Asteroid bude míňať Zem práve na Deň hvezdární a planetárií.

Vo vzdialenosti bližšej ako Mesiac preletí v sobotu 25. marca 2023 popri Zemi asteroid s priemerom 64 metrov, označovaný ako 2023 DZ2. Zem minie rýchlosťou zhruba 28 000 km/h a od našej materskej planéty ho bude deliť asi 192 000 kilometrov. Z hľadiska kozmických mierok bude teda naozaj blízko. Táto relatívna blízkosť umožní pozorovateľom pozorovať asteroid ďalekohľadmi s väčším priemerom.

Spomínaná rýchlosť asteroidu (28 000 km/h) sa môže zdať vysokou, ale v skutočnosti je pri porovnaní s inými asteroidmi, ktoré míňajú Zem, pomerne malá a v menších teleskopoch sa bude asteroid javiť ako pomaly sa pohybujúca hviezda.

Astronómovia venujú tomuto asteroidu veľkú pozornosť, aby získali lepšiu predstavu o jeho dráhe. Podľa súčasných odhadov absolvuje jeden obeh okolo Slnka každého 3,17 roka. Je tiež možné, že pri prelete ešte presnejšie určia jeho veľkosť.

Niektorí vedci tvrdia, že pri jeho ďalšom návrate v roku 2026 existuje veľmi malé riziko nárazu do Zeme. Budúce analýzy však pomôžu určiť, či je toto riziko reálne, podobne ako pri všetkých novoobjavených asteroidoch.

Pochopiteľne, 64-metrový asteroid by nespôsobil také ohrozenie života ako pred 66 miliónmi rokov podobné kozmické teleso s priemerom asi 10 až 15 kilometrov, ktoré podľa niektorých vedeckých hypotéz vyhladilo až tri štvrtiny vtedajších živočíšnych druhov. Určite by však šlo o nepríjemnú udalosť s možnými tragickými následkami.

V každom prípade, práve v sobotu 25. marca sa na Slovensku koná Deň hvezdární a planetárií, takže je to vhodná príležitosť niektorú z týchto inštitúcií navštíviť a v prípade priaznivého počasia pozorovať možno aj tento asteroid.

Zdroj: Bgr.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.