Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Samsung predstavila vôbec prvé prenosné pamäťové karty založené na štandarde JEDEC Universal Flash Storage (UFS) 1.0 Card Extension*. Tieto pamäťové médiá sú určené pre využitie v mobilných zariadeniach, ktorými sú zhotovované záznamy vo vysokom rozlíšení, teda napríklad DSLR (digitálne zrkadlovky), 3D VR kamery, akčné kamery alebo drony. Rad obsahuje UFS karty s rôznou kapacitou: 256, 128, 64 a 32 GB a na trh prináša zreteľne vyšší výkon pre dokonalé multimediálne zážitky.

„Naša nová UFS karta s kapacitou 256 GB je ideálnym partnerom pre užívateľov, ktorí robia veľké množstvo záznamov, a zároveň nasadzuje novú latku pre výrobcov pamäťových riešení,“ povedal Jung-bae Lee, senior viceprezident divízie Memory Product Planning & Application Engineering spoločnosti Samsung Electronics. „Uvedenie nového vysokokapacitného a výkonného radu UFS kariet znamená prelomenie paradigmy v oblasti pamäťových kariet, pričom prioritou je výkon a pohodlné využitie.“

UFS_02_vyd2016_2_nowat

Pamäťová karta 256 GB UFS poskytne užívateľom dostatok priestoru, čo ocenia najmä pri robení záznamov vo vysokom rozlíšení, pri hraní 3D videohier alebo prehrávaní kvalitných videí. Dokáže ponúknuť 5x rýchlejšie sekvenčné čítanie než klasické SD karty, teda 530 MB za sekundu, čo je podobná sekvenčné rýchlosť čítania ako u najrozšírenejších úložísk SATA SSD. Karta UFS dokáže načítať Full HD video s veľkosťou 5 GB v priebehu 10 sekúnd, zatiaľ čo bežnej UHS-1 microSD karte to trvá vzhľadom k rýchlosti 95 MB/s 50 sekúnd. Tiež rýchlosť náhodného čítania je u UFS karty 20-krát rýchlejšia, konkrétne 40 000 IOPS (Input-output operácií za sekundu), zatiaľ čo typická microSD karta dokáže ponúknuť „len“ rýchlosť 1 800 IOPS.

Zápis na 256GB UFS kartu prebieha rýchlosťou 35 000 IOPS, čo je 350-krát rýchlejšie ako u typických microSD kariet, kde je hodnota 100 IOPS, a dosahuje sekvenčnú rýchlosť zápisu 170 MB/s, teda takmer dvojnásobok rýchlosti najlepších microSD kariet. Vďaka týmto zásadným vylepšeniam UFS karta s kapacitou 256 GB UFS značne znižuje čas potrebný pre stiahnutie multimédií, načítanie náhľadov fotografií a vyrovnávací čas v režime fotografovania, čo môže byť výhodné najmä pre užívateľov DSLR fotoaparátov.

UFS_03_vyd2016_2_nowat

Urobenie 24 veľkých, extra jemných fotografií (1 120 MB) digitálnou zrkadlovkou zaberie UFS karte menej ako 7 sekúnd, zatiaľ čo UHS-1 microSD karte s rýchlosťou 35 MB/s by táto operácia trvala približne 32 sekúnd.

Na dosiahnutie čo najvyššieho výkonu a energeticky efektívneho prenosu dát podporuje UFS karta pokročilejší front príkazov a umožňuje simultánne čítanie a písanie pomocou zvlášť vyhradených ciest, čo vedie k zdvojnásobeniu priepustnosti.

Samsung ako líder v oblasti pamäťových technológií je dlhodobo aktívny v príprave uvedenia UFS riešení na trh. V septembri 2013 prispel k JEDEC štandardizácii Universal Flash Storage 2.0 a v marci 2016 k UFS štandardu 1.0 Card Extension. V januári 2015 nasledovalo predstavenie prvého priemyselne vloženého 128 MB čipu a vo februári tohto roku Samsung predstavil 256 UFS vstavanú pamäť pre mobilné zariadenia. Samsung začiatkom rovnakého mesiaca dokončil tiež certifikačný program Universal Flash Storage Association** (UFSA), ktorý vyhodnocuje elektrické a funkčné špecifikácie UFS kariet. Vôbec po prvýkrát v tomto odvetví boli nové UFS karty Samsung schválené asociáciou UFSA ako certifikované UFS karty s právom používania oficiálneho loga UFS.

Značky: