Niekoľko mesiacov môžeme sledovať výraznú digitalizáciu, ktorá sa dostáva doslova všade.

Pokým niektorí ju zvládajú bez povšimnutia, pre iných môže predstavovať značnú záťaž. Nie je žiadnym tajomstvom, že čoraz viac ľudí je závislých na mobilných telefónoch a sociálnych sieťach, čo ich doslova zotročuje. 

Čo je však najsmutnejšie, tento trend sa začína dotýkať čoraz nižších vekových kategórií. Či už ide o nekontrolované sledovanie obsahu sociálnych sietí, hranie hier alebo iba o obyčajné chatovanie, niektorí počas dňa telefón takmer nepustia z ruky a majú na ňom oči neustále nalepené.

Výrobcovia sa snažia prinášať rôzne režimy, aby sme si od telefónov oddýchli, ale pokiaľ to nechce sám používateľ, tento spôsob je úplne neúčinný. 

Okolo seba mám denne veľké množstvo technológií a pocitom digitálneho preťaženia trpím rovnako. Aj z tohto dôvodu som sa začiatkom leta vybral s rodinou na dovolenku. Vybrali sme sa na miesto, kde nebol internet a ani mobilný signál, iba príroda. Jednoducho to chcelo hard reset.

Zrazu mi nechodili žiadne maily, telefonáty, nehral som online hry, nepočúval som hudbu a ani som bezhlavo nesledoval rôzne štatistiky. Dokonca som ani nevedel, aké bude na druhý deň počasie. Vlastne som to ani nepotreboval vedieť. Otvoril som okná drevenice a pozrel sa von. Nepotreboval som zrazu na to žiadnu aplikáciu.

Zostalo mi tak viac času pre rodinu. Verím však, že rodina je dôležitá pre veľké množstvo ľudí, ibaže v tom, aby sa jej mohli naplno venovať, im bráni jedna malá/veľká prekážka, ktorou je smartfón.

Nechajte ho preto častejšie na polici, alebo aj celkom vypnutý, a venujte sa tomu, čo je vo vašom živote najdôležitejšie. Smartfón to určite nie je.

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.