Je to tak, QR kódy s očkovaním proti COVID-19 do aplikácie GreenPass dostali aj ľudia, ktorí sú už pol roky mŕtvy.

Ako sa vyjadrilo NCZI, tento prípad ich mrzí a pracujú na oprave. Tieto prípady sa stávajú preto, lebo zlyhala synchronizácia údajov medzi databázami v rôznych častiach štátnej správy. V skutočnosti NCZI vychádza z databázy eZdravie (eHealth), ktorú spravuje Ministerstvo zdravotníctva SR a o jej napĺňanie sa stará NCZI. Vychádza z údajov, ktoré uvedú ľudia pri vakcinácii a NCZI ich dostáva od vakcinačného centra. Už tu môže a v minulosti aj nastával problém, že vakcinačné centrá zasielali údaje v nesprávnych formátoch a dáta tak boli poškodené.

Táto databáza sa ďalej porovnáva s Registrom fyzických osôb, ktorý však patrí pod Ministerstvo vnútra SR. Prípad zaslania QR kódu pre osoby, ktoré sú už mŕtve nastal po tom, ako tieto dve databázy neboli vzájomne synchronizované. Prirodzene, pozostalí toto považujú za veľmi citlivú tému.

Celkovo sa ale aplikácia GreenPass v globále osvedčila a to bol pritom prípad medzirezortnej spolupráce Ministerstva zdravotníctva a Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenska. Aplikáciu vyvinula štátna akciová spoločnosť Slovensko IT.

Viac o aplikácií GreenPass

Ako si nainštalovať aplikáciu GreenPass do Huawei telefónu bez Google služieb?

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.