V prvých podporovaných zariadeniach by sa mohla objaviť už koncom tohto roka.

Výrobcovia smartfónov sa snažia rôznymi spôsobmi chrániť ich batérie. Aj keď snaha o čo najlepšiu životnosť a výdrž je aj na strane výrobcov batérií, tak tie je možné chrániť aj obmedzeniami na strane softvéru. Aj preto sa v nastaveniach smartfónov neraz nájdeme funkcie adaptívneho nabíjania alebo nastavenia konkrétnej úrovne, pri ktorej sa nabíjanie automaticky zastaví, aby sa batéria neprebíjala a zachovala si vysoké zdravie čo najdlhšie.

Nie každý výrobca smartfónov používa rovnaký spôsob ochrany batérie. Čo je však pozitívne, tak aj spoločnosť OnePlus čoskoro sprístupní novú funkciu, ktorá pomôže chrániť batériu pred negatívnymi vplyvmi nabíjania. Portál AndroidAuthority v tejto súvislosti informoval, že OnePlus pracuje na funkcii, ktorá automaticky zníži kapacitu batérie na 80 %, aby sa spomalilo jej starnutie. Funkcia sa spustí v prípade, ak sa smartfón bude nabíjať príliš dlho. Náznaky tejto funkcie boli objavené v kóde najnovšej beta verzie systému Android 15, pričom novinka bude dostupná koncom tohto roka s príchodom Oxygen OS 15.

OnePlus 12: Takto vyzerá nová vlajková loďZdroj: OnePlus
OnePlus 12

Aj keď používatelia telefónov OnePlus si už môžu limit nabíjania manuálne prepínať podľa vlastných preferencií, tak novinka bude fungovať tak, že tento limit nabitia batérie na 80 % sa automaticky zapne, ak sa zariadenie nabíja príliš dlho. Stopy v kóde Oxygen OS beta zároveň naznačujú, že funkcia sa zapne automaticky, čiže bez zásahu používateľa. 

Aj keď je otázne, do akej miery táto novinka dokáže predĺžiť životnosť batérie, tak jej prítomnosť môže byť z dlhodobého hľadiska pre zdravie batérie prospešná. V konečnom dôsledku nejde ani o duplikovanie funkcie Optimalizované nabíjanie, ktorá je na zariadeniach OnePlus dostupná už nejaký čas. Hoci aj táto funkcia nabíjanie batérie obmedzí na 80 %, tak neskôr ju dobije. Stane sa tak 100 minút predtým, ako používateľ svoj smartfón bežne odpája od nabíjačky.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.