Udalosť vyvolala letecký poplach.

Vesmírna sonda Rhessi, ktorá v stredu 19. apríla 2023 vstupom do atmosféry zavŕšila svoju 21-ročnú existenciu v kozme, vraj dopadla na územie ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Informovali o tom viaceré média, na Slovensku napríklad Sme.sk či Hospodárske noviny.

Správu o dopade satelitu oznámila podľa predbežných informácií vojenská správa mesta. Padajúca sonda vytvorila nad mestom veľký záblesk, v dôsledku čoho bol vyhlásený letecký poplach, ale protivzdušná obrana nebola aktivovaná.

Udalosť vyvolala v meste rozruch, keďže sa udiala v čase vojnového konfliktu s Ruskom, keď mnohé ukrajinské mestá čelia útokom ruských lietadiel, rakiet a dronov. Krátke video so zábleskom na oblohe zverenil na Twitteri denník Kyiv Post.

NASA ale tvrdí, že jasný padajúci objekt nemohol byť jej satelitom, resp. jeho zvyškami, keďže v tom čase ešte nevstúpil do atmosféry. Hovorca vesmírneho úradu podľa agentúry Reuters súvislosť satelitu s nočnou udalosťou v Kyjeve poprel. Ako dopĺňajú Aktuality.sk, podľa vedcov šlo zrejme o bolid, teda jasne žiariaci meteor.

O vedeckej družici Rhessi sme písali v našom nedávnom článku. Ide o zhruba 300-kilogramový satelit, ktorý slúžil na pozorovanie Slnka v rozmedzí rokov 2002 až 2018. Posledných päť rokov už bol mimo prevádzky.

V stredu satelit vstúpil do zemskej atmosféry, kde mala zhorieť, avšak NASA upozornila, že zvyšky sondy zrejme dopadnú na Zem. Ohrozenie ľudí bolo podľa amerického vesmírneho úradu nízke a jeho pravdepodobnosť vyčíslili na 1 ku 2467.

Zdroje: Sme.sk, Hospodárske noviny, Kyiv Post, Reuters.com, Aktuality.sk

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.