Nikon robí super fotoaparáty aj pre videoblogerov. V redakcii máme model Z 50 a dobre vieme, čo mu do dokonalosti pri tvorbe vlogov chýba. Takmer všetko prináša najnovší model s označením Z 30.

Natočiť a hneď zdieľať

Nikon Z 30 je bez-zrkadlovka, veľmi kompaktný stroj so super jednoduchým ovládaním. Ak má nahradiť smartfóne v tejto podobe, musí mať aj možnosť okamžitého zasielania výsledkov na internet a túto možnosť s vylepšenou aplikáciou na smartfón aj má cez vylepšenú aplikáciu SnapBridge.

Nikon Z 30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nikon Z 30 má možnosť rýchleho pripojenia na aplikáciu SnapBridge

Z 30 prichádza s jednoduchým pripojením a zdieľaním záberov. K dispozícii je pripojenie Bluetooth a Wi-Fi. Napájanie je teraz cez port USB-C a konečne sa dá naraz nabíjať batéria a súčasne aj zhotovovať videozáber. To v minulosti veľmi chýbalo na Z 50.

Nikon Z 30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty Nikon Z 30

Celkovo je určený pre ľudí, ktorý chcú predsa len lepší obraz svojich vlogov, čo môže priniesť len naozaj rozmernejšia optika. Z 30 prináša bohaté detaily v obraze a aj požadovanú hĺbku záberu.

Skvelý obraz

Obrazový CMOS snímač je formátu DX (to je Nikon preklad APS-C a je to veľa viac ako má obrazový snímač smartfónu). Rozlíšenie snímača je 20,9 MPx a k dispozícii je pokročilá elektronická stabilizácia videa. Aj v tom je zlepšenie v porovnaní so smartfónom.

Nikon Z 30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Veľký snímač na Nikon Z 30 je základom kvalitného obrazu

Čo je super, je vlastnosť Z 30 natáčať vyše hodinové zábery v kuse (presne 125 minút). Aby sme teda boli presný, 125 minút máte pre rozlíšenie Full HD/24p/25p pri teplote maximálne 25 ℃. Kvôli licenčným poplatkom má napr. Z 50 obmedzenie na dĺžku jedného videa 30 minút a z vlastnej praxe konštatujeme, že to je pri tvorbe vlogov celkom obmedzujúce – musíte na to myslieť. Pre rozlíšenie 4K máte pri Z 30 k dispozícii približne 35 minút nepretržitého záznamu.

Nikon Z 30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Kompaktný Nikon Z 30

Počas celého záberu je u Z 30 k dispozícii automatické zaostrovanie napr. na oko natáčanej osoby. To je na nezaplatenie. Z 30 využíva celú šírku snímača, čo umožňuje dosiahnuť takmer 100 % zorné pole.

Ďalšia super vlastnosť je je to, že Z 30 má vymeniteľný objektív a Z-kových objektívov je už naozaj veľa. Vyberiete si tak podľa vášho vlastného želania.

Nielen obraz ale aj zvuk

Použijete pri recenziách produktov, demonštrácii receptov, je vhodný aj na šport a výsledkom sú profi vyzerajúce zábery. Výrobca pridal aj na zabudovaných mikrofónoch, ktorých umiestnenie je teraz dobre viditeľné, sú dva a je tu aj port na pripojenie externého mikrofónu. K dispozícii je aj funkcia na potlačení vplyvu vetra. Ak si kúpite špeciálny vlogovací statív, ten umožňuje aj pohodlné ovládanie fotoaparátu z prednej strany a vo výbave sú aj proti-veterné ochrany na zabudované mikrofóny.

Konečne displej ako má byť

Ďalšia výhodná vlastnosť je do boku výklopný displej. Nie je to ako pri Z 50, kedy ste si pri tvorbe selfie videí displej prekryli statívom, tu je displej vedľa fotoaparátu a veľmi dobre vidíte všetky požadované informácie. Navyše, aj robíte videá na výšku pre Instagram, takto výklopný displej veľmi využijete. Rovnako pri vyklopení displeja máte jasnú informáciu o tom, že naozaj nahrávate obraz a aká je úroveň zvuku. Zamrzí to, že ani Z 30 nemá port na pripojenie slúchadiel.

Nikon Z 30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Do boku vyklápací displej je veľké zlepšenie

Pohodlné držanie

Hlboký grip umožňuje stabilné snímanie z ruky a to aj keď držíte fotoaparát vystretými rukami. Využiť sa dajú aj kreatívne funkcie. Príkladom je timelapse videosekvencií alebo plynulých spomalených záberov s rozlíšením Full HD (120p) ale 20 filtrov pre foto a 20 pre video. Detailné videosekvencie môžete samozrejme natáčať v rozlíšení 4K.

Nikon Z 30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Výborné uchodenie za zvýraznený grip

Automatické zaostrovanie a rýchle fotenie

Automatické zaostrovanie funguje na oči ľudí a zvierať (typicky mačky a psa). Fotoaparát zostane zaostrený na oči, aj keď sa ľudia či zvieratá na chvíľu odvrátia od fotoaparátu.

Nikon Z 30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Lepšie umiestnené tlačidlo na nahrávanie videa

Ak chcete fotiť rýchle deje, k dispozícii je sériové snímanie 11 sn./s s úplným AF/AE. Tlačidlo na zapnutie a skončenie nahrávania je teraz vyhotovené tak, aby bolo dostupné aj z prednej strany fotoaparátu.

Ceny

Samotné telo Nikon Z 30 je za 799 eur, spolu s objektívom 16-50 je tento model za 959 eur. S univerzálnejším objektívom 18-140 je cena 1219 eur a s dvoma objektívmi 16-50 a 50-250 je to opäť za 1219 eur. Tzv. vloger kit s objektívom 16-50 a špeciálnym statívom je celok za 999 eur.

Nikon Z 30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Ceny jednotlivých balení Nikon Z 30

Celkovo je Z 30 veľmi podarené zariadenie, konštatujeme na základe krátkych skúseností na tlačovej konferencii. Fotoaparát si zapožičiame a vyskúšame ako je v praxi pripraviť pomocou neho vlog.

Nikon Z 30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nikon Z 30

Zdroje: vlastné, Nikon

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.