Kým v minulosti ste mohli nájsť „Prácu na doma“ v inzertných novinách vo vašej poštovej schránke, dnes nájdete rôzne ponuky vo vašom emaile.

Nielen tam, tiež aj na inzertných portáloch, sociálnych sieťach a reklamných banneroch na internetových stránkach. Na práci na doma nie je nič zlé, väčšinou však išlo o pyramídový podvod. Ukážeme vám aj ďalšie spôsoby nekalej činnosti, ktorá na vás môže číhať na internete.

Okrem tradičných inzerátov na investovanie do rôznych akcií a na Forexe (čo nie je nekalá činnosť, len o tom treba vedieť viac) sa objavujú aj podvody v zľavových poukážkach. A nejde o poukážky, ktoré neviete identifikovať. Naposledy sa stal obeťou obchodný reťazec Tesco Stores. Na Facebooku sa šíril poukaz na nákup v hodnote 100 eur, ktorý ste mohli kúpiť na serveri www.bazos.sk za cenu 20 eur.

Falošný kupón vydávajúci sa za majetok siete Tesco Stores

Falošné vstupenky

V súvislosti s tým si treba dať pozor na falošné vstupenky, alebo poukazy iných spoločností. Základom je totiž ukázať vám dôverne známu grafiku a vzhľad poukazu, s ktorým sa stotožníte. Vyzerajú na nerozoznanie od skutočných poukazov, ktoré však často ponúkajú percentuálnu zľavu na vybrané výrobky alebo celý nákup. Vždy je lepšie overiť si na infolinke, či daná spoločnosť takýto poukaz vôbec vydala.

Potvrďte vaše heslo

Falošný email vydávajúci sa za email od prepravnej spoločnosti DHL

Bežne sa stretnete s tým, že profesijná sieť LinkedIn žiada o potvrdenie, či vaša emailová adresa, ktorú vám ukáže po prihlásení do služby je stále vaša a či ju používate. Takéto dotazy však prídu aj emailom. Odkaz, ktorý otvorí webovú stránku, sa len naoko podobá adrese tejto sociálnej siete. Nemá navyše vydaný SSL certifikát. Ľahko sa môžete stať obeťou takejto nekalej praktiky.

Stretnete sa s tým aj pri bankových službách alebo napríklad pri kuriérskych spoločnostiach. V on-line svete nakupujeme, a tak nám nepríde čudné, že chce po nás DHL alebo UPC overenie prichádzajúceho balíka s cenou 0 eur. Opäť môže ísť o podvod, ktorý si ľahko zameníte s informáciou na sledovanie legitímnej zásielky.

Investovanie

Toto je kapitola sama o sebe. Pravdepodobne u nás nebude taká exponovaná. Avšak možnosti ľahkého investovania a rýchleho zárobku neraz presvedčia každého z nás. Preto si treba dať pozor na investície do akcií, fondov alebo komodít, o ktorých nič nevieme. O to viac, keď nevieme nič o princípoch investovania. Berte to s rezervou a nesnažte sa kúpiť odliatok zlata len preto, lebo sa vám táto možnosť zobrazila na Facebooku.

Ak o zlate nič neviete, nemá zmysel investovať. Je to samozrejme stále dobrý spôsob, ako držať hodnotu peňazí. Počítajte však s tým, že je to na dlhé obdobie. Ak máte voľné zdroje, ktoré minimálne 5 až 10 rokov nebudete potrebovať, pokojne investujte. Nie je to spôsob na zbohatnutie cez noc.

Vzácne mince

Mince, ktoré sú pekné. Fajn, no nečakajte, že s nimi niekedy zbohatnete.

S tým súvisia stránky s výročnými a limitovanými edíciami mincí. Hneď v úvode tejto sekcie tvrdíme, že nechceme očierňovať firmy, ktoré sa predaju venujú. Ide len o to, že sú to zberateľské mince, ktoré vás majú skôr potešiť, ako vytvárať hodnotnú zbierku. Často ide o strieborné mince s rýdzosťou v pomere 833,3/1000 prípadne 999/1000 (stále je to málo na kategóriu investičné striebro). Investičné zlaté mince a zliatky majú rýdzosť 999,9/1000. V internetových diskusiách sa objavujú upozornenia, že z numizmatického pohľadu (zberateľstvo mincí a bankoviek) nejde o investíciu v pravom slova zmysle.

Ak totiž vašich mincí vyrazili 1 000 000 kusov, nebude vzácna veľmi dlho, možno nikdy. Bude len vtedy, ak o ňu iný zberateľ prejaví záujem a navrhne cenu. Kto chce kupovať takéto mince, nemáme výhrady. Nie sú však investičné.

Prvá objednávka zdarma

Stránka, ktorú už aj antivírus označí ako rizikovú, neveští nič dobré

Ako vidíte na obrázku, už aj samotný antivírus ESET Smart Security 10 považuje túto stránku za podozrivú a odporúča ju nenavštevovať. O čo ide? Kúpite si jeden produkt takmer zadarmo, prakticky za poštovné a balné. No automaticky súhlasíte s kúpou ďalších produktov z danej série. Či už to budú zberateľské modely áut, lietadielok alebo náučné knihy, na tom nezáleží. Pointou je, že sa vám tento spôsob nákupu nakoniec podstatne predraží a zbaviť sa toho, je často na dlhé lakte.

Podobne ako s „testovacími“ vzorkami rôznych vitamínových doplnkov. Teraz nemáme na mysli ozajstné e-shopy, kde si kúpite proteínové nápoje. Na mysli máme pokútne predaje so zaviazaním sa automaticky odoberať ďalší tovar.

Objektívne dodávame, že daný tovar je často prínosný, má svoju kvalitu, no jeho predaj je veľmi nešťastný.

Dedičstvo, no nie vaše

No a len pre úplnosť uzatvárame túto tému emailom, ktorý bol preložený veľmi nahrubo. Hanbil by sa zaň aj strojový preklad. Informuje o tom, že niekde v Tramtárii, ideálne na opačnom konci sveta, ste zdedili obrovskú sumu. Ako zázrakom, vy ste tá správna osoba na to, aby sa človek zbavil ťarchy daní a poslal vám časť peňazí cez vás a za odmenu dostanete províziu. Toto prekonáva absolútne všetky infantilné spôsoby, ako sa snažiť upútať pozornosť naivných používateľov.

Verdikt

Je toho dosť, čo poviete? Spôsobov, ako na vás zarobiť je mnoho. Uviedli sme základné a večne aktuálne témy a oblasti, ktoré nás sprevádzajú roky. Netvrdíme, že nemáte ničomu veriť. No netreba zabudnúť na akúsi zdravú opatrnosť a minimálne sa nepúšťať do vecí, o ktorých nič neviete.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.