Hry v rámci streamovacej platformy Netflix sú veľmi dobrý nápad, avšak aj tu nastanú zmeny.

Podľa magazínu WSJ sa hovorí o tom, že sa Netflix zaoberá myšlienkou spoplatniť niektoré prvky v hrách. Pravdepodobne by išlo o určitú formu mikrotransakcií, no to zatiaľ nie je úplne potvrdené. Je zrejmé, že Netflix hľadá biznis model, ktorým by mohol financovať svoju platformu, zároveň ale ponúka vývojárom istý typ odmeny alebo príležitosť vytvárať hry tak, aby sa museli zaoberať aj monetizáciou.

V každom prípade mix rôznych nápadov sa môže prejaviť v budúcnosti a je možné, že s počtom pribúdajúcich hier bude chcieť tento filmový a seriálový gigant nájsť ďalšie zdroje príjmov. Už teraz sa dá hovoriť o tom, že hry majú svoj príjmový potenciál minimálne z pohľadu platieb do platformy. Znamená to, že používatelia, ktorí síce nemusia pozerať priamo každú novinku, si ale predplatné ponechajú, pretože vďaka tomu majú množstvo hier, ktoré by si inak museli kupovať.

Vzhľadom na otvorenú politiku diskusií v rámci firmy sa momentálne hľadajú nápady, ako priniesť nákupy priamo v aplikáciách, a to prostredníctvom spomínaných mikrotransakcií alebo priamo spoplatnením zložitejších hier. Je možné, že v rámci udržania atraktivity platformy ako celku a príjmovej rovnováhy, sa niektoré zmeny prejavia pre používateľov s najlacnejším reklamným účtom.

Ten na Slovensku zatiaľ nie je dostupný a otázkou by bolo, akou formou by boli hry distribuované, alebo aké by obsahovali možnosti. Nechceme príliš špekulovať a zrejme najjednoduchším modelom bude obmedzenie počtu hier pre najlacnejšie účty, respektíve vybrané hry by boli dostupné len pre drahšie predplatné.

Grand Theft Auto: The TrilogyZdroj: Rockstar
Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition

Už minulý rok Netflix skúmal možnosti zlepšenia herného zážitku a chcel používateľom priniesť hranie priamo na televízore. Podľa analytickej firmy Apptopia hralo v októbri minulého roku denne hry menej ako 1 % celosvetových predplatiteľov. Firme je však jasné, že prinášanie hier v rámci svojho predplatného je vízia, ktorej výsledky sa nepreukážu ihneď a počíta s dlhodobou stratégiou.

Netflix kúpil niekoľko menších herných štúdií a začal vytvárať hry, ktoré sú priamo previazané s jej filmovým či seriálovým obsahom. Ide napríklad o hru Too Hot to Handle: Love is a Game, ktorá bola k dispozícii na stiahnutie v decembri 2022. Hra je tematicky spojená s rovnomennou reality šou a podľa spoločnosti Sensor Tower bolo celkovo stiahnutých 7 miliónov kópií.

Vďaka prírastkom zo série GTA sa zvýšil aj počet stiahnutí hier v rámci netflixového predplatného. Napríklad hra Grand Theft Auto: San Andreas zaznamenala 11 % počet stiahnutí v rámci hier dostupných na Netflixe.

Zdroj: WSJ

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.