Šéf NCZI, Róbert Suja vysvetľoval na tlačovej konferencii, že po otvorení čakárne pre všetky vekové skupiny od 16 rokov na očkovanie pridelenie víkendových termínov ľuďom vo veku pod 20 rokov nebol omyl.

Podľa neho po otvorení čakárne si mladí ľudia jednak vyberali miesta na očkovanie veľmi sofistikovane a to práve v miestach, kde je záujem o očkovanie dlhodobo nízky. Tiež je podľa neho pravda, že NCZI teraz podľa rodného čísla spáruje informácie o osobe s tým, čo dostali od zdravotných poisťovní. Pokiaľ má človek od zdravotnej poisťovne potvrdenú diagnózu, ktorá odpovedaná prednostnému prideleniu termínu, urobí tak. Vyskytli sa však prípady, kedy ľudia o tom, že poisťovňa eviduje takúto ich diagnózu ani nevedeli. Aj my v redakcii vieme o prípade, kedy bola osoba už prihlásená v čakárni, ale termín dlhodobo nedostala. Po tom, ako pôvodnú požiadavku zrušila a prihlásila sa do čakárne po jej otvorení pre všetky vekové skupiny, termín dostala okamžite.

Napriek deklarovanému nepochybeniu NCZI na pokyn Ministerstva zdravotníctva termíny pre očkovanie naozaj mladých ľudí počas minulého víkendu zrušilo. Títo ľudia však zostávajú v systéme a termín na očkovanie určite dostanú. Ide o skupinu asi 3500 ľudí.

Ako vysvetlil šéf NCZI, problém je niekde inde. Po otvorení čakárne sa do nej prihlásilo menej ako 260 000 ľudí, čo je málo. Je celkom možné, že ľudia ešte čakajú napr. na skutočný príchod najpopulárnejšej vakcíny od firmy Pfizer a prihlásia sa potom. Tiež je možné, že čakajú na vakcínu Sputnik V, alebo jednoducho čakajú na termín, ktorý im vyhovuje viac. V každom prípade počas tohto mesiaca príde na Slovensko toľko vakcín, že budú môcť byť zaočkovaní všetci ľudia, ktorí sú dnes v čakárni. Tento počet bude možné zaočkovať za 3 týždne. Na dosiahnutie kolektívnej imunity Slovenska je potrebné, aby sa zaočkovalo viac ako 60 % obyvateľstva. Zaočkovať na to potrebujeme ešte 2 200 000 ľudí. Dominantnou vakcinačnou látkou od mája bude práve tá od firmy Pfizer. Tej má prísť len v máji 1,3 milióna kusov a touto látkou sa pravdepodobne budú môcť očkovať ľudia sa vekom nad 55 rokov.

My dodávame, že ďalší problém, ktorý určite vyskočí, bude prideľovanie Zelených COVID pasov. Očakávame, že sa objaví pomerne veľa ľudí, ktorí zaočkovaní evidentne sú, ale v evidencii NCZI ako zaočkovaní nevystupujú. Bude sa to týkať hlavne ľudí, ktorí boli zaočkovaní pred marcom 2021, prípadne tých, ktorým neprišla pozývacia SMS od NCZI na druhé zaočkovanie, ale druhú vakcinačnú dávku napriek tomu dostali. Keďže sa blíži dovolenková sezóna, tento problém bude treba pomerne rýchlo riešiť. Ľudí na Slovensku, ktorí chcú dovolenkovať mimo našej krajiny je pomerne veľa.

Novým šéfom NCZI sa stáva Pavol Capek, ktorého pozveme aj do nášho podcastu Dotyk.

Pozrite si viac o Zelených COVID pasoch

NCZI: Národné centrum začína diskusiu s odborníkmi o zelenom certifikáte

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.