Za posledných 20 rokov sa toho vo fotografii veľa zmenilo a filmové manuálne fotoaparáty v nás zanechali už len nostalgické spomienky.

Zlatá minulosť

Ikonický dizajn s kotúčmi a prstencami na jednoduché priame ovládanie troch základných veličín – času, clony a citlivosti ISO – to sú modely Nikon FM3A, FM2 alebo FE2. Boli to fotoaparáty kompaktné, odolné a na svoju dobu výnimočné prístroje. Dnes už s takými kúskami fotí málokto. Výhody digitálnej fotografie a moderných technológií prevážili a filmové prístroje ostali len v pozornosti menšiny. Niektoré hlasy hovoria o opätovne rastúcej popularite filmu, čo je na dnešnú dobu odkazujúcu na retro pochopiteľné.

Klasický dizajn, moderná technológia

Tak či onak, najlepšie našliapnuté do budúcnosti fotoaparátov majú dnes mirrorless fotoaparáty. Týmto smerom sa už dlhšie uberá aj Nikon a pred časom predstavil novinku, ktorá v sebe spája nostalgiu s modernými technológiami. Klasici určite ocenia ovládanie pomocou mechanických kovových voličov na nastavenie času závierky, ISO hodnoty alebo korekcie expozície.

Ak máte manuálny objektív, manuálne volíte aj clonu. Stále máte pritom k dispozícii súčasnejšie ovládanie pomocou hlavného a vedľajšieho voliča na prednej a zadnej strane fotoaparátu, takže sa nestratíte ani vtedy, keď ste zvyknutí fotografovať súčasnými fotoaparátmi.

No a má ešte niečo aj pre súčasnú mladú generáciu. Môžete ho ovládať a používať rovnako ako svoj smartfón pomocou dotykovej obrazovky. Dokonca jediným dotykom namiesto v obraze môžete na oblasť zaostriť a zároveň vyhotoviť snímku.

A že nemáte nijaké skúsenosti? V plnej automatike Nikon Z fc urobí všetko za vás. Z fc vie byť aj veľmi pružný a automaticky dokáže posielať nafotené fotky do smartfónu a vy ich môžete prakticky okamžite zdieľať. Podobne, akoby ste ich vyfotili telefónom.

Skutočná novinka

Nikon Z fc je ešte stále novinka, ale na trhu je dostatočne dlho na to, aby už prešiel reálnou skúškou. Pri rozhodovaní sa pre fotoaparát predsa nestačí, aby sa vám páčil jeho dizajn. Dôležité je, aby splnil vaše očakávania v pohodlnosti ovládania a najmä výsledných fotografiách v rôznych svetelných, podmienkach.

Reálne skúsenosti

Dlhšie ho už používa aj fotograf a bloger Julo Kotus, ktorý sa podelil s nami o svoje skúsenosti.

Július Kotus, Nikon
Julo Kotus, pri fotení na salaši

Keď ma pred časom Honza Kozák z Nikonu oslovil, že by sme spolu mohli natočiť video o mojej práci a novom Nikone Z fc, neváhal som ani chvíľu. Hneď som začal v hlave vymýšľať scenár. Od začiatku nám bolo jasné spojenie ja + Z fc = street foto. So Z fc som sa už pred tým párkrát vybral do ulíc Bratislavy. Vzhľadom mi pripomína môj milovaný filmový Nikon FM3A. Podobajú sa nielen vizuálne, ale aj ovládaním mechanickými voličmi. Keď som blúdil ulicami so Z fc, dostal som dokonca otázku, či ešte dnes naozaj fotím na film? 🙂

Na Nikon Z fc som si veľmi rýchlo zvykol, má veľmi jednoduché manuálne ovládanie, no zároveň je vybavený modernými vymoženosťami. Ak mám na aparáte nasadený manuálny objektív, na to, aby som zistil, ako je fotoaparát nastavený, ho vôbec nepotrebujem zapínať. Na voličoch vidím, aký mám čas závierky, clonu, ISO i prípadnú korekciu expozície.

Pri komerčnej tvorbe používam full frame Nikon Z 6II s rôznymi Z objektívmi, čo je vo výsledku špičková, ale aj dosť objemná a ťažká technika. Nikon Z fc sa pre mňa stal spoločník na voľné chvíle. Vtedy, keď chcem ísť „naľahko“ a fotenie si užiť. A tak pri vymýšľaní scenára nám s Honzom skrsla myšlienka doplniť street fotku obľúbeným dokumentom. Je to už jedenásť rokov, čo som dokumentoval život na salaši v Nízkych Tatrách. Odvtedy som mnohokrát myslel na to, že sa tam chcem ešte vrátiť. Teraz som mal konečne vynikajúci dôvod.

Po 11 rokoch na rovnakom salaši

Vedel som, že nás tam pri fotení čakajú náročné svetelné podmienky, obrovské kontrasty, keď do koliby dopadajú slnečné lúče a nedostatok svetla. Veril som Z fc-éčku, že tú výzvu zvládne, že poslúži aj v náročných podmienkach a dostanem z neho profi materiál.

Výbava objektívmi

Z ponuky objektívov som si na dokumentovanie života na salaši vzal štandardný zoom NIKKOR 16-50 mm na zachytenie exteriéru a prostredia. Vo vnútri samozrejme treba svetelnejšie sklá. Tešil som sa, že vyskúšam nový NIKKOR Z 28 mm f/2,8, ale potreboval som aj niečo širšie, pretože priestor je tam dosť stiesnený a tmavý. Využil som preto aj full frame objektívy NIKKOR 20 mm f/1,8 a NIKKOR 24 mm f/1,8, čiže po prepočte 30 mm a 36 mm.

Veľmi sa teším z tejto skúsenosti, po rokoch sa toho na salaši veľa zmenilo. Úplne nové osadenstvo – bača aj valasi. Bolo ľudsky náročné vypočuť si príbehy, ktoré postretli za ten čas chlapov, ktorých som tu pred jedenástimi rokmi spoznal, a ktorí ma medzi seba na pár vzácnych chvíľ prijali. Spomienky na tie dni, ktoré som tu s nimi strávil, mi zostanú navždy. Tentokrát to bolo iné. Už je tu voda a z generátora aj elektrina, ovce už nedoja ručne, majú na to modernejšie stroje. Napriek tomu je tento salaš aj naďalej nádherné, autentické miesto s pracovitými chlapmi. Som rád, že som mohol spoznať novú partiu. Opäť sme odchádzali plný dojmov a zážitkov.“

Kompletné video o skúsenosti s Nikonom Zfc:

Fotografie v plnom rozlíšení nájdete na tejto adrese.

Create Your Light

Pripomeňme, že Nikon v rámci iniciatívy Create Your Light (#createyourlight) inšpiruje a povzbudzuje fotografov tvoriť a zdieľať fotky na sociálnych sieťach. 

Fotoaparát Nikon Z fc je ideálny na zhotovenie momentiek. Ako s Nikonom Z fc fotia momentky ďalší autori sa dozviete aj na nasledujúcich linkoch. 

Rodinné momentky

Pouličná fotografia

Ak aj vy už máte podobné momentky z ulice alebo aj rodiny, nahrajte ich na sociálne siete a pridajte hashtag #CreateYourLight.

Vybrané fotografie budú zverejnené v oficiálnej galérii Nikon https://www.nikon.sk/sk_SK/learn_explore/createyourlight.page

Zdroje: Nikon

Prečítajte si tiež: