Elektronické sčítanie bolo ukončené 31. marca 2021. Od tohto dátumu vás mobilná aplikácia SODB odporučí na ďalšie informácie na stránku www.scitane.sk.

Tam sa dozviete, že teraz prebieha tzv. asistované sčítanie. To je primárne určené obyvateľom, ktorí sa nemohli elektronicky sčítať sami ani s pomocou blízkej osoby. Ide najmä o digitálne vylúčených obyvateľov, starších obyvateľov, obyvateľov v zariadení a obyvateľov marginalizovaných komunít. Asistované sčítanie sa realizuje pomocou miestnej samosprávy a k dispozícii sú aj mobilní pracovníci, ktorí prídu napr. primo do osád, kde sa obyvatelia nedokázali elektronicky sčítať.

Do asistovaného sčítania zasiahla pandémia, ktorá vylučuje zhromažďovanie osôb. Prebiehať bude bude v období 1. 4. 2021 do 31. 10. 2021. O konkrétnom termíne začatí asistovaného sčítania na celom území SR alebo v jednotlivých okresoch rozhodne predseda Štatistického úradu SR v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR a regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva SR. Asistované sčítanie v každej obci potrvá 6 týždňov.

Možnosti sú nasledovné:

1. Stacionárny asistent na kontaktnom mieste

Sčítajte sa s pomocou stacionárneho asistenta sčítania na kontaktnom mieste v obci. Sčítajte sa sami, alebo s pomocou stacionárneho asistenta.

2. Mobilný asistent, o ktorého požiadate telefonicky

Sčítajte sa s pomocou mobilného asistenta sčítania. Ten vás navštívi doma, v prípade, že o takúto službu požiadate. Počas doby asistovaného sčítania vo vašej obci zavolajte na call centrum (číslo zverejní Štatistický úrad SR) alebo na príslušný obecný/mestský úrad, číslo zverejní obec. Pri telefonickom nahlasovaní požiadavky na mobilného asistenta uvediete meno a priezvisko, adresu, na ktorej vás má mobilný asistent navštíviť a telefónne číslo, aby si mobilný asistent mohol s vami dohodnúť termín a čas návštevy.

Ako dopadlo elektronické sčítanie?

Do online samosčítania sa zapojilo 86 % obyvateľov. Elektronickým formulárom sa samosčítalo 4 844 007 obyvateľov, čo predstavuje 86 %.

V rámci elektronického samosčítania zaslalo vyplnený formulár 86 % obyvateľov. Podľa predpokladov Štatistického úradu SR malo túto formu sčítania zvládnuť minimálne 70% obyvateľov. Dosiahnutý výsledok 86 % preto považujeme za veľký úspech a môžeme ho vnímať ako viditeľný, pozitívny posun v digitalizácii Slovenska, v schopnosti väčšiny obyvateľstva využívať informačno-komunikačné technológie. Štatistický úrad ďakuje všetkým sčítaným obyvateľom za dôveru a ich zodpovedný a proaktívny prístup.

Výsledky v rámci krajov

Prvenstvo v rámci krajov patrí Žilinskému kraju a tento kraj mal stabilne prvé miesto v podiele sčítaných obyvateľov počas celej doby online samosčítania. Sčítací formulár v Žilinskom kraji vyplnilo 92 % obyvateľov. Na druhom mieste je Trenčiansky kraj, ktorý dosiahol 90 % sčítaných. Na treťom mieste je Trnavský kraj, ktorý je na úrovni 89 % sčítaných obyvateľov. Bratislavský kraj je na štvrtom mieste s 88 % sčítaných obyvateľov. Nitriansky kraj je na piatom mieste 87 %. 85 % sčítaných obyvateľov dosahuje Banskobystrický kraj, v Prešovskom kraji sa sčítalo 83 % obyvateľov a v Košickom kraji je evidovaných 79 % sčítaných obyvateľov.

V rebríčku krajských miest vedú mestá Banská Bystrica 90 %, Trenčín 89 % sčítaných obyvateľov a Žilina taktiež 89 % sčítaných obyvateľov.

Ostatné krajské mestá dosiahli – Prešov a Trnava zhodne 87 % a Nitra 86 %. V mestách nad 10 000 obyvateľov má suverénne najviac sčítaných Dolný Kubín, Žilinský kraj až 92 %. V Trenčianskom kraji je to mesto Nová Dubnica 90 %, v Trnavskom mesto Šamorín 89 %, v Nitrianskom mesto Šaľa 89 %, v Banskobystrickom mesto Banská Bystrica 90 %, v Prešovskom mesto Poprad 88 %, v Košickom kraji mesto Spišská Nová Ves 85 % a Bratislavskom kraji mesto Pezinok 90 % sčítaných obyvateľov.

Bratislava a Košice

V hlavnom meste Slovenska Bratislave masová kampaň magistrátu odštartovala sčítanie už prvé hodiny a dni po spustení aplikácie. Jej výsledkom je 86 % sčítaných. Z veľkých mestských častí nad 10 000 obyvateľov má najviac sčítaných obyvateľov mestská časť Devínska Nová Ves 90 %. Z menších mestských častí sa výrazne darilo Jarovciam – 97 % sčítaných obyvateľov, Čunovo 94 % sčítaných a Vajnory 93 % sčítaných obyvateľov.

Metropola východu Košice má 82 % sčítaných obyvateľov. Z veľkých mestských častí nad 10 000 obyvateľov má najviac sčítaných obyvateľov Sídlisko KVP 89 %. Z menších mestských častí má najviac sčítaných obyvateľov mestská časť Košice – Lorinčík a mestská časť Košice Kavečany 97 %. Mestská časť Košice – Poľov má sčítaných 92 %.

Kedy budú finálne výsledky

Prvé základné výsledky sčítania chce Štatistický úrad SR poskytnúť už v roku sčítania obyvateľov, závisí to samozrejme, od pandemickej situácie a toho, kedy sa reálne ukončí asistované sčítanie. Ďalšie údaje budú k dispozícii v roku 2022 a komplexne spracované údaje pre medzinárodnú úroveň musia byť vypublikované najneskôr do začiatku roku 2024.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.