Sonda slúžila na vedecké pozorovania 16 rokov.

Po viac ako 20 rokoch na obežnej dráhe Zeme sa v stredu (19. 4.) zavŕši existencia vesmírnej stanice NASA s dlhým názvom Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI). Z nízkej obežnej dráhy zostúpi do atmosféry, kde časť z nej zhorí. Zvyšky asi tristokilogramovej sondy ale pravdepodobne dopadnú na zemský povrch.

NASA tvrdí, že riziko ohrozenia ľudí na Zemi pádom tohto satelitu je nízke a predstavuje pravdepodobnosť približne 1 ku 2467. Jej pád bude americký vesmírny úrad monitorovať.

Vedecká stanica RHESSI fungovala od roku 2002 do roku 2018. Jej účelom bolo pozorovanie slnečných erupcií a výronov koronárnej hmoty. Pomohla vedcom dozvedieť sa viac o fyzikálnych princípoch, ktoré sú základom vzniku týchto energetických výtryskov.

Vypustenie stanice Rhessi v roku 2002Zdroj: Nasa.gov
Vypustenie stanice Rhessi v roku 2002

Činnosť stanice zahŕňala snímanie vysokoenergetických elektrónov, ktoré prenášajú veľkú časť energie uvoľnenej pri slnečných erupciách. Pomocou svojho zobrazovacieho spektrometra sa RHESSI stala vôbec prvou sondou, ktorá zaznamenala snímky gama žiarenia a vysokoenergetické röntgenové snímky slnečných erupcií.

Pomohla tiež spresniť merania tvaru Slnka a ukázala, že pozemské gama záblesky, ktoré NASA opisuje ako výbuchy gama žiarenia emitované vysoko v zemskej atmosfére, a ktoré sa vyskytujú nad niektorými búrkami, sa vyskytujú častejšie ako sa pôvodne predpokladalo.

NASA sondu RHESSI vyradila z prevádzky v roku 2018 po tom, keď už s ňou bolo ťažké udržiavať komunikáciu. Odvtedy zostávala na nízkej obežnej dráhe Zeme.

Zdroj: Digitaltrends.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.