Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Prvé sériové vozidlo postavené na platforme MQB-A0-IN, vyvinuté spoločnosťou ŠKODA AUTO špeciálne pre indický trh
  • KUSHAQ ponúka typické prednosti vozidla ŠKODA a je vytvorený na mieru požiadavkám indických zákazníkov
  • Kompaktné SUV presvedčí svojím výrazným dizajnom, veľkorysým priestorom, výborným komfortom, vysokou úrovňou bezpečnosti a súčasne úspornými motormi TSI a modernými infotainment systémami
  • Svetová premiéra nového vozidla ŠKODA KUSHAQ sa bude konať v marci v Indii
  • V rámci projektu INDIA 2.0 zodpovedá spoločnosť ŠKODA AUTO za všetky aktivity koncernu Volkswagen na indickom subkontinente

Predstavením modelu KUSHAQ vstupuje spoločnosť ŠKODA AUTO na indickom trhu do novej éry. Kompaktné SUV ponúka veľkorysý priestor, typický pre vozidlá ŠKODA, pričom je dostupné s dvomi úspornými motormi TSI. KUSHAQ je prvé sériové vozidlo značky ŠKODA postavené na platforme MQB-A0-IN. Ide o verziu modulárnej platformy MQB, ktorá bola špeciálne upravená spoločnosťou ŠKODA AUTO pre indický trh. Vozidlo ponúka typické prednosti vozidiel ŠKODA, medzi ktoré patrí výrazný vzhľad, vysoká úroveň komfortu a bezpečnosti, ako aj najmodernejšie infotainment systémy. Je vytvorený na mieru požiadavkám indických zákazníkov. Nová ŠKODA KUSHAQ bude mať premiéru v marci 2021 v Indii.

Thomas Schäfer, predseda predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO, uviedol: „Novým vozidlom ŠKODA KUSHAQ začína automobilka ŠKODA na indickom subkontinente novú éru. V rámci projektu INDIA 2.0 zodpovedá spoločnosť ŠKODA AUTO za všetky aktivity koncernu Volkswagen na indickom trhu. Modelovú ofenzívu celkom štyroch nových kompaktných vozidiel značiek ŠKODA a Volkswagen zahajuje práve ŠKODA KUSHAQ. Všetky modely sú postavené na modulárnej platforme MQB-A0-IN, ktorú spoločnosť ŠKODA AUTO upravila špeciálne pre potreby indického trhu. Som si istý, že tento model presvedčí indických zákazníkov.

Gurpratap Boparai, generálny riaditeľ spoločnosti ŠKODA AUTO Volkswagen India Private Limited, dodal: „Predstavenie nového vozidla ŠKODA KUSHAQ je prvou z niekoľkých premiér vozidiel v rámci projektu INDIA 2.0. Tento model bol vyvinutý v Indii s ohľadom na sofistikované a náročné požiadavky zákazníkov. Sme hrdí na to, že v budúcnosti budú predstavené ďalšie vozidlá postavené na špecifickej indickej platforme MQB A0-IN. ŠKODA KUSHAQ bola vyvinutá s využitím rozsiahlych znalostí indického trhu a bola upravená tak, aby ponúkla vysokú hodnotu pri zachovaní kvality typickej pre značku ŠKODA.

ŠKODA KUSHAQ je kompaktná, no napriek tomu priestranná

Predstavením vozidla KUSHAQ vstupuje ŠKODA AUTO na indickom subkontinente prvýkrát do rýchlo rastúceho segmentu kompaktných SUV. Po vozidlách KODIAQ a KAROQ ide už o tretie SUV ponúkané v Indii. ŠKODA KUSHAQ, ktorá je postavená na báze modulárnej platformy MQB-A0-IN, sa skvele hodí do indických veľkomiest. Vďaka veľkému rázvoru 2 651 mm, robustnému vzhľadu a veľkým kolesám, vyzerá vozidlo opticky väčšie. ŠKODA KUSHAQ ponúka pôsobivý, variabilný interiér, typický pre vozidlá značky ŠKODA, veľkorysý priestor pre päť cestujúcich a veľký batožinový priestor. V závislosti na výbave má ŠKODA KUSHAQ v štandardnej výbave LED predné svetlomety a LED svetlá pre denné svietenie. Zadné a brzdové svetlá sú tiež vybavené výraznými, rýchlo reagujúcimi LED diódami.

V ponuke sú dva výkonné a úsporné motory TSI

Nový automobil ŠKODA KUSHAQ s pohonom predných kolies môže byť vybavený jedným z úsporných zážihových motorov TSI so zdvihovým objemom 1,0 a 1,5 l. V závislosti na danom modeli je v ponuke šesťstupňová manuálna prevodovka, šesťstupňová automatická prevodovka či sedemstupňová automatická prevodovka DSG. Vďaka výhodám technológie TSI ponúkajú oba motory skvelý výkon a nízku spotrebu paliva.

Štandardne dodávaná klimatizácia, moderné infotainment systémy

Zvýšená pozícia sedadiel typická pre vozidlá SUV zabezpečuje dobrý výhľad. Výškovo nastaviteľné sedadlo vodiča a nastavenie polohy volantu umožňujú nastavenie podľa individuálnych potrieb. Moderné infotainment systémy majú centrálny dotykový displej. Príjemnú klímu vo vozidle zabezpečuje v závislosti na výbave štandardne dodávaná manuálna klimatizácia alebo automatická klimatizácia Climatronic.

Vysoká úroveň bezpečnosti a asistenčných systémov pre optimálny komfort

ŠKODA KUSHAQ ponúka vysokú úroveň aktívnej a pasívnej bezpečnosti a mnoho asistenčných systémov. Cestujúcich chráni až šesť airbagov, medzi ktoré patrí airbag vodiča a spolujazdca a na želanie dodávané hlavové a bočné airbagy vpredu. Systém ESC zabezpečuje vysokú bezpečnosť počas jazdy. Asistent pri rozjazde do kopca, svetelný, dažďový senzor a tempomat ďalej zvyšujú bezpečnosť a komfort jazdy. V ponuke je súčasne systém monitorovania tlaku v pneumatikách.

ŠKODA KUSHAQ je prvé auto v rámci modelovej ofenzívy projektu INDIA 2.0

Od júna 2018 zodpovedá ŠKODA AUTO v rámci projektu INDIA 2.0 za všetky aktivity koncernu Volkswagen na indickom subkontinente. Cieľom tohto projektu je dlhodobé posilnenie pozície spoločnosti ŠKODA AUTO a koncernu Volkswagen na indickom trhu výrazným rozšírením ponuky vozidiel v objemovom segmente. V rámci tohto projektu investuje koncern Volkswagen celkom jednu miliardu eur, z toho 275 miliónov eur do výskumu a vývoja kompaktných SUV a liftbackov. ŠKODA AUTO spravuje v Indii tiež aktivity značiek Audi, Porsche a Lamborghini. Takmer 30 modelov pokryje požiadavky rôznych segmentov trhu a ich cenové stratégie. Od októbra 2019 riadi ŠKODA AUTO spoločnosť ŠKODA AUTO Volkswagen India Private Limited (SAVWIPL), ktorá vznikla zlúčením troch bývalých samostatných spoločností a ktorá zastrešuje všetky lokálne aktivity koncernu Volkswagen.

Modulárna platforma MQB-A0-IN vyvinutá priamo v Indii pre miestny trh

Nový automobil ŠKODA KUSHAQ a budúce veľkosériové modely sú postavené na modulárnej platforme MQB-A0-IN, ktorá je vyvíjaná v Indii. Táto platforma už spĺňa nové, prísnejšie bezpečnostné a emisné normy platné v Indii. U nových vozidiel je plánovaná vysoká úroveň lokalizácie, ktorá bude dosahovať 95 %. Technický vývoj prebieha v Technologickom centre v Pune, ktoré bolo otvorené v januári 2019. Veľkú úlohu pri vývoji platformy MQB-A0-IN zohral tím 250 indických inžinierov. Ich bohaté technologické znalosti a presná znalosť miestneho trhu tak umožňujú cielene, pružnejšie a oveľa rýchlejšie reagovať na meniace sa potreby indických zákazníkov. V roku 2019 bolo v Indii, ktorá má viac ako 1,3 miliardy obyvateľov, predaných približne tri milióny vozidiel.

ŠKODA AUTO má na indickom trhu dlhú tradíciu

V 30. rokoch absolvovalo niekoľko výprav diaľkové jazdy s vozidlami ŠKODA z vtedajšieho Československa do Indie. V druhej polovici 30. rokov dovážala automobilka do Indie ročne až 90 vozidiel ŠKODA. V roku 1938 to znamenalo siedme miesto medzi 39 exportnými trhmi mladoboleslavskej značky. V roku 2001 založila spoločnosť ŠKODA AUTO prvýkrát vlastnú dcérsku spoločnosť pôsobiacu na indickom trhu. V súčasnej dobe prevádzkuje spoločnosť SAVWIPL závody v Aurangabad a v Pune, Technologické centrum v Pune a ŠKODA AUTO DigiLab India založenú na začiatku roka 2020 s pobočkami v Gurugrame a Pune. Aktuálne ponúka ŠKODA AUTO na indickom trhu modely RAPID, OCTAVIA, vlajkovú loď SUPERB a SUV modely KODIAQ a KAROQ.

Značky: