Posvietenie si na účty používateľov je niečo, čo Netflixu nezazlievame.

Streamovacia služba sprísňuje kontroly používateľov resp. ich účtov a hľadá stále nové spôsoby, ako primäť používateľov platiť viac, resp. platiť férovo a tak ako by vo výsledku by mali. Je ale fakt, že spôsob, akým to bude robiť, musí byť naozaj férový a mali by sa čo najviac vyvarovať chybám. Téme sa venoval web ghacks.net a informáciou o novým možnostiach platených účtov priniesol Bloomberg.

Poznáte to možno z počutia, kúpite nejaké predplatné na Netflixe a potom si meno a heslo zdieľate v rodine alebo medzi známymi. Alebo si kúpite rodinný účet, no nie ste rodina žijúca na jednej adrese. Toto sa deje na celom svete. Vzniká tu línia, aký je ten Netflix zlý, lebo si dovoľuje kontrolovať či sme naozaj rodina, jasné, že nie sme ale bohorovne sa tvárime ako si za Netflix platíme.

Je teda normálne, že chce tieto účty preverovať viac. Vo zvýšenej miere tak začal robiť v krajinách ako Argentíne, Salvádore, Guatemale, Hondurase a Dominikánskej republike, čo zároveň viedlo k spusteniu ďalších možností platieb. Ľudia v týchto krajinách budú využívať tzv. podslužbu Homes, ako Domácnosti a budú tak môcť zdieľať údaje za dodatočný poplatok.

Čo je to Homes?

Homes je služba pre používateľov, ktorí chcú legálne zdieľať svoje prihlasovacie údaje s inými používateľmi a zaplatia za ňu 2,99 USD, 219 pesos v prípade Argentíny bez dane. Služba nazvaná výstižne má teda charakterizovať domácnosť. Pravdepodobne nejde o systém, kto je moja dcéra a či už 10 rokov študuje v Anglicku a do Peru nechodí, ale sme rodina.

Zdieľanie cez Homes je na domácnosti, nie na rodokmeň, v skratke vysvetlené. To zároveň umožní sledovať Netflixu aj to, či ide o členov domácnosti, ktorí občas cestujú a filmy môžu pozerať aj v mobile na dovolenke alebo iných miestach, no zároveň sa ale vracajú na pôvodnú IP adresu, teda do domácnosti. Ceny si môžete pozrieť na stránke Netflixu.

To, koľko domácností si môžete pridať, je závislé na vašom pláne. Účet Basic môže pridať jednu domácnosť navyše, Standard dve a Premium tri domácnosti. Tým, že firma sprísni podmienky, môžu sa ľudia stretnúť s chybovými zobrazeniami, ako napríklad varovaním o prílišnom počte domácností. To napríklad pri použití VPN, proxy-serveru alebo blokovaču reklám.

Ogabeme to VPNkou

Netflix už teraz blokuje obsah podľa pripojenia a nedostávame rovnaký obsah pri Netflixe napojenom priamo na Orange Slovensko (náš poskytovateľ internetu) ako keď sa pripojíme na Slovensko ako krajinu ale cez VPN tunel.

Preto je najlepšie používať Netflix bez VPN, vyhnete sa nedorozumeniam. Dá sa zmeniť domácnosť, avšak iba 3× za pol roka. Tí, čo cestujú dostanú dva týždne na to, aby sa vrátili späť na svoju domovskú IP adresu.

Už minulý rok sa objavili správy o tom, ako chce spoločnosť ťuknúť po prstoch takémuto zdieľaniu. Svoje testovacie aktivity začala v Čile, Kostarike a Peru. Keď sa pozrieme na to, kde všade sú tieto aktivity, ide o menej rozvinuté krajiny, minimálne z európskeho pohľadu.

Zdroj: ghacks.net, Netflix

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.