. Google Play aj AppStore majú množstvo aplikácií na vizuálne modelovanie. Ako to už býva, aj tu nájdete veľa „fejkov“, ktoré neposkytujú nič iné, len akési prezeranie galérií návrhov, a to ešte s otravnými reklamami. Preverili sme aplikácie aj na mobile a tablete a tu je náš zoznam odporúčaných programov.

  • Planner 5D
  • Autodesk Homestyler
  • Home Planner for IKEA
  • Home Design 3D

Vyhnite sa aplikácii Home Design od Sukipli Studio. Neponúka reálne žiadnu pridanú hodnotu a obrázky si môžete pozerať aj inde a bez reklám.

Room Arranger

Room Arranger je vhodný pre tých, čo chcú meniť nábytok a potrebujú sa spoľahnúť na vlastné definované rozmery. Vhodné aj pre iPad

Room Arranger je vhodný pre tých, čo chcú meniť nábytok a potrebujú sa spoľahnúť na vlastné definované rozmery. Vhodné aj pre iPad

Program je dielom českého autora a má za sebou viac ako desaťročnú históriu. V aplikácii sa dajú navrhovať miestnosti či už domov alebo bytov a pridávať poschodia. Takže prakticky nezáleží na tom, aký veľký objekt navrhujete. K dispozícii je možnosť vytvoriť si vlastný kus nábytku. To sa určite hodí, databáza síce obsahuje všetko potrebné, no nie je taká obsiahla ako pri iných programoch. Potreba vytvárania vlastných objektov je viac ako užitočná. Na stránke sa dajú stiahnuť dodatočné objekty, patria medzi ne hlavne rôzne označenia a tabule. To je výhoda a aspoň v tomto smere sa dá ísť. Návrh miestnosti začínate od pôdorysu, stien až po pridávanie objektov. Ich triedenie je podľa typu miestnosti, dajú sa však aj vyhľadávať. Pri návrhu viacposchodových domov má možnosť využiť aj schody. Tých je viac ako desať typov. Návrh sa dá prepnúť do 3D pohľadu a funguje tu nasvietenie v závislosti na polohe slnka na objekt. Nastaviť si môžete ľubovoľnú polohu vzhľadom k súradniciam a dátumu a času. Prezeranie vášho výtvoru v 3D režime je efektné a pri definovaní tohto zobrazenia môžete určiť vlastné pohľady. Napríklad na kuchyňu alebo obývačku. Pomenujete ich povedzme kuchyňa 1 a kuchyňa 2 a v závislosti na výbere sa animovane zmení pohľad kamery. Pri prezentačných účeloch je to vhodnejšie, ako točiť objektom s myšou. Na dotykových zariadeniach môžete využiť úpravy pohľadu prstami. Vo výbave je editor terénu a možnosť použiť funkciu Skybox. Ide o aplikovanie pozadia a oblohy do vášho návrhu. Program je dostupný pre Windows, OS X, Linux a pre iPad.

Link: www.roomarranger.com

Cena: 21,35 EUR

Sweet Home 3D

Sweet Home 3D je univerzálny program pre každého fanúšika bytového návrhu. Automaticky vytvára 3D náhľad

Sweet Home 3D je univerzálny program pre každého fanúšika bytového návrhu. Automaticky vytvára 3D náhľad

Tento program má veľmi dobrú výbavu, zároveň je však nadmieru jednoduchý na použitie. Pri návrhu oceníte najmä to, že pod 2D pohľadom je aj 3D režim. Hneď ako pridáte nový kus nábytku do 2D, vytvorí sa naň trojrozmerný pohľad. Postupne, ako pridávate objekty do miestnosti, 3D náhľad sa posúva a zmenšuje. Vždy uvidíte celú vašu miestnosť. Toto je vynikajúca vec. Objektov je dostatok a rozhodne sú tu všetky základné. Nebudete mať problém navrhnúť obývačku, kuchyňu alebo napríklad spálňu. Viacposchodové domy budete môcť prepojiť tromi typmi schodov. Pri každom type objektu sa dá upraviť jeho rozmer. Pri návrhu môžete v zozname objektov zrušiť označenie tých, ktoré nechcete na návrhu vidieť. V prípade, že sa neviete rozhodnúť pre vybraný typ objektu, dajte ich do návrhu viac na jedno miesto a ostatné zatiaľ nebudú viditeľné. Samozrejme, aj tu môžete pridávať okná a dvere, upravovať pôdorys podľa potreby a nemusíte sa limitovať len na štvorec alebo pravouhlé steny. Chýbajúce objekty sa dajú importovať, na internete je dostatok nových objektov. Importovať môžete aj textúry. Objektom sa dajú meniť vlastnosti. V zásade teda eliminujete absenciu väčšinu z nich. Vaňu aj sprchovací kút už máte. Ak treba, zmeníte im rozmery a uložíte si ich do budúcna pod novým objektom. Meniť môžete aj farbu a textúru. Plán je vhodný na zakreslenie presných údajov a v prípade potreby môžete ponechať viditeľné anotácie objektov. Na ukazovanie miestnosti môžete využiť video export z realistického 3D zobrazenia. Návrhy sa dajú exportovať do viacerých formátov, ako napríklad PDF, PNG alebo SVG.

Program je vhodný pre používateľov, ktorí chcú obrovskú zásobu objektov. Priamo v programe je nevyhnutný základ, na internete sú ich tisíce. Len na stránke výrobcu nájdete špecializované balíky s objektmi pre domácnosti, a to dokonca aj balíky s postavami. Tým, že program akceptovala široká internetová komunita, k dispozícii máte aj návrhy domov a bytov, stačí si ich stiahnuť a inšpirovať sa nimi.

Sweet Home 3D je dostupný pre platformy Windows, OS X, Linux a Solaris. Nám sa ale páčilo, že ho môžete spustiť priamo v internetovom prehliadači.

Link: www.sweethome3d.com

Cena: zadarmo

Autodesk Roomstyler Floor Plan

Autodesk Floor Plan so zameraním na detailnejšie projektovanie miestností

Autodesk Floor Plan so zameraním na detailnejšie projektovanie miestností

U Autodesku ešte zostaneme, a to pri aplikácii Floor Plan. Takisto je dostupná na webe a je odpoveďou na limity v Homestyleri. Tu si miestnosti navrhujete sami a ste viac architektom, ako dizajnérom. To však len do chvíle, kým si neprehodíte pohľad z technického výkresu na 3D režim. Je tu väčší dôraz na detaily pri návrhu. Spôsob zobrazenia je na vás, no ak už využijete Floor Plan, je vhodné ponechať aj uvádzanie rozmerov, presne ako na technických výkresoch. Môžete meniť farby stien a tie vyberať z vopred definovaných farebných vzorov. Dobré na tom je, že tu si projektujete tematické miestnosti a tomu prispôsobíte nielen nábytok a všetky dekoračné objekty ale aj spomínané farby. Vyberať môžete len tak od oka, aká sa vám páči alebo prispôsobiť výber podľa studených a teplých farieb. Základňa projektov, ktoré vytvorili iní používatelia, je obrovská. Keď nechcete navrhovať vlastné, máte možnosť sa inšpirovať nádherne zariadenými miestnosťami. Postupne, ako sa mení projekt, môžete vytvárať snímky. A to v oboch režimoch, teda v návrhovom zobrazení výkresu alebo 3D renderu. Máte ich v obrazovom formáte, a tak si čiastkovo uložíte návrhy. Postupne, ako vznikali. Kto chce, má možnosť umiestňovať nábytok priamo do 3D zobrazenia. Aj tu je možné exportovať návrhy do DWG formátu a mať ho tak pre ďalšie úpravy v AutoCAD-e.

Link: www.homestyler.com/designstream/floorplan

Cena: zadarmo

SketchUp 2016

Toto je aplikácia pre zdatnejších používateľov. No možno hlavne pre trpezlivejších. Orientuje sa na 3D modelovanie a kreslenie, je však potrebné vytvárať všetko od začiatku. Máte holý návrh a v ňom začínate modelovať. Je vhodný pre používateľov, ktorí sa modelovaniu objektov venujú vážnejšie a počítajú s tým, že chcú mať všetko pod kontrolou. Nechcú v budúcnosti naraziť na problém s chýbajúcim objektom a majú špecifické nároky. Všetko totiž kreslíte sami. V zásade nie ste limitovaní ničím, len vašou predstavivosťou a schopnosťami. Nezáleží na tom, či chcete navrhnúť izbu alebo rodinný dom. Je pravda, že toto je program skôr na návrh objektov ako rodinných domov, rôznych sídiel, než na miniatúrne navrhovanie objektov.

Chcete zmeniť rozmiestnenie nábytku, no nie ste si istí, či sa vám po novom zmestí? Nami vybrané aplikácie vám v tom pomôžu skôr, ako budete zdvíhať prvú skriňu.

SketchUp má silnú základňu tvorivých používateľov, a tak na internete nájdete, čo potrebujete. Či už to bude postavička stvárňujúca človeka pracujúceho v kancelárii, lavička, dvere, záhradný stolík alebo iný typ objektu. Okrem všeobecných návrhov tu nájdete repliky skutočného nábytku. V tom sa program posúva do novej roviny a jeho využitie je teda aj v profesionálnej sfére. Zjednodušene povedané, tu navrhnete všetko od soľničky až po celé ulice.

Absolútne špeciálnou vlastnosťou je potom napojenie ďalších modulov, kedy si analyzujete zateplenie objektu a simulujete jeho energetickú náročnosť. Program má napojenie na cloudovú službu Trimble Connect, kde môžete svoje návrhy zdieľať s ostatnými a pracovať na nich.

Link: www.sketchup.com

Cena: základ zadarmo, vyššie verzie spoplatnené

Plánovač IKEA

Plánovač IKEA pre tých, čo radi nakupujú v tomto nábytkárskom obchode

Plánovač IKEA pre tých, čo radi nakupujú v tomto nábytkárskom obchode

Nakupujete radi v IKEA? Toto je tá správna aplikácia na zariadenie vášho domova. Pretože všetko čo si sem naukladáte, slúži zároveň ako nákupný zoznam a potom už stačí veci len objednať. Aplikácia je na webe a stačí si vytvoriť účet zadarmo. Potom si navrhnete kuchyňu, jedáleň, kúpeľňu alebo pracovňu. Nejde len o obyčajnú „propagačnú“ aplikáciu, ale o plnohodnotný editor návrhov. Takže máte voľnú ruku v príprave miestností a objektov tak, ako ich potrebujete. Rozmery vychádzajú z reálnych možností objektov. Zobraziť si môžete 3D render presne podľa farebných variácií nábytku alebo sieťový pohľad. No a samozrejme, nechýba klasika vo forme 2D výkresu, na ktorý umiestňujete objekty. Súčasťou je poznámkový blok, do ktorého si môžete zapisovať poznámky a neskôr ich pri nákupe v obchode použiť na spresnenie vašich požiadaviek. Návrh sa dá uložiť do cloudu alebo si ho vytlačíte – s cenami, poznámkami, definovaným pohľadom na miestnosť a zoznamom položiek. Je na vás, čo všetko chcete do výsledného exportu obsiahnuť.

Link: kitchenplanner.ikea.com

Cena: zadarmo

Verdikt TOUCHIT

Ako si vybrať spomedzi programov? Nuž toto závisí od niekoľkých špecifických potrieb. Budú používatelia, ktorí chcú jeden nástroj na počítači ako aplikáciu a chcú aj verziu pre webový prehliadač. Iní budú zase vyžadovať verziu pre počítač/prehliadač, no chcú aj aplikáciu pre smartfón. Takou je napríklad Autodesk Homestyler. Tu ale možno narazíte na limit v podobe fixných rozmerov. Teda aplikácia sa až tak nehodí na teoretické plánovanie, ak prerábate byt alebo meníte rozmiestnenie nábytku v izbe. Na tento účel je vhodný program Room Arranger, ktorý je ideálny na to, aby ste do projektu zaniesli vlastné rozmery nábytku. Potom si ľahko na nákrese overíte, či sa vám nábytok do danej miestnosti zmestí. Ak chcete detailnosť pri návrhu s dôrazom na vlastné požiadavky a rozmery, zostať môžete pri Autodesku a ich aplikácii Floor Plan. V našich končinách zrejme využijete aj aplikáciu Plánovač IKEA. Ak chcete nábytok tejto značky, vrelo túto webovú aplikáciu odporúčame. Z tých univerzálnejších sa nám veľmi páčil program Sweet Home 3D. Ľahko sa ovláda a rýchlo v ňom zvládnete zakresliť vaše návrhy. SketchUp 2016 je určený pre pokročilejších používateľov, ktorí sa takémuto kresleniu venujú profesionálne.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.