Automatické zaostrovanie

Nový Nikon zdedil svoje zaostrovanie od modelu D5, teda vlajkovej lode značky. To znamená, že má rovnaký zaostrovací systém, ako fotoaparát za 6 tisíc eur, ktorý používajú profesionáli na zachytenie momentiek na vrcholových športových podujatiach. Čo to znamená v číslach? 153 bodový AF systém prepojený na 180 tisíc pixelový expozimeter. Každý zo zaostrovacích bodov je citlivý do -3 EV, takže budú schopne zaostrovať aj hlboko v noci.

D5 je samozrejme zameraný na rýchlosť a nie na obrovské rozlíšenie – fotí 12 záberov za sekundu s rozlíšením 21 MPx aj s priebežným zaostrovaním a sledovaním subjektu.  To je relatívne veľký rozdiel oproti 7 obr/s s rozlíšením 45 MPx u modelu D850 (prípadne 9 obr/s pri použití s gripom a extra batériou). Napríklad pri fotení pohybujúceho sa subjektu, ktorého nasledovanie po zábere necháte na automatiku, musí D850 odhadnúť a správne zaostriť omnoho väčšie posuny po scéne než takmer dva krát častejšie snímajúci D5. Takže asi nie je možné očakávať od D850 rovnako úžasný výkon ako predvádza momentálne najlepšie zaostrujúca a subjekty sledujúca zrkadlovka na trhu. Ale možno očakávať, že nebude ďaleko. Lenže ako všetky zrkadlovky, aj D850 trpí na ich typické zaostrovacie problémy, o to viac, že pri jeho obrovskom rozlíšení je každú chybu vidieť o to výraznejšie.

ISO 1600, mrazivé počasie, husté sneženie. Napriek tomu žiadny náznak problému.

Laická vsuvka: prečo zrkadlovky neostria vždy dokonale

Nie každý záujemca o D850 musí byť nutne skúsený fotograf a technológ, takže tento problém zaslúži menšie sprehľadnenie. Najjednoduchším vysvetlením tejto nedokonalosti je, že zaostrovací systém nevidí presne to, čo pri samotnom zázname fotografie uvidí snímač. Zrkadlovky totiž neostria snímačom ale systémom, ktorý využíva časť svetla odrazeného od zrkadla – zvyšok svetla pokračuje do hľadáčika a fotografovho oka. Pri samotnom snímaní sa zrkadlo odklopí a prepustí svetlo na snímač. Preto je mimoriadne dôležité, aby objektív bol správne nakalibrovaný, teda aby to, čo videl ostro detektor fázového posunu v zaostrovacom systéme, bolo neskôr ostré aj na snímači.

Bezzrkadlovky (alias mirrorless) ostria rovnako ako fotia, overujú ostrosť priamo snímačom, takže tých sa tento problém netýka. Rovnako sa mu vedia vyhnúť aj zrkadlovky, keď ich prepnete na live view, teda použitie cez živý náhľad na obrazovke, lenže väčšina je v tomto režime príliš pomalá na fotenie akýchkoľvek pohyblivejších subjektov (výnimkou sú len novšie modely Canon s ich Dual Pixel zaostrovaním, ktoré je veľmi rýchle a vie veľmi presne sledovať subjekty po scéne).

D850 ostrí skvele…

Presnosť a rýchlosť. To sú dva hlavné dojmy z jeho používania. Či už to je pri ostrení jednorazovom na statické subjekty, alebo pri dynamickom priebežnom ostrení na pohyblivé subjekty, ktoré si necháte v hľadáčiku automaticky sledovať. Dojem bude vždy výborný a spomedzi zrkadloviek lepšie schopnosti predvedú snáď naozaj len športové modely D5 a jeho menší braček D500. Ako každá zrkadlovka, aj D850 sa občas nevyhne nepresnosti pri statických subjektoch, no pokiaľ ich budete chcieť minimalizovať kalibrovaním každého objektívu, Nikon vám dá do ruky mimoriadne užitočnú funkciu: Automatic Fine Tune. Na jej použitie stačí zo statívu zaostriť na kontrastný záber, stlačiť spúšť, a môžete nechať automatiku skalibrovať všetko samostatne. Žiadne študovanie teórie a manuálne porovnávanie ostrosti. Prispôsobiť sa dá aj chovanie priebežného zaostrovania – nastaviť si môžete očakávané chovanie subjektov (rýchlosť zmeny smeru, predvídateľnosť pohybu atď.). Aj tak sa však občas stane, že záber nebude úplne ostrý a dôvodov môže byť mnoho: málo predvídateľný pohyb subjektu, iné chovanie objektívu na rôznych ohniskových vzdialenostiach, alebo proste nedostatok kompatibility medzi telom a objektívom. Dobrou správou je aj to, že zrejme už vymizli niekdajšie problémy s trasením závierky pri zapnutej VR stabilizácii a elektronickej prvej závierke. A ešte k sekvenčnému foteniu – maximálna hĺbka bufferu je slušných 51 záberov pri maximálnej kvalite, teda 14-bitovom RAW zázname.

Automaticka detekcia ľudskej tváre občas prekvapí nekompromisnou presnosťou, inokedy ju predmety pred tvárou pomýlia.

..ale ešte by niečo šlo vylepšiť

Nikon D850 síce dokáže po zábere sledovať tvár subjektu a priebežne na ňu zaostrovať, ak sa pohybuje. Problém však nastáva, keď je nejaká časť tváre viac v popredí než oči, na ktoré chcete obvykle zaostriť čo najpresnejšie. Nikon potom ostrí napríklad na nos, prilbu, alebo vlasy v ceste. Zaslúžil by si funkciu ako ponúkajú najnovšie Sony, ktoré dokážu veľmi presvedčivo sledovať bližšie oko fotenej osoby a priebežne ho udržovať zaostrené. Jednou možnosťou ako pracovať okolo tohto problému by bolo použiť zaostrovanie na bod (Spot AF), ktoré však D850 neponúka. Jeho najmenšia zaostrovacia oblasť je v niektorých situáciách priveľká (ale to naozaj málokedy na to aby to bo skutočný problém). Inak zaostrovaniu pri fotení cez hľadáčik nie je čo vytknúť. A čo live view? Nuž, v živom náhľade sú Nikon zrkadlovky zrejme najpomalšie z celej ponuky na trhu. Dá sa odporúčať len na fotenie statických subjektov, kde je veľmi kritická presnosť zaostrenia.

1. strana: predstavenie
2. strana: snímač
3. strana: zaostrovanie
4. strana: video
5. strana: telo a verdikt

9.6 The BEST

Nikon D850 kombinuje najlepšiu obrazovú kvalitu spomedzi zrkadloviek s jedným z najvyšších rozlíšení, top automatickým zaostrovaním, bleskovou rýchlosťou, skvelou ergonomikou a profesionálnou odolnosťou, takže dohromady tvorí najlepšiu zrkadlovku. Za konkurenciou zaostáva len vo video režime.

  • Obrazový výstup 10
  • Vyhotovenie 10
  • Výkon 10
  • Video 8.3
1 2 3 4 5