SSD disk typu NVMe s dôrazom na vysokú rýchlosť.

Hneď na začiatok treba doplniť, že zároveň aj veľmi dobrú cenu. Model NM620 je dostupný v štyroch pamäťových kapacitách, pričom výrobca dal najnižšiu s 256 GB pamäťou. To je rozumná kapacita pre tých, čo chcú solídny základ do počítača či už vo forme doplnkového alebo primárneho disku. Pri najvyšších kapacitách hovorí výrobca o rýchlostiach 3300 MB/s pri čítaní a 3000 MB/s pri zápise dát. Ide o varianty s 1 TB a 2 TB úložiskom.

Extra výhodou je, že špičkovú rýchlosť čítania dostanete pri všetkých variantoch. Disk s 512 GB priestoru má rýchlosť zápisu 2400 MB/s a 256 GB verzia zapisuje dáta maximálnou rýchlosťou 1300 MB/s. Vo všetkých prípadoch je použitá technológia 3D NAND flash. Disk je v plnej veľkosti pre tento typ úložiska a to v rozmere 2280. Základné dosky aj prenosné počítače sú takmer vždy kompatibilné a tak je aj výmena disku otázkou odpojenia starého a zapojenia nového modelu.

Lexar NM620 M.2 2280Zdroj: Lexar
Lexar NM620 M.2 2280

Energia a spoľahlivosť

Disk je približne 6× rýchlejší ako tradičné SATA disky. NVMe disk spotrebúva menej energie a tak sa hodí aj do prenosných počítačov. Je navrhnutý tak, aby nevyžadoval ďalšie aktívne chladenie. Vystačí s chladením vo vnútri notebooku alebo počítačovej skrine.

NM620 je vyhotovený tak, aby odolal vysokým vibráciám a nárazom a to až na 1500 GB po dobu 0,5 sekundy. Podstatná je ale aj spoľahlivosť zápisu. Líši sa podľa pamäťového variantu a model s kapacitou 1 TB má garanciu až na 500 TB zapísaných dát. To je niekoľko rokov aj pri vyššou zaťažení každý deň. Verzia s kapacitou 512 GB má garanciu až na 250 zapísaných terabajtov a najnižšia verzia disku má v rámci záruky až 125 TB zapísaných dát.

Pre koho je určený?

Keďže ide o úložisko pre vaše dáta, bude chcieť spoľahlivý komponent. Vďaka veľmi vysokej rýchlosti čítania je vhodný do hráčskych zostáv a všade tam, kde hľadáte energeticky alebo aj cenovo úsporné riešenie. Výrobca ho dimenzoval ako strednú triedu svojho portfólia a my jeho použitie okrem herného segmentu vidíme aj v kancelárskych počítačoch, ktoré chcete používať na multimediálne účely.

Napríklad pri práci s veľkým objemom fotografií alebo pri strihu videa. Disk používa vnútornú technológiu Low-Density Parity Check (LDPC), ktorá umožňuje preniesť veľký objem dáta aj pri ich opravovaní bez toho, aby nastalo poznateľné spomalenie dátového prenosu disku.

Technické parametre v skratke:

  • Typ: NVMe
  • Rozhranie: PCIe Gen3x4
  • Rozmery: 80 mm x 22 mm x 2,25 mm
  • Hmotnosť: 9 gramov
  • Záruka: 5 rokov alebo definovaný limit zápisu
  • Stredná doba do zlyhania: 1,5 milióna hodín prevádzky

Cena: 23,87 eur za 256 GB verziu

Zapožičal: ASBIS SK

Článok vznikol v spolupráci s firmou Lexar.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.