Spoločnosť AMD má zjavne problémy udržať svoje informácie v tajnosti. Po tom, ako sa na svetlo sveta nedopatrením dostali informácie o jednotlivých modeloch, sa dnes objavili ďalšie informácie, ktoré sa týkajú nie len cien, ale aj dátumov, kedy si budeme vedieť v recenziách prezrieť výkon nových procesorov.

Ako už nejaký čas vieme, oficiálne vydanie Ryzen procesorov je naplánované až na 2. marca 2017, no podľa dostupných informácií sa niektoré modely procesorov dostanú na trh s menším predstihom – konkrétne už 28. februára. To je totiž deň, kedy sa dočkáme zverejnenia recenzií, poukazujúce na výkon novej architektúry spoločnosti AMD. Konkrétne ide o osemjadrové modely so 16 threadmi 1800X (3,6 GHz s možnosťou automatického pretaktovania podľa výkonu chladiča), 1700X (3,4 GHz s možnosťou automatického pretaktovania podľa výkonu chladiča) a 1700 (3,0 GHz).

Iba pripomíname, že podľa informácií o výkone by sa AMD Ryzen 7 1700X v hodnote 389 USD mal v jednojadrových aj viacjadrových operáciách výkonovo doťahovať na Intel Core i7-6900k, ktorého momentálna cenovka sa pohybuje na úrovni 1000 USD.

AMD Ryzen je úplne nová architektúra procesorov od AMD, ktorá bude vyžadovať nové základné dosky s AM4 socketom a s podporou DDR4 RAM. Nová architektúra sa k zákazníkom dostane pomocou 4, 6 a 8 jadrových procesorov, pričom AMD sa rozhodlo pre kompletnú zmenu značenia procesorov.

  • AMD RYZEN 3 – 4 jadrá, 4 threadov
  • AMD RYZEN 5 – 4 jadrá, 8 threadov alebo 6 jadier a 12 threadov
  • AMD RYZEN 7 – 8 jadier, 16 threadov

Všetky nové procesory od AMD budú mať odomknuté násobiče pre podporu pretaktovania.

Dominik Farkaš

Značky: