Doplnené: K dispozícii je už aj oficiálna aplikácia Ministerstva zdravotníctva SR, Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Národného centra zdravotníckych informácií a Úradu verejného zdravotníctva SR. Nazýva sa GreenPass a môžete si ju stiahnuť z obchodu App Store a Google Play:

Google Play
App Store

O aplikácii Greenpass vám čoskoro prinesieme viac informácií v samostatnom článku.

Pôvodný článok: Na dnes – 30. júna 2021 ohlásilo na poobedie na 15 hodinu Ministerstvo zdravotníctva tlačovú konferenciu, na ktorej sa budú preberať aplikácie na evidenciu COVID preukazu EÚ (zelený Covid pass) v mobiloch. Pôjde o mobilné aplikácie od zdravotných poisťovní a tiež od Ministerstva pre informatizáciu Slovenska (MIRRI).

Možnosť prenosu QR kódu do mobilného telefónu. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Možnosť prenosu QR kódu do mobilného telefónu. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Samozrejme na tejto tlačovke budeme a prinesieme vám podrobné informácie. Ak však nechcete alebo nemôžete čakať, prinášame jeden z tipov ako dostať COVID preukaz EÚ do mobilu a to vo forme, akú akceptuje Európska únia. Predpokladom je, že ste boli zaočkovaní a odstali ste o tom certifikát od NCZI. Vieme o tom, že veľa ľudí počas minulého víkendu toto potvrdenie z adresy Moje zdravie od NCZI dostalo a to v PDF podobe a priebežne prichádzajú aj ďalším.

Ak je tak, môžete pokračovať ďalej. Na mobilom telefóne si otvoríme adresu https://app.getcovidpass.eu čím sa dostanete do prostredia na snímanie QR kódu, ktorý ste dostali ako súčasť PDF dokumentu od NCZI. Môžete si ho vytlačiť a takto nasnímať, resp. uložiť ako obrázkový súbor a takto načítať. My sme použili spôsob nasnímania QR kódu cez fotoaparát v mobile pričom sme si dokument zobrazili na displeji notebooku. Fungovalo to na prvý krát.

Všetky informácie v aplikácii Yourwallet. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Výsledkom je rozpoznanie kódu a ponuka pridať ho do aplikácie Yourwallet.

App Store

Na iOS si kód načítate do systémovej aplikácie Apple Wallet, teda nepotrebujete nič inštalovať.

A to je vlastne všetko. Vo výsledku máte QR kód v mobile + zobrazenie základných informácií ako je vaše meno, dátum narodenia a dátum vakcinácie spolu s určením poradia dávky ako aj typu očkovacej látky. Môžete teda cestovať po krajinách EÚ a nemali by ste mať problém s prekračovaním hraníc. Nepotrebujete mať pritom pripojenie na internet, postačí, že máte funkčný mobil.

Za tip ďakujeme nášmu vernému čitateľovi!

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.