Smartfón môžeme zaradiť medzi cenovo najdostupnejšie zariadenia na trhu.

Tomu zodpovedá nielen cena, ale aj výbava. Určite tento smartfón nebude pre náročných používateľov, no svojich priaznivcov si určite nájde. Dobrou správou je, že Nokia na ničom nešetrila. Jednoducho prevedenie a výkon, ktoré novinka podáva, do tejto triedy zariadení patria. Nokia 2.4 má aj niekoľko predností, ktoré potešia.

Dizajn a prevedenie

To, že v tomto prípade nebude vyhotovenie prémiové, je zrejmé na prvý pohľad. Unibody zadná strana smartfónu je plastové s jemnou 3D textúrou. V ruke sa nešmýka, no použitý tvrdý plast je lapač mastnoty, ktorú našťastie nie je na prvý pohľad vidieť. Celková konštrukcia je pevná. Nokia 2.4 nie je v žiadnom prípade malým zariadením. Pri uhlopriečka 6,5-palca dosahuje na výšku takmer 166 mm a má hrúbku 8,7 mm. Akceptovateľná je aj šírka zariadenia, ktorá iba nepatrne presahuje 76 mm. Je potrebné počítať s tým, že celý displej smartfónu nebudete ovládať jednou rukou, no jeho väčšiu časť áno.

Konštrukcia je hranatá, ale netlačí do dlane. Hmotnosť sa zastavila tesne pod hranicou 200 gramov, čomu môže nová Nokia vďačiť aj veľkej batérii, ktorá bez väčšej námahy dovedie smartfón k dvom dňom výdrže na jedno nabitie. Ani vyššia hmotnosť nie je pri tomto modeli prekážkou, pretože jej rozloženie je rovnomerné a smartfón sa nenakláňa na žiadnu stranu.

Čítačka na zadnej strane je rýchla a presná. Menej presné a pomalšie je odomykanie pomocou tváre.  

Nokia 2.4

Nokia 2.4

Displej

Je to síce veľký IPS LCD panel, no chýba mu dostatočný maximálny jas. HD+ rozlíšenie je vzhľadom k použitému hardvéru pochopiteľné. Ani pri tak veľkom paneli nám toto rozlíšenie neprekážalo a rozhodne má aj pozitívny vplyv na spotrebu energie. Chcelo by to o niečo viac jasu, čo by prospelo nielen pri pohodlnejšom používaní v exteriéri. Displej je po stranách jemne zakrivený.

Nokia 2.4

Nokia 2.4

Fotoaparáty

V tejto cenovej kategórii nemôžeme očakávať žiadnu extra foto výbavu. V Nokii 2.4 sa tak nachádza iba hlavný 13 Mpx fotoaparát s automatickým zaostrovaním, pri ktorom je potrebné mať dostatočnú trpezlivosť. Zaostrovanie je však presné a celkové výsledky vzhľadom k cene veľmi dobré. Dojem z výsledných fotografií kazí nevýrazný displej, inak fotografie sú v skutočnosti oveľa lepšie. Hlavný fotoaparát je doplnený o 2 Mpx hĺbkový senzor.

Denným fotografiám však v danej cenovej hladine nemáme čo vytknúť. Avšak oproti smartfónom strednej triedy im už chýba dostatočný dynamický rozsah a detaily. Pri dostatočne silnom svetle však dokáže hlavný fotoaparát zachytiť scénu pomerne vierohodne. Detaily sa dramaticky znižujú so slabým svetlom. Tu prichádza na rad nočný režim, ktorý dokáže fotografiám prinavrátiť potrebnú svetelnosť a detaily. Svoju prácu celkom dobre odvádza aj HDR. Dobré výsledky podáva aj portrétny režim, pri ktorom je však vidieť, že procesor Nokie 2.4 dokáže výrazne zaťažiť. Veľmi dobré výsledky sme zaznamenali aj pri fotení s bleskom. 

Pri videu veľa nastavení nenájdeme. Predný a aj zadný fotoaparát dokážu zhodne nahrávať pri rozlíšení 720p a 1080p. 

Nokia 2.4

Nokia 2.4

Softvér

Nokia je známe svojou príkladnou starostlivosťou o svoje zariadenia. Novinka má nainštalovaný Android 10 a garantovanú 2 ročnú aktualizačnú podporu systému a 3 roky bezpečnostných záplat. Keďže Nokia je súčasťou programu Android One, v modeli 2.4 nájdeme čistý Android. V čase testovania do zariadenia dorazila aj aktualizácia so septembrovou bezpečnostnou záplatou. 

Pri používaní sme sa nestretli s väčšími problémami, no v každom prípade je potrebné počítať s pomalými reakciami a dlhším čakaním pri otváraní a načítaní aplikácií. Z dôvodu užšej spolupráci s Googlom, na ľavej strane smartfónu nájdeme aj vyhradené tlačidlo pre Google Asistenta.

Pokiaľ sa pozrieme na herné využitie, s Nokiou 2.4 si zahráte aj moderné tituly. Vyskúšali sme online hru Soccer Star, online multiplayer strieľačku Infinity Ops a Asphalt 8. Hry bežali na menších detailoch, no plynulo a bez sekania.

Nokia 2.4

Batéria, nabíjanie a výdrž

Ani v tejto cenovej kategórii už neradi vidíme micro USB konektor. Nokia 2.4 ho využíva, čo ešte viac upriamuje pozornosť na pomalú nabíjačku s výkonom 5 W. Pri teste sme 4500 mAh batériu nabíjali zo 14 na 100 % presne 3:45 hodiny. Pokiaľ by batéria v čase nabíjania klesla pod 10 %, pokojne by to mohli byť aj 4 hodiny. Dobrou správou však je, že nabíjať nebudete až tak často a počas dňa sa vám Nokia 2.4 určite nevybije.

Pre koho je Nokia 2.4 určená? 

Kvôli veľkej batérii a displeju ju odporúčame deťom. Tie ocenia veľký displej a možnosť si zahrať aj moderné hry. Fotoaparát je dostačujúci, no nočné fotografie sú priemerné. Rodičom sa bude určite páčiť cena. Rovnako je tento smartfón určený aj menej náročným používateľom, ktorí chcú vlastniť smart zariadenie, ale nechcú za neho platiť príliš veľa. Za zmienku rozhodne stojí aj softvérová podpora, ktorá je garantovaná až na 3 roky.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Kvalitná konštrukcia
  • Kapacita batérie
  • Kvalitné fotografie v danej cenovej kategórii
  • Android One
  • Softvérová podpora

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nízky jas displeja
  • Pomalé nabíjanie
  • Pomalé reakcie

Fotogaléria:

Cena: 149 eur

Porovnajte si cenu vo viacerých e-shopoch:

Dostupnosť: po 15. októbri

Zapožičal: Whispr

Model telefónuNokia 2.4
Operačný systémAndroid 10, Android One, Verzia zabezpečenia k 5. septembru 2020
Formát SIM karty 2× Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 32
ProcesorMediatek MT6762 Helio P22, max. 2,0 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,5″ / 720 × 1600 pixelov
Slot na pamäťovú kartuÁno, samostatný, do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB-C, GPS, NFCWi-Fi 802.11 b/g/n, nie, áno, nie
Fotoaparáty / video13 Mpx, AF
2 Mpx, (hĺbkový)video 1080p / 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx, f/2.4
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4500 mAh / 5 W nabíjanie
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]165,9 × 76,3 × 8,7 mm / 195 g
KonektorMicro USB, 3,5 mm jack
Benchmarky Výsledky
Geekbench – Single-core score / multi-core score133 / 464

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.