Simulácia, ktorú na YouTube zverejnila NASA, sa snaží vrhnúť nové svetlo na vznik obežnice Zeme, ktorá sa mohla sformovať za pár hodín.

Nová simulácia predpokladá, že objekt veľkosti Marsu, pracovne nazývaný Theia, sa mohol zraziť s vtedajšou Zemou a po zrážke sa vytvorilo nové teleso, ktoré sa neskôr stalo naším Mesiacom.

Nejde o novú teóriu, vedci sa už dlho nazdávajú, že Mesiac mohol vzniknúť z uvoľneného kusa Zeme pred miliardami rokov. Otázna však zostáva práve príčina tohto uvoľnenia, ktorá je doteraz predmetom polemík.

Video simulácie pekne ukazuje, ako sa Theia približuje k Zemi, zráža sa s ňou a vyvrhuje veľkú časť jej hmoty do vesmíru. Tá sa následne rozdeľuje na dve časti, jedna je priťahovaná späť k Zemi, z druhej sa postupne formuje Mesiac.

Vedci poznamenávajú, že predpokladali takýto výsledok simulácie, avšak považujú za vzrušujúce vidieť, ako sa dosiahnuté výsledky simulácie zhodujú s teóriou.

Americká vesmírna agentúra NASA uvádza, že predchádzajúce výskumy už vysvetlili niektoré aspekty Mesiaca, v ktorých sa ponáša na Zem. Aj táto simulácia však pomáha vysvetliť, prečo je zloženie Zeme a Mesiaca také podobné. Viaceré minulé teórie totiž predpokladali, že väčšina hmoty Mesiaca pochádzala z Theie, ale v tejto novej simulácii je jej oveľa viac zo Zeme.

Zdroj: Brg.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.