Fotoaparát Nikon Z8 oslovuje fotografov veľmi kompaktným vyhotovením, má profesionálne funkcie a umožňuje okamžité zasielanie výsledkov na ďalšie spracovanie.

Nikon Z8 sa veľmi pohodlne drží v rukáchZdroj: TOUCHIT.sk
Nikon Z8 sa veľmi pohodlne drží v rukách

Vrstvený snímač a výkonný procesor

Základom kvalitného snímania je snímač s rozlíšením 45,7 Mpx a natívne rozlíšenie videa je až 8,3K. Použitý je vrstvený snímač obrazu vlastný procesor EXPEED 7, čo je rovnaká výbava ako pri najvyššom modeli Nikon Z9.

Vrstvený snímač v praxi znamená, že údaje z neho sa dajú čítať paralelne a takto sa dajú zaznamenané údaje prečítať až 12 krát rýchlejšie ako je to pri predchádzajúcich modeloch.

Robustné vyhotovenie odoláva aj náročnému prostrediuZdroj: TOUCHIT.sk
Robustné vyhotovenie odoláva aj náročnému prostrediu

Výbava a dizajn

Osobne sa nám veľmi páči, že ako pamäťové médium môže Nikon Z8 využívať aj SD kartu. Takúto kartu dnes pokojne kúpite aj v supermarkete a to vám môže v mimoriadnej situácii zachrániť kožu .

Telo Nikon Z8 váži 910 gramov, tento fotoaparát je až o 30 % menší ako profesionálny fotoaparát Nikon Z9. My sme pri realizácii videí používali Nikon Z8 umiestnený aj na gimbáli DJI RS3.

Výborný je vyklápateľný displej. Je to robustné riešenie, ktoré prežije aj drsné zaobchádzanie. Displej pritom umožňuje aj pohodlné vytváranie fotiek a videí na výšku. Veľmi sa nám páči vysoký jas displeja s uhlopriečkou 3,2 palca, môžete teda spoľahlivo pracovať aj na priamom slnečnom žiarení. Samozrejmosťou je elektronický hľadáčik OLED so zhruba 3 690 000 pixelmi.

Ovládacie tlačidlá a jasnej viditeľný displej na horenej strane Nikon Z8Zdroj: TOUCHIT.sk
Ovládacie tlačidlá a jasnej viditeľný displej na horenej strane Nikon Z8

Kvalitné zábery aj pre rýchle deje

Snímač v Z8 je bez dolnopriepustného optického filtra, čo znamená možnosť zachytenia vyššieho kontrastu. Navyše je tu 5-osová stabilizácia s redukciou vibrácií.

S toutu výbavou môžete zachytiť rýchle deje, konkrétne je tu možnosť sériového snímania až do rýchlosti 120 záberov za sekundu. Využiť môžete aj 10-bitové statické fotky do moderného formátu HEIF alebo 10-bitové HLG video sekvencie. Video môžete zachyť do 12-bitového RAW formátu s rozlíšením 8,3K/60p alebo 4,1K/120p.

Nikon Z8
Nikon Z8

Portová výbava

Novinkou sú tu dva porty USB. Jeden je špeciálne určený na nabíjanie a druhý na prenos informácií. Znamená to, že napr. pri štúdiovom používaní môžete tento fotoaparát použiť na nahrávanie scén bez obmedzenia s trvalým napájaním a súčasne prenosom obrazu. V samotnom fotoaparáte sú dve šachty na pamäťové karty – SD a CFexpress alebo XQD pre rýchlu prácu.

Nikon Z8
Nikon Z8 s externým mikrofónom

Výhodou je aj HDMI port v plnom formáte, čo umožňuje spoľahlivé pripojenie externého zobrazovacieho alebo pamäťového média.

Čo Nikon Z8 voči Z9 neobsahuje?

Na rozdiel od Nikon Z9 model Z8 neobsahuje vnútorné GPS a nemá Ethernet port. GPS súradnice do fotiek však môžete preniesť pomocou prepojenie mobilnej aplikácie SnapBridge. Ethernet port sa dá nahradiť redukciou USB-C na Ethernet a takto rýchlo prenášať fotky napr. na FTP server na ďalšie spracovanie. Samozrejmosťou výbavy Nikon Z8 je vysokorýchlostné Wi-Fi a Bluzetooth 5.0.

Batéria a nabíjanie

Pre Nikon Z8 je určená batéria EL15C s predĺženou výdržou voči EL15A a EL15B. Fotili sme s ňou celý deň, môžete počítať s výdržou cez 300 fotiek. Nabíjanie je možné aj pomocou powerbanky cez USB port.

Tiež existuje doplnkový grip, kde môžete naraz využiť dve batérie. S dvoma batériami sa potom o napájanie tohto fotoaparátu nemusíte obávať. Usporiadanie tlačidiel na gripe potom umožňuje pohodlné fotenie a kamerovanie na výšku.

Nikon Z8 a batériový grip
Nikon Z8 a batériový grip

Čerešnička na torte: Zaostrovanie

Na Nikon Z8 sme ocenili zaostrovanie. Vybrať si môžete automatické zaostrovanie, pričom fotoaparát využíva umelú inteligenciu a hlboké učenie. Zaostrovanie tiež môžete špecifikovať na presnú detekciu a sledovanie ľudí, psov, mačiek, vtákov, áut, motocyklov, bicyklov, vlakov a lietadiel. Funguje to pritom až do -9EV.

Príklady fotografií

Nikon Z8 sme používali zhruba 2 týždne na kompletnú redakčnú prácu. Fotili sme sme s týmto fotoaparátom jednak osoby na tlačových konferenciách, ale zašli sme aj do zoologickej záhrady, aby sme si vyskúšali zaostrovanie na rôzne typy zvierat. Tu sú príklady nafotených fotografií, ktoré sme pripravili s reprezentantom firmy Nikon na Slovensku, pánom Júliusom Kotusom.

Odfotil Nikon Z8: Zachytenie rýchleho deja. ISO 6400, 1/1250s, 45 mm, Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S
Odfotil Nikon Z8: Zachytenie rýchleho deja. ISO 6400, 1/1250s, 45 mm, Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S
Priame zaostrenie na oko človekaZdroj: TOUCHIT.sk
Priame zaostrenie na oko človeka
Odfotil Nikon Z8: Zachytenie rýchleho deja. ISO 200, 1/15s, 50 mm, Nikkor Z 50 mm f/1.8 S
Odfotil Nikon Z8: ISO 200, 1/15s, 50 mm, Nikkor Z 50 mm f/1.8 S
Odfotil Nikon Z8: Zaostrenie na oko. ISO 2500, 1/100s, 400 mm, Nikkor Z 100-400 mm f/4.5-5.6 VR S
Odfotil Nikon Z8: Zaostrenie na oko. ISO 2500, 1/100s, 400 mm, Nikkor Z 100-400 mm f/4.5-5.6 VR S

Ďalšie fotografie prinášame v galérii

Samozrejme s týmto fotoaparátom sme realizovali aj viacero videí. Časť záberu je môžete vidieť aj nv rámci video recenzie tohto telefónu.

Cenové pomery

Telo fotoaparátu Nikon Z 8 má je na slovenskom trhu v cene 4599 eur, kit Nikon Z 8 + objektív NIKKOR Z 24–120 mm f/4 S je potom v sume 5549 eur.

Zdroje: vlastné, Nikon

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.