API v službách využívajú najväčšie firmy najmä v oblasti IT a k napojeniu potrebujú nejaký vlastný systém a vlastných programátorov. Zoner SSLmarket však ponúka možnosť využiť API naozaj každému, pretože implementáciu možno úplne obísť. V tomto článku si ukážeme, ako na to. Stačí vám len počítač a internet.

Na čo sa používa API a prečo ho všetci chcú

API je jednoducho povedané rozhranie, ktoré slúži na prijímanie požiadaviek a pokynov, ktoré sú spracované ďalej. V prípade SSLmarketu slúži na prijímanie objednávok, sťahovanie certifikátov a na prácu s nimi.

Predstavte si napríklad situáciu, keď budete potrebovať zabezpečiť S/MIME certifikáty pre všetkých zamestnancov. Ak by ste všetky S/MIME certifikáty objednávali ručne na webe, bolo by to neefektívne. Nehovoriac o ďalších krokoch, ako je platba každej objednávky, vygenerovanie CSR, stiahnutie certifikátu. To všetko môžete eliminovať a ušetriť čas.

Použitie API nie je nič zložité. Je iba potrebné, aby zákazník dodal vstupné dáta v požadovanom formáte. Napríklad na zadanie objednávky potrebujete poznať iba nasledujúce údaje:

  • Čo poslať
  • Kam to poslať
  • Upresňujúce informácie/požiadavku

Ako dáta pošlete je na vás. Naše API môžete integrovať aj do existujúceho systému alebo napr. Správcu identity. Ak však nemáte vlastný vývoj, či neviete ako na to, nezúfajte – SSLmaket má riešenie aj pre bežných používateľov.

API môžete využiť aj manuálne, bez programovania

Nepredpokladáme, že väčšina zákazníkov má k dispozícii programátora a nejaký systém, ktorý dokáže naše API integrovať. Vďaka nástrojom tretej strany ho však môžu využívať všetci.

Na demonštráciu konkrétnych možností manuálneho využitia API sme vybrali program Postman, ktorý sa na tento účel hodí najlepšie. Informácie k jeho prvotnému nastaveniu a spôsobu použitia nájdete v článku na blogu SSLmarket.

Jedinou nevýhodou oproti plnej integrácii je nutnosť manuálneho zadania akcií; táto metóda použitia API je jednoducho manuálna a prípadná automatizácia akcií žiada plnohodnotnú integráciu. To však neznižuje prínos tohto spôsobu využitia.

Neradi robíme zbytočné úkony, preto vám radi poradíme

Neváhajte na svojom účte API prístup vyskúšať – je na to potrebné iba vygenerovanie kľúča, ktoré urobíte vo vašom zákazníckom účte. Skúšajte, testujte a v prípade potreby sa kedykoľvek obráťte na SSLmarket.

Ing. Peter Tomaščík
špecialista na bezpečnostné SSL certifikáty, www.sslmarket.sk