Za málo peňazí veľa priestorovej muziky.

Niceboy ORYX X500 Shadowcenovo dostupné herné slúchadlá s odporúčanou predajnou cenou 53 eur. V ponuke slovenských obchodov ich nájdete aj lacnejšie a do 45 až 50 eur by ste sa mali bez problémov zmestiť. V tejto cenovej kategórii ponúkajú atraktívny pomer cena/výbava.

Ak sa pozrieme na trendy herných slúchadiel za posledné roky, tak každé správne slúchadlá pre hráčov by mali ponúkať podsvietenie alebo iné svetelné efekty a funkciu priestorového zvuku. Tieto dve kľúčové vlastnosti majú vo výbave aj slúchadlá Niceboy ORYX X500 Shadow. V porovnaní s drahšími modelmi im však chýba možnosť prispôsobiť si niektoré nastavenia a funkcie.

Absencia pokročilejších nastavení nemusí byť nutne na škodu a niekomu bude aj vyhovovať. Treba si však vopred zvážiť vaše potreby a preferencie. To sa týka najmä priestorového zvuku. Slúchadlá Niceboy ORYX X500 Shadow ponúkajú 7.1-kanálový priestorový zvuk a toto je výborná a užitočná funkcia, ktorú ocenia všetci hráči. Pri hraní FPS titulov budete lepšie počuť nepriateľov a vďaka zvuku budete vedieť rýchlejšie a presnejšie určiť ich približnú lokalitu.

Niceboy ORYX X500 Shadow

Niceboy ORYX X500 Shadow. Zdroj: Niceboy

Pripojenie cez USB

Bohužiaľ, pre niektorých používateľov, Niceboy ORYX X500 Shadow majú túto funkciu automaticky aktivovanú a nenašiel som spôsob, ako ju vypnúť. V závislostí od vašich preferencií vám totiž môže priestorový zvuk prekážať pri počúvaní hudby alebo hovoreného slova, keďže čiastočne skresľuje celkovú reprodukciu zvuku.

Drahšie herné slúchadlá obvykle umožňujú prepínať sa medzi stereo zvukom a priestorovým zvukom. Vo výbave Niceboy ORYX X500 Shadow túto možnosť nenájdete. Pokiaľ však viete, že vyslovene chcete priestorový zvuk a budete ho používať prakticky neustále, potom sú tieto slúchadlá z hľadiska ceny atraktívnou voľbou.

Kvôli zabudovanému a vždy zapnutému priestorovému zvuku je možné slúchadlá Niceboy ORYX X500 Shadow pripojiť iba k počítaču a iba cez USB kábel. Pripojenie cez 3,5 mm jack nie je k dispozícii. Kábel má dĺžku 2,1 metra, výrobca uvádza podporu iba pre operačný systém Windows 10.

Súčasťou kábla je zabudovaný panel s tlačidlami na zapnutie alebo vypnutie svetelných efektov na mušliach slúchadiel, na reguláciu hlasitosti a na zapnutie/vypnutie prehrávania zvuku do slúchadiel, resp. na stlmenie mikrofónu. V tomto smere nemám čo vytknúť.

Niceboy ORYX X500 Shadow

Niceboy ORYX X500 Shadow. Zdroj: Niceboy

Mikrofón je odnímateľný

Mikrofón je možné odnímať. Podľa potreby si ho k slúchadlám pripojíte alebo odpojíte. Ocenil by som, ak by bol mikrofón trochu dlhší, aby som si ho mohol dať bližšie k perám. Jeho kvalita je priemerná a zodpovedá cene – na konferenčné hovory by som ho neodporučil, avšak pre účely hlasovej komunikácie počas hrania bude dostačovať.

Reprodukcia zvuku je veľmi dobrá. Slúchadlá majú 53 mm meniče a dokážu poskytnúť jasný a čistý zvuk. Ako som už spomínal, kvôli priestorovému zvuku ich odporúčam primárne na hranie a prípadne aj na sledovanie filmov, nakoľko pri ostatných činnostiach, ako je počúvanie podcastov či hudby vám môže vadiť efekt priestorového zvuku.

Slúchadlá sa nosia na hlave pohodlne. Konštrukcia pôsobí odolne, plastové spracovanie mušlí slúchadiel neohúri. V tejto cenovej kategórii im však ťažko niečo vytknúť.

Niceboy ORYX X500 Shadow

Niceboy ORYX X500 Shadow. Zdroj: Niceboy

Verdikt

Slúchadlá Niceboy ORYX X500 Shadow majú zrejmý koncept – ponúknuť svetelné efekty a priestorový zvuk vo forme cenovo dostupných slúchadiel. Tento účel plnia výborne, avšak náročnejším používateľom, ktorí hľadajú viacúčelové slúchadlá, môže prekážať, že si priestorový zvuk nevypnú.

So stále zapnutým priestorovým zvukom sú určené primárne na hranie a prípadne sledovanie filmov. Je to logické, keďže ide o herné slúchadlá. Celkové vyhotovenie a spracovanie slúchadiel je vzhľadom k cene dobré. Odnímateľný mikrofón a panel s ovládacími prvkami sú praktické vlastnosti.

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • atraktívny pomer cena/výbava
  • svetelné efekty, ktoré si môžete zapnúť alebo vypnúť
  • priestorový zvuk
  • dobrá kvalita reprodukcia zvuku pri hraní

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • ocenil by som o niečo dlhší mikrofón a jeho lepšiu kvalitu
  • priestorový zvuk nie je možné vypnúť, čo vám môže prekážať pri počúvaní hudby alebo podcastov
  • slúchadlá fungujú iba s Windows 10 počítačom

Cena: 53 eur

Zapožičal: Niceboy

Prečítajte si aj:

Recenzia Niceboy RAZE 3 Guru: Veľmi dobre vybavený reproduktor

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit