Disky s menšou kapacitou budú mať aj kratšiu životnosť. Uvidíte prečo.

Životnosť pevných diskov či už HDD alebo SSD bola vždy jedna z veličín, ktorá nás začala postupom času zaujímať. Otázkou nebolo len koľko dát sa na disk vojde ale ako dlho tam vydržia po zápise.

Možno si pamätáte vyjadrenia o tom, ako zápis na CD vydrží desiatky rokov. No malo to jeden háčik. CD a DVD bolo treba špeciálne uskladniť a to sme mnohí v domácich podmienkach tak ľahko nesplnili.

Čo ale s diskami? HDD majú pohyblivé časti, ktoré sú najviac náchylné na poškodenie. Výrobcovia však uvádzajú tzv. strednú dobu medzi poruchami v rokov. SSD disky zase uvádzajú počet zapísaných dát. V tomto smere sa dá spoľahnúť na systém S.M.A.R.T.

Treba ho brať viac ako odporúčanie a odhad, nie ako niečo čo platí na 100 %. Monitoring je dôležitý a keď vás začne upozorňovať HDD na to, že mal dlhší rozbeh od zapnutia, ako má mať, treba zbystriť. Disk môže vydržať aj rok, no jedného dňa sa neroztočí. Na toto je vyššie uvedený systém. Výrobcovia bezporuchovosť disku označujú ako Mean Time Between Failures (MTBF), teda priemerná doba medzi poruchami.

Samsung Magician

SSD disky majú inú metriku, keďže sú založené na inom nosnom médiu. Rozdiel je, či máte 256 GB SSD, či ide o typ SLC alebo MLC či 3D NAND atď. Zdravie SSD sa odhaduje. Áno aj výrobcovia ho odhadujú, či už použijete softvér od výrobcu disku alebo BIOS, vždy je to len odhad. Na to, aby ste mali tento odhad, potrebuje disk poznať, ako často a v akých objemoch sa naň zapisuje.

Výrobcovia hovoria spravidla o piatich rokoch, no bežne je to aj dvojnásobok. Závisí od toho, ako disk používate. V bežnom notebooku to bude viac ako 5 rokov, v počítači, alebo zariadení ktoré slúži na neustály prepis dát z kamerových záznamov to môže byť len doba udávaná výrobcom. Na tento účel ale použijete skôr špecializovaný otáčkový disk, napríklad série WD Purple.

Po týždni od používania nového disku by ste mali vidieť odhadovanú životnosť, ak ju softvér ukazuje. Informáciu o tom, koľko dát môžete na disk zapísať výrobca udáva v údaji zvanom TBW. Kapacita 256 GB má spravidla 150 TBW. To je 150 TB zapísaných dát počas garantovanej životnosti. Môže sa to javiť ako malá hodnota, avšak na bežné používanie je to plne postačujúce.

Kingston SSD Manager
Kingston SSD Manager

1 TB je 1024 GB. Cez deň bežne zapíšete niekoľko gigabajtov. Rozdiel je, ak si stiahnete nejakú hru. Avšak ani to nerobíte každý deň. Toto je základný spôsob odhadovania životnosť. Toto bol príklad z disku Samsung 850 Pro, ktorý má záruku 10 rokov.

Radiče diskov majú v sebe funkciu, aby kapacitu využívali rovnomerne. Predídete tak zapisovaniu do tých istých buniek a bunky sa budú opotrebovávať vyvážene. Stav disku si môžete overiť rýchlym spôsobom cez Príkazový riadok. Spustite ho v režime správcu a vložte do neho tento zápis:

Stav disku cez Príkazový riadok
wmic diskdrive get status

Ako sme už úvode uviedli, väčšie disky majú väčšiu hodnotu TBW. Logicky už viete, prečo. Viac buniek, viac možností, kam dáta zapisovať a prepisovať ich v bunkách, kým začnú degradovať. Odhadovanie času niektorými nástrojmi môže používateľov vyplašiť.

Doba sa zmení, ak si stiahnete hru niekoľko desiatok gigabajtov veľkú a možno si vyskúšate ešte niekoľko hier za týždeň. Odhadovaný čas sa ale potom znova upraví neskôr, keď algoritmus vypočíta, že toto nie je vaše dennodenné využívanie SSD a išlo o menej častú aktivitu.

Nástroje na zisťovanie stavu vášho SSD. Prvé dva fungujú len s diskami vlastnej značky.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.