Zmeny v streamovacích službách podnietili podvodníkov k ďalšej akcii.

Nedávno ohlásila zmeny aj služba Disney+. Chce zakázať zdieľanie účtov, podobne ako je to v prípade Netflixu. Tu sa už mesiace diskutovalo o tom, aké budú ceny. Tie už dnes poznáme, no zároveň sa hovorilo o tom, ako drasticky budú vyžadovať dodržiavanie podmienok používania. Dnes je zrejmé, že Netflix si čoraz viac posvieti na používateľov, ktorí zdieľajú svoje prihlasovacie údaje aj s inými osobami.

Tieto udalosti vedú k tomu, že služby o zmenách informujú svojich používateľov prostredníctvom emailu. Používatelia dostávajú aj informačné emaily, ktoré žiadajú potvrdiť ich poštovú adresu s využívaním tejto služby. To všetko sa dá vykonať cez prihlasovacie rozhranie a nie je potrebné používať odkazy v emailoch. Nech už ide aj o legitímne požiadavky, najistejší spôsob ako akceptovať nové podmienky alebo vyplniť chýbajúce informácie, je použiť vlastný spôsob prihlásenia a zmeny urobiť tam. Kliknutie na link môže byť rizikové.

Pokus o podvod tohto typu nastal aj v našom prípade. Do emailovej schránky sme dostali informáciu o tom, že je potrebné reštartovať naše členstvo v službe. Kliknutím na tlačidlo sa dostaneme na stránku, ktorá má https šifrovanie, ale nevedie k skutočnej službe. Je to falošná stránka, ktorá jej vzhľad len imituje.

Na tieto prípady si treba dať pozor najmä kvôli tomu, že mnohí používatelia sa môžu mylne domnievať, že použitie protokolu http značí skutočnú stránku. Cieľom protokolu https je možnosť komunikovať medzi dvomi bodmi šifrovane a overuje, že ste skutočne na danej stránke. Nie je to ale overenie, či ide o stránku, na ktorú ste sa pôvodne chceli dostať. Toto nie je úlohou certifikátu vydaného pre komunikáciu v šifrovanom protokole.

V jednoduchosti povedané, ak navštívite stránku www.falosny-netflix.com a bude mať takýto certifikát, znamená to len to, že ste skutočne na stránke www.falosny-netflix.com. Neznamená to však, že sa načítala stránka skutočnej služby www.netflix.com.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.