Už niekoľko rokov neplatí pravidlo, že dobrý a spoľahlivý smarthome systém musí byť drahý a zložitý, čo mnohých ľudí od takéhoto riešenia odrádzalo.

Toto je minulosťou, nakoľko už existuje množstvo takýchto zariadení a systémov, ktoré si konkurujú a tým pádom klesá aj ich cena. Veľmi dobrým príkladom je smarthome systém, resp. spoločnosť NOUS, ktorá má v ponuke množstvo zariadení a pravidelne pribúdajú nové. S aktuálnou ponukou zariadení NOUS si dokáže aj náročnejší používateľ vytvoriť inteligentnú domácnosť podľa predstáv a nastaviť si pokročilé automatizácie tak, aby boli bežné úkony v domácnosti ešte jednoduchšie a intuitívnejšie. Okrem toho sa dá so smarthome riešením ušetriť, nakoľko napr. kúrenie pracuje v plne autonómnom režime podľa vašich nastavení, takže už nezabudnete zapnúť alebo vypnúť radiátory, čo sa odzrkadlí v ročnom zúčtovaní. Rovnako to platí aj v rámci osvetlenia a pod. Dôležité je vedieť, že obstarávacia cena týchto zariadení je tak nízka, že návratnosť v rámci úspory a komfortu spozorujete veľmi rýchlo.

NOUS SmarthomeZdroj: NOUS
NOUS Smarthome

Základy spoločnosti NOUS sú v Poľsku, takže ide o európsky produkt, aj keď treba dodať, že samotné zariadenia sú vyrábané v Číne, čo je úplne bežnou praxou. NOUS má v portfóliu všetky podstatné smarthome prvky, s ktorými dokáže vytvoriť plne inteligentnú domácnosť bez nutnosti stavebných úprav a pod., čo je veľkou výhodou. Okrem toho musíme spomenúť aj to, že bezdrôtové moduly majú veľmi kompaktné rozmery (menšie ako moduly od spoločnosti Fibaro), čo je v rámci inštalácie a umiestnenia v domácnosti alebo firmy dôležitým faktorom. NOUS, ako aj iné značky, ktoré sa zameriavajú na smarthome systémy, ponúka vlastnú bezplatnú aplikáciu dostupnú pre Android a iOS zariadenia – Nous Smart Home, ktorá ponúka všetky možnosti automatizácie, scén a pridávania zariadení, no ešte dôležitejšou informáciou je to, že tieto zariadenia spolupracujú aj s bezplatnou aplikáciou Smart Life a Tuya. Z týchto troch možností by sme dali do pozornosti aplikáciu Tuya, ktorá je veľmi rozšírená, overená a známa, pričom ponúka ešte viac možností ako vyššie uvedená natívna aplikácia.

Natívna aplikácia podporuje iba NOUS zariadenia, pričom ide o upravenú platformu otvorenej aplikácia Tuya. Výhoda spočíva v tom, že všetky NOUS zariadenia môžete používať priamo s aplikáciou Tuya, ktorá ponúka viac možností, automatizácií, ako aj možnosť pridávania zariadení od iných výrobcov s podporou Tuya („Powered by tuya“), ktorých je obrovské množstvo. Zariadenia od výrobcu NOUS komunikujú dvoma protokolmi, a to buď Wi-Fi alebo ZigBee. Wi-Fi zariadenia môžete používať aj bez riadiacej jednotky, čo má svoje výhody, ale aj nevýhody. Lepším riešením je zakúpenie NOUS  ZigBee brány, teda riadiacej jednotky, ktorá podporuje aj Wi-Fi zariadenia, čím získate viac možností v rámci tvorby smarthome systému. Okrem toho funguje ZigBee protokol aj ako „pavučina“, ktorá predlžuje dosah jednotlivých zariadení.

NOUS Smarthome
NOUS Smarthome

A nie je to iba o možnostiach, ale aj o veľmi jednoduchom a prívetivom užívateľskom rozhraní, ktoré je intuitívne a už počas pridávania nových prvkov vám ponúkne rôzne možnosti, ako by sa dali tieto zariadenia využiť v automatizácii, ktorú môžete takýmto spôsobom okamžite vytvoriť. Ak napr. pridáte do aplikácie radiátorovú hlavicu HAMA, tak sa vás systém opýta, či sa má kúrenie zapnúť na vami uvedenú hodnotu – ak vonkajšia teplota klesne pod 10° alebo či chcete kúrenie stiahnuť ak odídete z domu (overenie na základe prítomnosti vášho smartfónu v domácnosti). Kombinovať sa to dá aj so senzorom teploty a vlhkosti,ktorý vám ponúkne ešte viac relevantných informácií, na základe ktorých môžete prispôsobiť ako kúrenie, tak aj vetranie. Takéto senzory môžu byť v každej miestnosti, čím viete vytvoriť relatívne autonómny systém vykurovania s ohľadom na efektivitu a úsporu + máte k dispozícii grafy spotreby.

Toto je celkom ojedinelý prístup, najmä s ohľadom na cenu, ktorý považujeme za benefit. Rovnako to platí aj v rámci ostatných zariadení, pričom ak ich máte viac, tak aplikácia berie do úvahy aj ich kombináciu a okamžite vám ponúkne riešenia, ktoré by vás v danej chvíli možno nenapadli, prípadne ste sa s takou možnosťou ešte nestretli.

NOUS Smarthome
NOUS Smarthome

Ak si napríklad zakúpite RGB LED žiarovky (v ponuke s rôznymi koncovkami – GU10, E27 alebo E14), tak vám aplikácia ponúkne možnosť ich ovládať ako jednu zostavu, ktorú si môžete prispôsobovať podľa predstáv. Ak máte v kuchyni 12 bodových žiaroviek, ktoré vymeníte za inteligentné, tak by bola hlúposť ich v rámci aplikácie ovládať samostatne, aj keď tá možnosť samozrejme je, nakoľko ich môžete ovládať ako jeden celok.

To ponúkajú aj iné systémy, ale aplikácia Tuya je spracovaná tak, aby vám tieto možnosti ponúkla v čo možno najjednoduchšej forme. Za zmienku stojí aj to, že žiarovky dokážu reagovať na hudbu – prostredníctvom mikrofónu v smartfóne a rovnako tak sú všetky NOUS zariadenia kompatibilné s hlasovými asistentmi Amazon Alexa a Google Home, takže môžete nielen osvetlenie, ale všetky pripojené zariadenia ovládať hlasom. Pohodlnosti sa medze nekladú :).

NOUS Smarthome
NOUS Smarthome: Ovládanie osvetlenia v aplikácii Tuya + prehľad používaných prvkov

Ak máte samostatne stojace svetlá alebo iné zariadenia, ktoré sú zapojené do 230V zásuvky, tak môžete využiť smart zásuvku NOUS, ktorá umožní jednoducho ovládať aj takéto zariadenia. Prípade je možné využiť dvojité Nous relé, ktoré sa vkladá priamo do zásuvky a pod., takže ho nevidieť a obyčajná elektroinštalácia sa týmto zásahom premení na inteligentnú. Podobne fungujú aj dizajnové dotykové vypínače, ktoré môžu plne nahradiť vaše pôvodné. Zmení sa tým nielen dizajn, ale hlavne sa rozšíri všeobecná funkčnosť vašej smart domácnosti.

Čo ešte aplikácia Tuya ponúka? Úplne všetko, čo budete potrebovať na podrobné a prehľadné ovládanie domácnosti, vrátane grafov spotreby elektrickej energie, tepla a pod. v jednoduchej a zrozumiteľnej forme. Samozrejmosťou je všeobecný prehľad zariadení v domácnosti a ich aktuálny stav činnosti, ako aj intuitívne nastavenia scén a automatizácii, ktoré tvoria podstatu každého inteligentného systému. Ak by to tak nebolo, tak by to nedávalo zmysel, lebo ak napr. senzor vytopenia zaregistruje únik vody, pričom bude pípať a nič viac sa nebude diať, tak to je zbytočné. V praxi to má vyzerať inak – ak miniatúrny senzor úniku vody NOUS zaznamená problém, tak o tom budete okamžite vedieť prostredníctvom notifikácie – kdekoľvek sa nachádzate – pričom môžete podniknúť ďalšie kroky. Ak by ste mali nainštalovaný aj inteligentný mechanický systém na ovládanie ventilov vody alebo plynu, tak na základe informácií od senzora úniku vody by systém odoslal príkaz ventilu, aby zavrel hlavný uzáver, čím sa dá predísť vytopeniu a nadmerným škodám. Rovnako to platí aj v prípade plynu.

NOUS Smarthome
NOUS Smarthome

AVŠAK, treba si uvedomiť, že toto konkrétne zariadenie má síce výbornú cenu/funkčnosť, ale aj svoje limity. Veľké ventily na prívod vody alebo plynu vyžadujú na pohyb vyšší krútiaci moment, takže si to treba vopred overiť. Rovnako to platí aj pre dlho nepoužívané ventily, ktoré síce môžu byť malé ale pridreté, čo spôsobí problém, takže treba myslieť aj na prevenciu a vopred si overiť, či bude tento inteligentný ovládač ventilov vo vašich reáliách dostatočný. Výrobca uvádza silu tohoto ovládača v rozmedzí od 30 do 60 kg/cm (v prepočte je to 2,94 až 5,88 Nm) a dá sa to relatívne dobre overiť aj domácim výpočtom priamo na ventiloch za pomoci váhy na batožinu alebo momentového kľúča a pod.

Užitočným zariadením je aj kompaktný senzor dverí/okien, ktorý môžete v neobmedzenom počte nainštalovať na všetky okná a dvere v domácnosti, pričom budete vždy informovaní o tom, kedy sú dvere alebo okná otvorené, na základne čoho sa môže odvíjať ďalšia automatizácia, ako napr. spustenie poplachu, čím si vytvoríte jednoduchý ale precízny bezpečnostný systém s okamžitými notifikáciami. V rámci bezpečnosti a prevencie je vhodné do smarthome systému implementovať aj pohybové senzory, vďaka ktorým ustrážite celú plochu domácnosti. Pohybový senzor NOUS má dosah 7 metrov a šírku záberu 120°.

NOUS Smarthome
NOUS Smarthome

Všetky bezdrôtové senzory tohto druhu disponujú batériou (CR2) s niekoľkoročnou výdržou, takže sa nemusíte báť, že by bola funkčnosť obmedzená vybitým zariadením. Okrem pohybových senzorov a snímačov pozície okien/dverí je výborným doplnkom otočná PTZ kamera NOUS s rozlíšením 1080p, ktorá dokáže pracovať samostatne, ale aj na základne pokynov nastavených v automatizácii. Kamera ponúka možnosť sledovania pohybujúceho sa objektu, tzv. „live tracking“ a nahrávané súbory môžu byť uložené na microSD kartu alebo Cloud. Určite oceníte aj živý prenos obrazu z kamery odkiaľkoľvek, čo zvyšuje pocit kompletného prehľadu a bezpečnosti.

Ak vás okrem štandardných, resp. primárne praktických prvkov zaujímajú aj tie, ktoré sa týkajú prevažne komfortu a dizajnu, tak by vás mohol zaujať miniatúrny smart IR ovládač domácej techniky, ktorý môžete zapojiť do procesu automatizácie a ovládať tak televízor, rôzne prehrávače, audio zariadenia, ale aj klimatizáciu a pod., bez potreby natívnych ovládačov. Tento „puk“ s integrovaným infračerveným ovládaním dokáže jednoducho spárovať so všetkými zariadeniami. V rámci dizajnového osvetlenia sa dá zaujímavo využiť 10 metrový RGB LED pás alebo vonkajšie LED RGB+CCT záhradné svetlo. Záleží iba na tom, aké sú vaše požiadavky a čo potrebujete, prípade nutne chcete :).

Zariadenia spoločnosti NOUS sa vyznačujú okrem dobrej funkčnosti a kombinovateľnosti aj výbornou cenou, vďaka ktorej si môže takmer každý pretvoriť svoju domácnosť na inteligentnú a centrálna aplikácia Tuya vám v tom dopomôže svojimi možnosťami a intuitívnym ovládaním, čo patrí medzi TOP výhody. Podstata však spočíva v jednoduchosti – v tomto systéme sa rýchlo zorientuje aj používateľ, ktorý nemá predošlú skúsenosť so žiadnym smarthome systémom. Samozrejme, skúsení používatelia by mohli mať námietky ohľadom dokonalej bezpečnosti a detailných automatizácií so siahodlhými grafmi, no v rámci danej cenovej kategórie je toto veľmi dobrým vstupným, ale aj dlhodobým riešením inteligentnej domácnosti.

Všetky spomenuté zariadenia je možné zakúpiť na webe: HomeSystem.sk

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE