Od návratu Nokie na trh so smartfónmi sa stále očakáva skutočná vlajková loď.

Akosi stále neprišlo zariadenie, ktoré by bok po boku kráčalo s iPhonmi, alebo zariadeniami od Samsungu, Galaxy S. Práve od Nokie 9 sa očakáva návrat do prvej ligy. Podľa únikov, ktoré sa dostali na svetlo sveta to aj vyzerá, že sa jej to podarí.

Zoznam uniknutých špecifikácií pripravovanej Nokie 9 naznačuje niektoré zaujímavé funkcie, ktoré stoja za pozornosť.

Medzi najzaujímavejší hardvér bude pravdepodobne patriť fotoaparát s optikou Zeiss, ktorý bude mať takisto ako Huawei P20 Pro, tri snímače. Rozlíšenia a skladba jednotlivých snímačov fotoaparátu sú až podozrivo podobné s Huawei P20 Pro. Rozlíšenia 41 Mpx, 20 Mpx a 9.7 Mpx sú pravdepodobne výsledkom licencovania medzi Nokiou a Huawei. V zostave fotoaparátu môžete nájsť taktiež jeden RGB snímač, jeden teleobjektív a jeden monochromatický snímač. Pri hlavnom snímači je vidieť variabilnú clonu f/1,5 – f/2.4, takisto ako  pri Samsung Galaxy S9+.

Ale možno ešte zaujímavejšia je zmienka o xenónovom blesku, ktorý podáva vynikajúce výsledky. Ten vedel robiť zázraky ešte v ére “hlúpych telefónov”. Nezabudlo sa ani na klasický LED blesk, takže bude zaujímavé vidieť toto hybridné zoskupenie v akcii. Xenónový blesk aj keď má svoje prednosti, nemôže sa použiť ako svietidlo, lebo pracuje v krátkych impulzoch. Parametre fotoaparátu naozaj vyzerajú veľmi dobre. Len uvidíme, či sa pretavia aj v realitu.

Trochu v neprospech týchto high-end parametrov hovoria aj rozmery zariadenia  150,6 x 75,2 x 7,3 mm, ktoré sú pomerne kompaktné pre umiestnenie toľkej výbavy iba pri sústave troch fotoaparátov. Najväčší problém je pri hrúbke zariadenia, ktoré je naozaj tenké, hlavne pre umiestenie xenónového blesku.

Medzi ďalšie zaujímavé technické parametre pri Nokii 9 bude patriť 6.01″ QHD OLED displej s pomerom strán 18: 9, Snapdragon 845, ochrana voči vode a prachu so stupňom krytia IP68, batéria s kapacitou 3 900 mAh. Určite by potešil aj Android 8.1 Oreo. Možno znejú parametre novej Nokie až príliš dobre na to, aby to bola pravda. Pokiaľ sa objaví iba časť z očakávaných parametrov, tak stále to bude skutočná vlajková loď, ktorá Nokii pomôže na vzostupe.

Nezabudnime aj na zabudovanú čítačku odtlačkov prstov v displeji, ktorá sa v prípade modelu Nokia 9 skloňuje už zopár týždňov.

Predpokladané technické parametre Nokie 9

zdroj: phonearena

Prečítajte si aj:

Prvé dojmy: 5 vlastností, ktorými si nás získal Huawei P20 Pro

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.