Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nikon reaguje na meniace sa potreby a nároky používateľov uvedením nových funkcií a vylepšením schopností svojich produktov.

Nikon oznamuje vývoj nového firmvéru pre svoje full-frame mirrorless fotoaparáty Nikon Z 7 a Nikon Z 6. Firmvér prinesie nové funkcie ako AF s detekciou očí, nekomprimované video a podporu pamäťových kariet CFexpress. Zároveň sa vylepšia funkcie AF/AE (automatické zaostrovanie a automatická expozícia).

Fotoaparáty série Z budú reagovať na meniace sa potreby používateľov, aby mohli realizovať svoje kreatívne zámery.

Funkcie a schopnosti, ktoré získajú fotoaparáty novým firmvérom

  1. Podpora automatického zaostrovanie s detekciou očí, Eye-Detection AF (plánovaná v máji 2019)

Zaostrovanie s detekciou očí je ideálne pri portrétnej fotografii. Eye-Detection AF bude pracovať s oboma typmi zaostrovania AF-S a AF-C. AF-S (Single AF, zaostrenie s aretáciou) je vhodné pri fotení nepohybujúceho sa objektu, AF-C (Continuous AF, zaostrenie s kontinuálnym sledovaním) je efektívne pri fotení objektov meniacich svoju polohu či pózu. Funkcia je schopná detekovať viacero očí, z ktorých si používateľ bude môcť jednoducho vybrať tie, na ktoré chce zaostriť. Získa tak väčšiu flexibilitu pri fotografovaní viacerých osôb.

  1. Vylepšené funkcie AF/AE (plánované v máji 2019)

Automatická expozícia s meraním bude k dispozícii už aj pri kontinuálnom snímaní v najvyššej frekvencii (rozšírený mód) ako vylepšenie súčasného kontinuálneho sledovania a snímania. Citlivosť a presnosť automatického zaostrovania pri fotografovaní i nakrúcaní videa sa zlepší, čo umožní presnejšie a rýchlejšie zaostrovanie v podmienkach s nízkou hladinou osvetlenia.

  1. Podpora výstupu nekomprimovaného videa (dátum uvedenia bude oznámený)

Výstup 4K a Full HD videa v nekomprimovanom RAW formáte bude možné nahrávať pomocou externého rekordéra. To umožní používateľom dosiahnuť bohaté 12-bit videosekvencie vhodné na flexibilnú postprodukciu a grading.

  1. Podpora pamäťových kariet CFexpress (dátum uvedenia bude oznámený)

Nový firmvér podporí nové pamäťové karty typu CFexpress, ktoré používateľom ponúknu väčšiu spoľahlivosť a zároveň vyššiu rýchlosť zápisu i čítania pre efektívnejšiu prácu. Po aktualizácii firmvéru budú môcť používatelia využívať pamäťové karty typu CFexpress aj XQD. V budúcnosti sa počíta s podporou CFexpress aj u Nikonu D5 (XQD verzia), D850 a D500.

Poznámky

XQD je ochranná známka spoločnosti Sony Corporation.

CFexpress je ochranná známka asociácie CompactFlash Association (CFA).

Značky: