K obmedzeniam voči Rusku sa pridáva ďalší digitálny hráč.

Ide o Netflix, ktorý priamo na svojom webe informoval, že sa nepridá k ruskej propagande a tak nebude vysielať ruský obsah. O čo konkrétne ide? Do platnosti vstúpilo nové ruské nariadenie o vysielaní, ktoré prikazuje vysielateľom obsahu ako napríklad Video On Demand pridať aj 20 federálnych kanálov. Netflix je v Rusku dostupný priamo, ako jediný z „veľkej trojky“ (Netflix, HBO, Disney+). V Rusku má odhadom 500 tisíc až jeden milión predplatiteľov. Amazon Prime je príliš malý a HBO ponúka služby cez ruskú streamovaciu stanicu Amediateka.

Nové nariadenie hovorí o tom, že VOD služba s viac ako 100 000 predplatiteľmi musí dodržiavať pravidlá vyššie uvedeného nariadenia. Na dodržiavanie a kontrolu nad audio vizuálnymi službami dohliada komunikačný regulátor Roskomnadzor.

Netflix oficiálne odmietol zaradiť 20 propagandistických kanálov. Hovorca Netflixu hovorí: „Vzhľadom na súčasnú situáciu nemáme v pláne pridať tieto kanály do našich služieb.“ Táto streamingová spoločnosť urobila rozhodnutie v čase, keď hollywoodske štúdiá sťahujú ruské filmy a odmietajú ich vysielať na festivaloch po celom svete. Netflix mal s ruskom veľké plány, okrem iného chceli nakrútiť seriál Anna Karenina na motívy klasického románu.

Zdroj: Netflix

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.