Na notebook ste si práve vyliali pitie. Telefón vám opršal, alebo práve spadol do potoka. Čo treba vlastne robiť? Prečo zariadenie po obliatí nefunguje tak ako má? Čo sa deje v jeho vnútri a čo nefunkčnosť vlastne spôsobí? A ako tomu preboha vlastne zabrániť?

Vidím to stále dokola a ako na bežiacom páse. Aj keď je to šokujúce, tá najprirodzenejšia a suverénne najčastejšie reakcia ľudí na obliatie elektroniky a to predovšetkým telefónov je: OKAMŽITÉ VYSKÚŠANIE ČI ZARIADENIE FUNGUJE.

Nie, fakt si nerobím srandu. Vidím to predovšetkým u smartfónov, ktoré vzhľadom na rozšírenie a rozsah používania prídu do kontaktu s tekutinou asi najčastejšie. Plesk! Preboha, zariadenie je mokré! Funguje vôbec ešte? Ťuk, ťuk, ťuk…

Možno sa aj teraz smejete, že preháňam. Ale som si viac ako istý, že ak sa vám takáto situácia prihodila v minulosti, či dokonca prihodí v budúcnosti, veľká časť z vás to celkom reflexívne urobí bez nejakého premýšľania. Priznám sa, neviem prečo je to tak. Musí tu byť v akcii nejaký obecný psychologický efekt.

Každopádne, ak sa vám v hlave dobre zakorenia myšlienky o tom, čo vlastne voda spôsobuje a pochopíte to, ako k poškodeniu v jej súvislosti vlastne dochádza, som si istý, že to už nikdy neurobíte.

Prečo vlastne obliatie elektroniku poškodzuje?

Rýchla odpoveď: Elektronika je navrhnutá tak, aby elektrina putovala na konkrétne miesta, konkrétnym smerom a v konkrétnom objeme. Ak sa na vnútorné komponenty dostane voda, vytvorí neželané elektricky vodivé spoje medzi miestami, kadiaľ elektrina nikdy nemala tiecť. A práve to zariadenie pokazí.

Presnejšia odpoveď: Aby sme rýchlu odpoveď doplnili ešte o príklad, predstavte si, že prídete ku krásne usporiadanej rozvodnej skrini, do ktorej je zapojené veľké množstvo káblikov. Všetko parádne funguje. Vy ale zoberiete do ruky nový káblik a jeho dva konce začnete náhodne prikladať na rôzne elektrické spoje rozvodovej skrine. Netrvalo by dlho, než by sa ozvali rany a objavilo sa iskrenie, prípadne aj nejaký požiar. Presne takto ale prienik vody do vnútra elektroniky vyzerá.

Základná doska je plná medených a iných vodičov, ktoré sú umiestnené v nevodivej sklolaminátovej platni, alebo v izolačných plastových plášťoch. Obliatie či skrátka zvlhčenie komponentu vytvorí nové neizolované spoje.

Staviame elektrické mosty z vody

To, čo smartfón, notebook či inú elektroniku vlastne naozaj pokazí, je obvykle skrat. Ide o skrátené spojenie elektrických pólov (z čoho pochádza aj jeho pomenovanie) bez účasti spotrebiča a jeho odporu.

Ak napríklad štandardne napájame konkrétny komponent 2 voltmi pri odpore 2 ohmov, dostávame sa k jednému ampéru a 2 wattom. Ak ale dôjde k skratu a jediným odporom je vlastne odpor samotného vodiča prúdu (napr. 0,1 ohm), tak napätie 2 volty sa prevtelí do 20 ampérov a 40 wattov.

Zasiahnuté čipy či iné komponenty sa tak prakticky usmažia a nezvratne poškodia.

Na tomto mieste je dôležité upozorniť, že voda a tekutina ako taká vôbec nemusí byť elektricky vodivá. Zrejme ste už videli prípady, kedy sú komponenty chladené napríklad ponorením do oleja či inej tekutiny a fungujú úplne normálne.

Prší prší, len sa leje, skrat sa na nás z dosky smeje

Úplne čistá (destilovaná) voda je v skutočnosti veľmi zlý vodič elektrického prúdu. To čo z nej spraví dobrý vodič sú rozpustené elektrolyty, ako je napríklad soľ (chlorid sodný) a rôzne minerály a iné látky v podobe nečistôt. Ide skrátka o ióny, ktoré uvidíte napríklad pri výpise zloženia minerálky (či už katióny alebo anióny) v podobe magnézia, kalcia, sodíka a ďalších.

Keďže ale práve s takouto vodou sa bežne dostávame do styku, je v podstate správne hovoriť, že práve voda a elektrina tieto poškodenia spôsobujú.

Čo robiť, ak som si elektroniku oblial?

Rýchla odpoveď: okamžite ju úplne vypnúť a nechať ju dostatočne dlho (minimálne niekoľko hodín) vysušiť.

Presnejšia odpoveď:  Je pomerne časté, že po obliatí elektronika ešte chvíľu funguje, avšak následne sa pokazí o niekoľko minút či dokonca aj o niekoľko hodín neskôr.

Dôvodom prečo je to tak je, že voda je v zariadení na rôznych miestach. Ako s ním v zapnutom stave manipulujete, preklápate ho a otáčate, voda sa v zariadení ďalej rozteká a aj keď pôvodne nespôsobila žiadne škody, náhle sa dostáva na miesto, kde už škody spôsobiť môže. A keďže je zariadenie zapnuté, napokon sa tak aj stane a vzniká skrat.

Darmo pri tom čakáte, že zariadenie buď na 100 % funguje, alebo zrazu na 100 % nefunguje a obrazovka je čierna. To sa stane napríklad vtedy, ak je skrat v rámci zdroja či napájacej sústavy. K skratu však môže dôjsť aj na mnohých iných miestach.

Ak sa voda dostane do nejakej konkrétnej časti základnej dosky či k inému komponentu, môže vyradiť len danú časť. Smartfón či iné zariadenie teda môže pokojne v základe fungovať, avšak skratom na konkrétnom spoji sa vyradí z činnosti napríklad len Bluetooth či všeobecne mobilná sieť.

Alternatívou je napríklad poškodenie v rámci displeja či grafického systému, ktoré spôsobí mihotanie na obrazovke či grafické artefakty. Obvykle je pri tom toto poškodenie trvalé, takže v okamihu ako si naozaj uvedomíte, že ste zariadenie nemali používať mokré, je už neskoro a sušiť ho už budete márne (pravdaže, stále je to vhodné, aby nedošlo ešte aj k ďalšiemu poškodeniu).

Pred pár dňami mi napríklad z obliateho telefónu volal priateľ. Teda, snažil sa. Po zdvihnutí som ho nepočul a ani on nepočul mňa. Následne mi cez komunikátor len smutne napísal, že si telefón trochu oblial pri prevrhnutí poháru na stole a teraz mu nefunguje telefonovanie.

Namiesto okamžitého vypnutia sa len zúfalo snažil zisťovať čo všetko nefunguje. Podľa jeho slov bolo vody naozaj len trošku, ale očividne to stačilo. Navyše, na info panely sa mu objavila nejaká neznáma ikonka reproduktoru, ktorá zostala na svojom mieste aj po reštarte a nikde nemohol vygoogliť, čo znamená.

Odpoveď bola pomerne jednoduchá. Voda sa dostala do 3,5“ jacku. Ten sa skladá z troch či viacerých samostatných vodivých častí (ľavý a pravý kanál, uzemnenie), oddelených plastom/gumou. Keďže bolo vnútro jacku vlhké, voda zopla obvod tak, ako to robia pripojené slúchadlá s mikrofónom. Telefón teda normálne fungoval, až na to, že zvuk odosielal do neexistujúcich slúchadiel a prijímal zvuk z neexistujúceho externého mikrofónu.

Telefón som vypol, dierku pre jack som vysušil zmotaným rohom papierovej vreckovky, následne telefón otvoril (šlo o LG G3, s odoberateľnou batériou) a nechal celý večer sušiť. Po zmontovaní sa vrátil do plne funkčného stavu.

Premýšľali ste niekedy nad tým, ako výrobca spozná, že poškodenie bolo spôsobené vodou a neuzná vám záruku? Telefóny obsahujú na viacerých miestach drobné pásiky, ktoré po kontakte s vodou natrvalo zmenia farbu. V tomto prípade však na telefóne vľavo vidieť aj masívnu koróziu

To je skutočne všetko. Zariadenie vždy len kompletne vypnite a ak to ide, odoberte batériu a nechajte ho kompletne vysušiť na niekoľko hodín. Ideálne celý deň, podľa stupňa pôvodného obliatia (či dokonca ponorenia) a roztvorenia konštrukcie.

Do budúceho zapnutia musí byť všetka voda preč. Povrch zariadenia do sucha preto utrite papierovými vreckovkami a ak je ho možné rozobrať, v sušení pokračujte vreckovkami alebo iným vhodným sacím materiálom aj zvnútra. Do každého zákutia sa pravdaže nedostanete a preto je nutné čakať, kým sa voda a vlhkosť klasicky odparí.

Zariadenie preto nechajte na suchom, teplom a odvetranom mieste. Možno vás bude lákať pomôcť si fúkaním fénom. To je síce v základe pravda a zohriatie by odparovaniu pomohlo, avšak problémom je, že týmto spôsobom môžete vodu tlakom dostať aj do miest, kde ešte nebola a situáciu tým zhoršíte.

Paradoxne je v tomto lepší vysávač. Ten síce teplý nie je, ale vzduch nasáva. Ak smartfón či inú elektroniku nemožno rozobrať, položenie ústia hadice vysávača k štrbinám a zákutiam vie byť mimoriadne efektívne. Silné nasávanie totiž urýchli nielen sušenie, ale nezriedkavo aj vniknutú vodu posunie správnym smerom – von, nie hlbšie dnu.

Nepokúšajte sa však týmto skrátiť čas sušenia na minúty či sekundy a naozaj zariadenie nechajte sušiť prirodzenou cestou ešte niekoľko hodín alebo celý deň .

Žiaľ, ak bolo vody v zariadení priveľa, vysušenie trvá veľmi dlho a dochádza k vzniku korózie. Rozobratie je preto v niektorých prípadoch nutné, aby bolo možné vodu rýchlo odsať

Je veľká šanca, že bude po zapnutí úplne v poriadku (ak nedošlo k skratu ešte pred vypnutím). Bohužiaľ, treba myslieť na to, že niektoré časti elektroniky sú mimoriadne maličké a veľmi zle prístupné, pričom odparenie vody z nich trvá extrémne dlhú dobu.

Ak je voda na niektorých komponentoch veľmi dlho, môže vzniknúť korózia a iné poškodenia niektorých spojov a komponentov, ktoré následne budú mať menšiu životnosť a vyššiu mieru zlyhania.

Preto ak je namočenie zariadenia veľmi veľké (ponorenie) a zariadenie si netrúfate rozobrať, je vhodné ho doniesť do servisu, kde to za vás urobia a všetko správne vysušia a prípadnú koróziu odstránia ultrazvukovou čističkou a alkoholom.

Veríte aj vy na magickú ryžu? PRESTAŇTE PREBOHA!

Na internete a to aj na oko v seriózne pôsobiacich článkoch, sa môžete stretnúť s tým, že mokrú elektroniku treba vložiť do misky so suchou surovou ryžou. Údajne z nej ryža vlhkosť doslova vysaje a následne tak bude všetko v poriadku.

Táto absurdita má svoj pôvod zrejme v USA a nejde o nič nové. V rámci internetu narazíte na tieto rady už dlhé roky v súvislosti mobilnými telefónmi a postupom času ich začali ľudia prirodzene aplikovať aj na smartfóny.

Ako tento mýtus vznikol? Pravdepodobne tak, že niekto videl skladovať elektroniku či iné predmety v ryži, alebo v opticky podobnom materiály z dôvodu ochrany proti vlhkosti.

Už v roku 1946 je možné naraziť napríklad na článok v časopise Populárna fotografia, kde sa dočítate, že ak chcete svoje citlivé fotoaparáty a celuloidový film uchovať v suchu, je vhodné ich vo vlhkom, ako napríklad tropickom prostredí umiestňovať do silikagelu (určite ho poznáte z malých vrecúšok v balení orieškov, alebo aj v baleniach s elektronikou) a ak ho nemáte, alternatívou môže byť suchý čaj, papier alebo suchá surová ryža. I keď už v tomto článku sa o efekte pochybuje, pretože sacie schopnosti ryže sú veľmi malé.

Môj odhad je, že niektorí ľudia si neuvedomili, že účelom takýchto riešení je chrániť zariadenie pred vlhkosťou zvonku (teda vytvoriť im ochrannú bariéru) a vytvorili si dojem, že tento materiál vlhkosť zo zariadenia prirodzene vysáva. A to prosím pekne nie z povrchu, ale z útrob!

Následne si človek s touto ilúziou niečo nechcene polial, zariadenie vypol a umiestnil ho na celý deň do ryže. No a čo sa stalo? Čuduj sa svete, zariadenie na druhý deň zapol a bolo funkčné. Haleluja! Tri krát hurá pre ryžu a jej magické schopnosti.

To, že ryža s celým procesom nemala nič spoločné a skôr mu uškodila si dotyčný neuvedomil a ako to už s nezmyslami, hoaxami a inými povedačkami starej matere býva, ľudová múdrosť (hlúposť) sa šírila do sveta.

Ryžový vodomagnetizmus v akcii. Nie je divu, že patrí k najväčším objavom 20. storočia. Rovnako ako to Einsteinom vynájdené tričko, ktoré keď si oblečiete, už nikdy nebudete hladný

A že je rozšírená skutočne bohato. To bez pochyby. Stretol som sa už s hypotézou, že dôvod, prečo sa tento nezmysel rozšíril je, že „na oko pôsobí rozumne“ a má veľký úspech (formou placeba). Nuž, ako sa to vezme.

Ja si myslím, že nepôsobí rozumne ani v najdivokejšom sne a dôvodom úspechu je skrátka len to, že ľudia nad ním nikdy príliš nepremýšľali. S radosťou by som si ale nechal niekým vysvetliť to, akýže mechanizmus si myslí, že sa pri sušení v ryži uplatňuje. Určite by šlo o zaujímavú historku na zasmiatie.

Každopádne, hlavne v USA je tento mýtus tak rozšírený, že sa ho dokonca pokúsili niektoré redakcie aj overiť, ako napríklad gazelle.com v roku 2014. Najprv zničili 9 smartfónov, ktoré sa v ryži nepodarilo vysušiť a následne sa rozhodli odmerať, ako rôzne materiály vysušia namočenú špongiu, na ktorej sa dal efekt sušenia aspoň priamo pozorovať.

Okrem niekoľkých druhov ryže skúšali takisto ovsené vločky a piliny a na prekvapenie mnohých zistili úplne očividný fakt, že špongia zasypaná na 24 hodín ryžou si uchovala úplne najviac vlhkosti, pričom ju porazili aj piliny a ovsené vločky. Čo bolo na tom najhoršie? Ako na potvoru bola najsuchšia tá špongia, ktorá nebola zasypaná ničím a bola nechaná na stole.

Musím povedať, že poznám aj šokujúcejšie výsledky iných testov, ako napríklad – ak stojíte pod zapnutou sprchou, budete mokrý. Ak ponoríte ruku do oleja, bude mastná, alebo ak si v lete oblečiete kožené nohavice, zaparí sa vám…

A keď už sa chcete hrať na totálneho idiota, mokrý telefón zavrite s ryžou do vzduchotesného vrecka, ako to praktikujú rôzni experti po celom internete, ktorí telefón sušia týždeň, pretože po každej 24 hodinovej kúre nefunguje niečo iné

Ale na druhú stranu. Treba testovať všetko, pretože občas si nemožno byť ničím istý, najmä ak sa každé ráno po zobudení udrieme mechom po hlave.

Vložiť mokrý smartfón či inú elektroniku do suchej ryže je samozrejme príšerná hlúposť. Sušeniu tým totiž zabraňujete, pretože zariadenie sa bude menej vetrať. Navyše, ryža obsahuje miniatúrne častice podobné prachu, ktoré vám zariadenia znečisti a keďže je vlhké, pokojne sa dostane tento bodrel aj do rôznych zákutí, kde zostane prilepený. Obzvlášť ak zariadenie budete v ryži doslova prehrabávať pre zvýšenie „sušiaceho efektu“. Keďže ryža saje vlhkosť mizerne, zariadenie neosušíte poriadne ani len z vonku, nieto ešte z vnútra.

Pravdaže, sušenie rozobratím a nechaním na stole nie je univerzálna metóda. Ak k skratu nedôjde a voda sa kompletne vysuší, na komponentoch zostane povlak nečistôt z vody, prípadne vzniknutá korózia, ktorá zariadenie môže držať nefunkčné. To môžete vidieť na fotkách v článku ako zeleno-biely „maglajz“. Ak k tomu dôjde na nevhodných miestach a zariadenie nefunguje, je nutné ho otvoriť a tieto komponenty vyčistiť.

V domácich podmienkach môžete prinajlepšom zobrať zubnú kefku, namočiť ju vo 99 % alkohole a bordel z vybratej základnej dosky notebooku alebo smartfónu ňou očistiť. V profesionálnej sfére sa to robí tak, že sa doska vyberie a ponorí do teplej destilovanej vody v ultrazvukovej čističke. Po pár minútach sa vyberie a ponorí do 99 % alkoholu, kde sa vyluhuje a napokon sa vyberie a celá vysuší prúdom teplého vzduchu, ktorý alkohol odparí.

Buďte teda rozumný a nepodliehajte panike. Vyhnite sa pudovému testovaniu či zariadenie funguje a po obliatí či spadnutí do vody ho okamžite vypnite, čo najviac utrite papierovou vreckovkou, čo najviac rozoberte a nechajte ho sušiť doma na stole. Môžete mu pri tom pomôcť vysávaním a aj teplým prostredím, čo šance zvýši. A ak všetko zlyhá, nepoškodenie skratom vám aspoň umožní zariadenie sprevádzkovať profesionálnym čistením bez výmeny komponentov.

Ryžu si prosím vás pekne nechajte na obed.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.