Zvuk by mohol byť nielen kvalitnejší, ale najmä lepšie vnímateľný.

Na nový pripravovaný kodek upozornil server 9TO5Google s odvolaním na článok na serveri Medium. Tu nájdete technickejšie detaily aj grafy, ako by mal nový kodek fungovať a ovplyvňovať počutie rôznych pásiem hlasitosti podľa decibelov.

Kvalita Netflixu je postačujúca a je to dobrá platforma. Všetko je závislé nielen na zariadení, ktoré používate ale aj na rýchlosti vášho internetového spojenia. Informácie zatiaľ hovoria o pridaní kodeku xHE-AAC, čo by znamenalo zlepšenie počuteľnosti v hlučnejšom prostredí. Mnohí by teda nemuseli počúvať na slúchadlách a využívať reproduktory smartfónu alebo tabletu. Kvalitu ovplyvnia aj reproduktory vstavené vo vašom zariadení.

Kodek by mal byť implementovaný na zvukovej stope podobne ako sa použije variabilný dátový tok pri videu. Pri pomalšom internetovom spojení sa film nezastaví, no zhorší sa jeho kvalita a vy môžete pozerať ďalej. Je teda predpoklad, že na to, aby sa v danom čase na vašom streamingu použil najvyšší kodek, bude treba dostatočne rýchle spojenie do internetu.

Budete potrebovať zariadenie minimálne so systémom Android 9 (ak hovoríme o tejto platforme). Vtedy by ste mali mať možnosť počuť kvalitnejšie dialógy aj v hlučnejšom prostredí. Čo je práve vždy na škodu veci, ak nemáte dostatočne ticho okolo seba a riešením je použiť slúchadlá.

Zatiaľ nie je jasné, či v prípade stiahnutia filmu off-line ho dostanete automaticky. Je možné, že sa použije na základe toho, aké zariadenie vlastne máte. Mnohí už viete, že stiahnutie filmu vo vysokej kvalite (označovanej ako HD) nemá rovnakú veľkosť a líši sa podľa použitého smartfónu. Dá sa predpokladať, že rovnako tak bude ovplyvnená aj audio stopa a použitý kodek.

netflix audio codec chart

Ukážka, ako kompresia dynamického rozsahu ovplyvní zvuk v závislosti od hlučnosti prostredia. Vidno, že dialógov sa to nedotkne

Zdroj: 9TO5Google, Medium

Prečítajte si aj:

Netflix si pozriete rýchlejšie aj na webe

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.