Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nová generácia vozidla smart je predovšetkým nepochybne elektrická. Dôsledným prechodom na elektrické pohony s akumulátormi a bez emisií sa táto značka vracia k svojmu pôvodu. Značka smart v kombinácii s progresívnym dizajnom a inteligentným zosieťovaním už dnes ponúka trvalo udržateľnú a komplexnú koncepciu pre mestskú mobilitu.

Rethink – „Auto budúcnosti musí zisťovať, aké sú aktuálne predstavy, a musí inšpirovať radikálnymi, ako aj pokrokovými technologickými nápadmi,“ takto presne to vystihol inžinier zo štúdia Mercedes-Benz a vizionár Johann Tomforde už v roku 1972.

Značka Mercedes-Benz odvtedy pracovala na koncepcii vozidla určeného výlučne na medzimestskú dopravu, ktorého pohon by mal byť čisto elektrický a zároveň by mal predstavovať najmä riešenie budúcich výziev kladených na mestskú mobilitu.

Vďaka koncepcii vizionára Nicolasa Hayeka sa vozidlo smart s ekologickým elektrickým pohonom nakoniec stalo realitou v roku 2007. Odvtedy značka smart ponúkala plnoelektrickú alternatívu pri každej generácii. S novými modelmi fortwo a forfour sa to nakoniec podarilo: značka smart v plnom rozsahu prechádza na technológiu elektrických pohonov s akumulátormi bez emisií.

„Pre značku smart, ktorá je priekopníkom v oblasti mestskej mobility, je nový spôsob vnímania vecí samozrejmosťou od nepamäti. Prechod celého portfólia produktov na čisto elektrickú prevádzku znamená začiatok novej kapitoly značky smart. Spolu s inovatívnou koncepciou zdieľania a digitálnymi službami sme prvým výrobcom, ktorý v plnom rozsahu a dôsledne prechádza zo spaľovacích motorov na výlučne elektrické pohony.“ Týmito slovami vysvetlil Daniel Lescow, vedúci manažmentu značky a produktového manažmentu smart, podnet na zrod novej éry značky.

Rediscover – nová éra. Aj v oblasti dizajnu

Vozidlo značky smart uľahčuje život v meste. Vozidlo smart svojou radikálnou koncepciou a novými nápadmi od nepamäti ponúka správne riešenia pre všedný deň v meste. Používanie vozidla je pritom vždy jednoduché a intuitívne. Vozidlo smart sa obmedzuje len na to, čo je naozaj dôležité, a preto ponúka viac času, viac energie a najmä väčšiu slobodu.

Dôsledným prechodom na technológiu elektrických pohonov s akumulátormi sa smart vracia do budúcnosti. Táto značka sa pritom vôbec nemusí objavovať nanovo, stačí jednoducho objaviť jej ďalšie možnosti: pretože o vozidle smart sa vždy uvažovalo ako o elektrickom vozidle. Na vyjadrenie tejto myšlienky sa dizajnéri inšpirovali ikonickými prvkami prvých generácií a preniesli ich do novej éry elektrickej mobility. Z ozajstného originálu sa tak stáva to, čím vždy bol: elektrický originál.

„Nové vozidlo smart je radikálne jednoduché. Novými tvárami sme zvýraznili typickú identitu vozidla smart,“ objasňuje Gorden Wagener, vedúci dizajnu spoločnosti Daimler AG. „V súlade s DNA značky smart sme masku chladiča uložili nižšie a svietidlá sme umiestnili nad ňou, čím sme dosiahli športovo progresívny dojem.“

Vzdanie sa hravosti v prospech pokroku: predok nových elektrických modelov smart fortwo a forfour sa teraz prvýkrát odlišuje. Na mieste, kde štvormiestne vozidlo nesie dynamický prvok v tvare písmena A otvárajúceho sa nadol, ktorý je známy z koncepčného vozidla smart Vision EQ fortwo s voliteľne integrovanými hmlovými svetlometmi, si model fortwo ponechal známu priateľskú tvár. Návratom k maske chladiča v tvare písmena V bez emblému v kombinácii s nápisom smart nad maskou chladiča značka nadväzuje na štylistické začiatky svojich prvých modelov. Oba modely majú nové farebné stvárnenie: masky chladičov modelov fortwo a forfour sú prvýkrát lakované vo farbe karosérie a už viac nepôsobia kontrastne.

O novú čistotu štruktúry sa starajú aj svetlomety. Spolu s dôsledným prechodom na akumulátorový elektrický pohon sa aj svetelná technika na želanie prestavuje na výkonnejšiu a trvanlivejšiu techniku, ktorá využíva výlučne svetelné diódy. Očarujúce prvky štúdií forease a forease+ teraz značka smart preberá do sériovej výroby. Tri veľké aktívne prvky využívajúce svetelné diódy sa starajú nielen o charakteristickú svetelnú signatúru, ale okrem úlohy stretávacieho a diaľkového svetla preberajú aj funkciu ukazovateľa smeru jazdy. Nové svetlomety, ktoré využívajú výlučne techniku svetelných diód (na želanie), v kombinácii so smerovkami privítajú vodiča pôsobivým uvítacím svetelným efektom aj po otvorení vozidla.

Aj zadné svietidlá modernizovaných modelov smart predstavujú ďalší špičkový vizuálny a technický prvok. Stovky osvetľovacích elementov zo svetelných diód s prepracovaným svetelným prejavom so známou kosoštvorcovou základnou geometriou vytvárajú svetelný obrys. Pod plochým platovým krytom vytvárajú nielen osobitným pocit z hĺbky, ale zabezpečujú aj rovnomerné osvetlenie. Pozorovateľ preto v závislosti od vzdialenosti a uhla pohľadu na vozidlo sleduje neustále sa meniaci svetelný podpis.

Ostatné štýlové znaky, ktoré sú typické pre smart, sa nezmenili. Dizajn „one-and-a-half-box“ s extrémne malými prevismi v prednej a zadnej časti vozidla spolu s kolesami, ktoré sú v jednej línii so širokými podbehmi, naďalej vytvára dojem z charakteristického, dôrazného postoja na ceste. Samozrejme, prehľadnosť a takmer rekordná obratnosť sú naďalej silnými argumentmi pre malé vozidlo určené do metropoly.

Štedrá je aj jeho ponuka priestoru. Pokiaľ ide o vonkajšiu dĺžku vo vzťahu k svetlým vnútorným rozmerom, vozidlá fortwo a forfour ešte stále nenašli konkurenciu. Žiadne iné vozidlo neponúka viac priestoru na tak malej ploche ako tieto dva nové modely smart. Dizajnéri navrhli stredovú konzolu s celkom novým tvarom pre ešte lepšie možnosti využitia priestoru. Namiesto skrytej bočnej zásuvky sa teraz pred voliacou pákou nachádza veľký odkladací priečinok, ktorý je možné zatvoriť roletou. V ňom možno spoľahlivo uložiť aj tie najväčšie chytré telefóny. Podľa výberu sa do nového odkladacieho priestoru zmestia aj poháre na kávu vďaka odoberateľnému držiaku na dva poháre.

Refresh – vždy na najnovšej úrovni: nová koncepcia infotainmentu

Najnápadnejšou novinkou v interiéri je okrem novej stredovej konzoly najmä výrazne väčší multimediálny systém connect. Novovyvinutá generácia infotainmentu otvára novú dimenziu flexibility a komfortu ovládania. Značka smart sa novou koncepciou UX prvýkrát spolieha výlučne na dokonalé zladenie s mobilnými telefónmi zákazníkov a ich výpočtovým výkonom.

Vďaka sústredeniu sa na podstatné veci, ako je dotykový displej s uhlopriečkou osem palcov a vysoká miera kompatibility s rôznymi systémami chytrých telefónov, zákazník okrem výhodnejšieho riešenia infotainmentu získava najmä systém, ktorý sa ovláda intuitívne a dokáže sa vylepšiť (upgrade). Keď zákazník začne používať nový chytrý telefón alebo keď sú prostredníctvom aktualizácie softvéru k dispozícii nové aplikácie, okamžite sa do vozidla smart prenesú aj nové položky.

Touto koncepciou, ktorá sa orientuje na pohodlie zákazníka, značka smart výrazne prevyšuje svojich konkurentov a ukazuje, že väčšinou najjednoduchšie riešenia prinášajú najväčší úžitok.

Remote – digitalizácia bez hraníc. A naopak

Vozidlo smart je nielen bezhranične elektrické, ale aj bezhranične digitálne. Značka smart prepracovala celú svoju digitálnu ponuku, aby zákazníkom poskytla čo najlepšie služby. Nový model sa ovláda nielen jednoduchšie a intuitívnejšie, ale najmä ucelene. Internetové stránky a aplikácie pre chytré telefóny a nositeľnú elektroniku majú odteraz rovnaké minimalistické používateľské rozhranie.

Aplikácia smart EQ control prenesie elektrizujúcu mobilitu do chytrých telefónov vodičov. Je digitálnym spoločníkom vodiča vozidla smart a umožňuje mu zisťovať stav vozidla na diaľku. Vodič vďaka tomu vždy pozná dojazd alebo stav nabitia akumulátora svojho vozidla a dokáže pohodlne naplánovať svoje každodenné jazdy. Ďalšou dôležitou funkciou aplikácie je predklimatizovanie, pomocou ktorého možno pohodlne prostredníctvom aplikácie vyhriať alebo ochladiť interiér vozidla.

Od uvedenia na trh v predchádzajúcom roku používajú zákazníci digitálne služby v priemere každý druhý deň. Vylepšená aplikácia smart EQ control je založená na spätnej väzbe tejto skupiny, ako aj na jej želaniach a návrhoch na zlepšenie.

Preto aj aplikácia v čase modernizácie modelu získa nový vzhľad. Dizajn je zapracovaný do novovypracovaného minimalistického používateľského rozhrania digitálnych služieb smart. Optimalizované však nebolo len používateľské rozhranie aplikácie. S príchodom novej verzie sa zlepšuje aj priama interakcia so zákazníkmi. Pomocou novovytvoreného komunikačného poľa „communication overlay“ možno rýchlo a bezprostredne prehrávať správy pre vodiča vozidla smart. Zákazník takýmto spôsobom môže získať napríklad informácie o plánovaných údržbových prácach na serveri alebo o stave aplikácie.

Zákazníci si okrem toho želali rýchlejší prístup k dôležitým funkciám aplikácie. Integráciou do malých aplikácií chytrého telefónu a aplikácie Apple Watch vozidlo smart umožňuje ešte bezprostrednejšie poskytovanie informácií pre používateľov. Stačí rýchly pohľad na zápästie a zákazník prostredníctvom hodiniek Apple Watch zistí aktuálny stav nabitia akumulátora a dojazd, alebo môže spustiť predklimatizovanie. Aplikácia smart EQ control a jej funkcie sú preto ešte ľahšie dostupnejšie a prepájajú zákazníka s jeho vozidlom značky smart.

„my smart“: nepretržitý prehľad o vozidle smart

Služba „my smart“ je akési poradenské centrum a predstavuje stredisko všetkých digitálnych služieb tejto značky. Kedykoľvek a kdekoľvek. Zákazník môže v reálnom čase zistiť polohu svojho vozidla. Služba „my smart“ okrem toho umožňuje prístup na diaľku. Vďaka tomu je napríklad možné aj odomknutie a zamknutie vozidla bez použitia kľúča.

Služby smart ready to: spájanie digitálnych pridaných hodnôt
Značka smart už šesť rokov dopĺňa svoju ponuku mobility o služby optimalizované pre zákazníkov, vďaka čomu sa z nej stal priekopník v oblasti komplexných služieb mobility. Služba smart ready to predstavuje inovatívne služby, ktoré uľahčujú život v metropolách. Značka smart v roku 2016 založila laboratórium smart lab ako výskumné stredisko, ktoré poskytuje rýchly vývoj a realizáciu kreatívnych projektov orientovaných na mobilitu v meste.

V laboratóriu smart lab sa vyvíjajú ďalšie pokrokové služby. Prostredníctvom automatických aktualizácií sú tieto služby postupne sprístupnené každému vodičovi vozidla smart s balíkom ready to bez nutnosti návštevy dielne.

Služby sa naďalej sústreďujú v mobilnej aplikácii a premieňajú vozidlo smart na komplexného poskytovateľa služieb mobility. Uľahčujú vodičovi každodenné jazdenie. Či už ide o samotné informácie o vozidle, nabíjanie, parkovanie, navigovanie, nahrávanie a dokonca zdieľanie s priateľmi a susedmi, “ready to” to všetko poskytuje v mobilnej aplikácii. Vďaka celkom vynovenému spôsobu navádzania používateľa je používanie služieb veľmi jednoduché. Modulárne zostavená nástenka (dashboard) výrazne zlepšuje používateľský zážitok. Podľa situácie a vďaka umelej inteligencii pracuje dokonca prediktívne, teda predvídateľne ešte pred tým, než používateľ na to začne myslieť.

Vývojári z laboratória smart lab sa pritom nesnažia len o vytvorenie produktu zodpovedajúceho súčasnej dobe, ale o vytvorenie skutočných pridaných hodnôt. Na tento účel robia veľké kroky v ďalšom vývoji služieb smart ready to. Všetky služby, ktoré uľahčujú život v meste, sa spoločne nachádzajú v jednej mobilnej aplikácii. Služby v novom riadiacom centre my smart používateľom zobrazujú nielen možnosti zisťovania stavu počas státia, ale napríklad pri nízkom stave nabitia akumulátora oznamujú aj blížiace sa nabíjacie stanice počas jazdy.

ready to share: jednoduché zdieľanie

So službou ready to share je súkromné zdieľanie vozidiel už od roku 2016 tak jednoduché, bezpečné a nekomplikované ako používanie služby car2go. V priebehu niekoľkých sekúnd môžu oprávnení používatelia pomocou svojho chytrého telefónu otvoriť vozidlo smart svojho priateľa. Služba smart ready to share je založená na používaní chytrého telefónu a využíva funkciu bezkľúčového vstupu do vozidla. Služba smart ready to share je jedinečná vďaka trom faktorom: bezpečnosť výrobcom poskytnutého riešenia, úplná kontrola majiteľa vozidla ako výhradného administrátora a rozhodovateľa, ako aj jednoduché a nákladovo výhodné používanie.

Funkcia platby v rámci služby ready to share pomáha majiteľom vozidiel smart rozdeliť zdieľaním vozidla aj náklady. Majiteľ vozidla smart môže priateľov a známych pozvať do dvoch skupín používateľov: v skupine Bezplatná jazda používateľ jazdí bezplatne, v skupine Rozdelenie nákladov na jazdu môže používateľ stanoviť individuálnu cenu za minútu. Pre plynulý priebeh platby sú údaje o platbe bezpečne uložené.

Funkcia platby bude najprv k dispozícii v Nemecku, služba ready to share bude dostupná v Nemecku, Francúzsku, Španielsku a Taliansku.

ready to park: pohodlné parkovanie prostredníctvom aplikácie

Pohodlné vyhľadávanie parkovacích miest online. So službou ready to park stačí jeden pohľad na váš chytrý telefón – v reálnom čase nájdete dostupné možnosti parkovania vo vami zvolenej oblasti a niektoré z nich môžete priamo rezervovať – v danom okamihu alebo až 30 dní vopred.

ready to spot: návrat k vozidlu smart

Služba smart ready to spot ukazuje nielen polohu odstaveného vozidla smart, ale aj najlepšiu cestu k nemu. Vďaka integrovanej aplikácii REACH NOW možno navyše porovnať rôzne dopravné prostriedky ako verejnú prímestskú dopravu alebo zdieľanie vozidiel a priamo ich objednať. V prípade potreby aplikácia ready to spot na krátky čas umožní aj rozsvietenie predných svetlometov na parkovacom mieste, čím používateľovi uľahčí hľadanie svojho vozidla.

ready to pack: nakladanie je hračka

Aplikácia pactris už dva roky pomáha vodičom vozidiel smart pri zapĺňaní batožinového priestoru: za názvom pactris sa ukrýva inteligentný algoritmus, ktorý používateľovi už počas nakupovania napovie, či a ako sa celý nákup neskôr zmestí do batožinového priestoru vozidla smart. Táto funkcia je integrovaná v aplikácii ready to pack. Používateľ, napríklad v obchode s nábytkom, oskenuje čiarový kód na produktoch a aplikácia znázorní, akým spôsobom sa balíky zmestia do vozidla smart.

Alternatívne si používateľ môže vybrať z neustále sa meniacej databázy, v ktorej sú uložené typické predmety. Týmto spôsobom je možné zistiť aj to, či sa prepravka s nápojmi alebo kartónová krabica ešte zmestí do modelu fortwo alebo forfour. Funkcia rozšírenej reality navyše umožňuje oskenovanie predmetu priamo pomocou kamery chytrého telefónu.

Vrátenie po krádeži: digitálny systém včasnej výstrahy pred krádežou

Rýchla pomoc pri odcudzení vozidla smart. Vďaka funkcii vrátenia po krádeži je používateľ push notifikáciou informovaný o tom, že jeho vozidlo opustilo určenú oblasť, teda geograficky ohraničený priestor. Ak vozidlo opustí vopred určenú oblasť, používateľ dostane automatickú výstrahu, ako aj podrobný návod na aktiváciu režimu vyhľadania. Aplikácia prevedie používateľa celým procesom až po nahlásenie krádeže vozidla na polícii a poskytnutie všetkých potrebných údajov.

Reinvent – tri kliknutia namiesto 45-stranového cenníka

Časy, keď sme museli s námahou listovať v cenníku, sú už za nami. S novou generáciou vozidla smart je aj štruktúra výbavy stvárnená inteligentnejšie. Okrem základného modelu sú k dispozícii tri známe línie výbavy passion, pulse a prime. Každú líniu výbavy je možné kombinovať s tromi balíkmi výbavy. Už najmenší balík Advanced obsahuje nový multimediálny systém s integráciou chytrého telefónu, lakťovú opierku vpredu a zvukový systém pomoci pri zaparkovaní. Na tomto základe balík Premium dodatočne obsahuje panoramatickú strechu, prípadne vetrolam v prípade vozidla fortwo kabriolet, cúvaciu kameru a odkladaciu sieťku na stredovej konzole. Vrcholom ponuky je balík Exclusive, ktorý okrem všetkých položiek balíka Premium dodatočne prináša predné a zadné svietidlá, ktoré využívajú výlučne techniku LED, ako aj balík snímačov pozostávajúci z dažďového a svetelného snímača, hmlové svetlomety s funkciou odbočovacieho svetla, náladové osvetlenie v interiéri a vnútorné zrkadlo s automatickým stmavovaním.

Zákazník si už musí vybrať len farbu a jeho nové vozidlo smart je pripravené. V prípade farby je však výber o čosi náročnejší, pretože nové modely sa dodávajú s novými, sviežimi farbami. Pre model fortwo je v prípade bezpečnostného rámu tridion a dielov karosérie k dispozícii karmínová červená a zlatá béžová. Výlučne pre diely karosérie je k dispozícii aj limetková zelená farba. Novinkou v ponuke farieb pre model forfour v prípade dielov karosérie a bezpečnostného rámu tridion je ľadová biela. Pre diely karosérie je exkluzívne vyhradená nová oceľová modrá farba určená pre štvordverové vozidlo. Aj v interiéri je pre línie výbavy passion a pulse k dispozícii nový dizajn materiálu poťahov a ďalšia voliteľná farba. Okrem kombinácie farieb čierna/čierna je teraz k dispozícii aj kombinácia farieb čierna/modrá, ktorá sa v prípade ozdobných švov a zvýrazňujúcich dielov postará o väčší kontrast v interiéri. Novinkou sú navyše štyri dizajnové vyhotovenia diskov kolies. Pre línie výbavy sú k dispozícii 15-palcové, prípadne 16-palcové kolesá, v každom prípade v striebornej farbe alebo v dvojfarebnom vyhotovení. Ten, kto chce svojmu novému vozidlu smart EQ fortwo alebo smart EQ forfour dodať mimoriadne čistý a elektrický vzhľad, môže siahnuť po dvoch typoch diskov kolies s mimoriadne aerodynamickým dizajnom. Disky z ľahkej zliatiny s priemerom 15 palcov so 4-lúčovým dizajnom a 16-palcové disky z ľahkej zliatiny s dizajnom štyroch zdvojených lúčov zabezpečia výrazný postoj na vozovke. Kolesá okrem vyššej dynamiky a agilnosti zvýrazňujú aj jasnú oddanosť elektrickej budúcnosti značky.

Regain – elektrizujúci pôžitok z jazdy

Krátky rázvor a výrazný rozchod kolies v kombinácii s priamym riadením dodávajú vozidlu smart jedinečnú agilnosť. Plnoelektrický jazdný zážitok umožňuje novú dimenziu pôžitku z jazdy. Vďaka krútiacemu momentu 160 Nm, ktorý je k dispozícii okamžite, zrýchľujú nové elektrické modely oveľa lepšie a disponujú elektromotorom uloženým vzadu s výkonom 60 kW/82 k. Zrýchlenie smart EQ fortwo kupé z 0 na 60 km/h za 4,8 sekundy pri šprinte zo svetelnej križovatky stačí na to, aby si vozidlo získalo údiv okolia a poskytlo pôžitok z jazdy bez hluku. Nové modely smart dôsledne využívajú všetky výhody technológie elektrického pohonu s akumulátormi. Vďaka inteligentnému súboru prvkov výbavy a návratu k jadru značky je koncepcia ľahká a šetrí zdroje, čím ponúka naozaj trvalo udržateľnú mobilitu vo veľkomestách. Značka smart preto ponúka kompaktný vysokonapäťový akumulátor. Akumulátor pozostáva z troch vysokonapäťových modulov a 96 vysokonapäťových článkov. Vďaka tomu dosahuje lítium-iónový akumulátor, ktorý dodáva vlastná organizačná jednotka koncernu Daimler Deutsche Accumotive, kapacitu 17,6 kWh a postačuje na zabezpečenie dojazdu 159 kilometrov podľa NEDC. To zodpovedá nielen štvornásobku priemerného denného jazdného výkonu v Nemecku, ale zabezpečuje najmä veľkorysý dojazd vo veľkomeste, pričom energiu je možné opätovne získať rekuperáciou. Komfortnou funkciou v meste je najmä radarom podporovaná rekuperácia. Vďaka nej smart automaticky brzdí podľa vozidla idúceho vpredu. Fázy rolovania a brzdenia sú preto ideálne zosúladené, čo umožňuje prenos maximálneho množstva kinetickej energie naspäť do akumulátora. Na to, aby si vozidlo smart zachovalo chladnú hlavu aj v extrémnych klimatických podmienkach a pri extrémnom namáhaní, bola pri elektrických modeloch venovaná mimoriadna pozornosť manažmentu teploty. Elektromotor je chladený veľkoryso dimenzovaným vzduchovým chladením, jeho prírubou napojená výkonová elektronika sa zase chladí kvapalinou. Regulácia teploty je v plnom rozsahu k dispozícii aj pre vysokonapäťový akumulátor. V prípade potreby sa aktívne zapojí do okruhu chladenia pohonu, napríklad na to, aby si pohon pri vysokom trvalom zaťažení alebo počas rýchleho nabíjania vždy udržal optimálny teplotný rozsah. To isté platí aj pre podmienky s extrémne nízkymi teplotami. Vyhrievanie akumulátora umožňuje ohrievanie akumulátora pre optimálnu výkonnosť a efektívnosť.

Reload – rýchle nabíjanie kdekoľvek

Na čo najvýraznejšie uľahčenie nabíjania ponúka značka smart pre svoje nové elektrické modely rozsiahlu koncepciu nabíjania. Vďaka voliteľnej palubnej nabíjačke s kapacitou 22 kW s funkciou rýchleho nabíjania sa nové modely nabijú z 10 % na 80 % dojazdu za menej ako 40 minút, pričom nie sú odkázané na zriedkavé nabíjacie stanice s jednosmerným prúdom, keď je nabíjanie podľa miestnych okolností možné prostredníctvom troch fáz cez nabíjaciu skrinku (wallbox). Vďaka spolupráci s partnerom Plugsurfing poskytujúcim sieť nabíjacích staníc je pre zákazníkov k dispozícii takmer každý verejný nabíjací bod. Tieto nabíjacie stanice je možné zobraziť pomocou aplikácie smart EQ control a používateľ sa môže u poskytovateľa Plugsurfing prihlásiť priamo v aplikácii. A aj keď má používateľ vo svojej domácnosti k dispozícii len bežnú domovú zásuvku, vďaka nízkej spotrebe elektrických modelov značky smart bude spokojným vodičom elektrického vozidla. Na úroveň priemerného denného jazdného výkonu sa vozidlo smart z 230-voltovej zásuvky dobije za 3,5 hodiny aj bez použitia nabíjacej skrinky (wallbox). Kto predsa cestuje častejšie a predovšetkým na väčšie vzdialenosti, toho poteší komfort nabíjania s aplikáciou smart EQ control. Prostredníctvom plynulej integrácie procesu prihlasovania a vyúčtovania na verejných nabíjacích staniciach v rámci úplne novonavrhnutej aplikácie smart EQ control sa z vozidla smart stáva vozidlo, ktoré je možné nabíjať naozaj kdekoľvek.

Značky: