Niektoré vylepšenia sú kozmetické, iné tak trochu sporné.

Chápeme ich ale tak, že nie každý má výkonný počítač s veľkým diskom. Podľa portálu Windows Latest sa Microsoft rozhodol implementovať dlhšie publikované funkcie. Napríklad archivovanie aplikácií, ktoré nepoužívate. Už sme o nich písali. Nie, nemusíte sa obávať, že vám zmizne AutoCAD. Archivovať by sa mali len tie aplikácie, ktoré nainštalujete z Microsoft Store a nebudete ich používať.

uvoľnením priestoru súvisí aj vyhľadávanie starých súborov, ktoré nepoužívate a sú pravdepodobne zbytočné. Nepôjde o súbory vo vašich dokumentoch, hoci tu by sa mohla uplatniť výnimka na niekoľko gigabajtové súbory.

Na druhú stranu funkcia ako Windows Sets bude pravdepodobne vylúčená. Malo by ísť o akési preddefinovanie rozloženia aplikácií a umiestňovania do kariet, napríklad v Prieskumníku. Ak by sa Prieskumník dočkal kariet podobne ako Total Commander alebo Chrome, pomohlo by to. Snáď už nezažijeme to, čo sme si niektorí prežili s vynoveným Prieskumníkom a zmeny lišty na vyhľadávanie súborov.

Menšou novinkou je aj to, že obrazovka uzamknutia bude na konvertibilných zariadeniach napojená na akcelerometer a bude sa otáčať podľa toho, ako máte otočený displej resp. notebook. Inovovaný pohľad na spotrebu by mal ukázať aj zostávajúcu kapacitu batérie v nastaveniach batérie. Bude to niečo podobné ako má Android, iOS, macOS, no počítame, že tu to bude vo výrazne zjednodušenej forme.

Zmeny, ktoré sú viditeľné na priložených obrázkoch, nájdete v testovacej verzii Windows 10 Build 21277. To nie je záruka, že sa objavia vo finálnej či prvej finálnej, ktorá nás čaká na jar. Podľa niektorých komentárov ale nemajú všetci testeri zobrazenú rovnakú funkcionalitu. Na sprístupnenie niektorých skrytých nastavení je treba použiť nástroje mach2 alebo vivetool.

Niektoré nastavenia z kontextového menu Panela úloh sa prenesú aj do okna Nastavenia

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Windows cez príkazy: Spustite programy inak ako myšou

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.