Streamovací gigant má dve novinky.

Zvýšenie rozlíšenia zo 720p na 1080p pre predplatiteľov programu s reklamami a zároveň koniec klasických DVD. To sú dve hlavné novinky, ktoré aktuálne ohlásila spoločnosť Netflix.

Spomínaný predplatiteľský program „Basic with Ads“ stojí v Spojených štátoch amerických 6,99 dolára a firma ho spustila v novembri minulého roka. Rozlíšenie streamovaných filmov a seriálov však bolo maximálne 720p. To sa teraz ale mení, firma ho zákazníkom bezplatne zvyšuje na 1080p.

To je celkom dobrá správa, najmä ak si uvedomíme, že pri základnom programe Basic bez reklám, ktorý je dostupný aj na Slovensku za 7,99 eura, Netflix v dnešnej dobe QHD a 4K displejov až donedávna ponúkal absurdne nízke rozlíšenie 480p.

Spoločnosť okrem toho umožní pozerať stream naraz na dvoch zariadeniach – doteraz to bolo možné iba na jedinom. Podľa Netflixu plán Basic with Ads už teraz prináša vyššie príjmy ako plán Standard, hoci je dostupný len päť mesiacov. Pripomeňme, že na Slovensku zatiaľ toto predplatné s reklamami nie je dostupné a Netflix ho ponúka zatiaľ iba v 12 krajinách.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Druhá správa sa týka konca DVD a Blu-ray diskov. Mnohí možno nevedia, že Netflix svoj biznis nezačal so streamovaním, ale v USA bol predtým veľkou online požičovňou a obchodom s filmami na DVD, ktoré zákazníkom zasielal poštou. So streamovaním začal až v roku 2007.

DVDčkam sa Netflix venoval až 25 rokov, ale teraz s nimi definitívne končí. Dôvodom sú vraj klesajúce príjmy, keďže podľa údajov Netflixu sa tento segment na celkových výnosoch firmy podieľa už len 0,5 percentom. Posledné dodávky diskov tak vyexpeduje 29. septembra 2023.

V oznámení Netflixu sa uvádza, že počas 25 rokov zaslali viac ako 5,2 miliardy DVD vyše 40 miliónom predplatiteľov. Prvým DVD zaslaným poštou bol film Beetlejuice v marci 1998. Najobľúbenejším titulom požičaným počas 25 rokov bol film so Sandrou Bullockovou The Blind Side (do slovenčiny prekladaný ako Splnený sen či Zrodenie šampióna) z roku 2009.

Zdroj: AndroidAuthority.com, Uk.pcmag.com, TheVerge.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.