Microsoft prináša do systému niekoľko noviniek a jedno upozornenie.

Tým je, že verzie Windows 11 Home a Pro 22H2 nebudú po 8. októbri 2024 dostávať ďalšie aktualizácie týkajúce sa rozšírenia systému. Po tomto dátume budú prístupné len aktualizácie bezpečnostného charakteru. Akékoľvek iné aktualizácie, napríklad náhľadové, ktoré prinášajú ďalšie rozšírenia a funkcie do systému, nebudú pre tieto verzie dostupné. Firma preto odporúča prechod na najnovšiu verziu systému. Novinky sa týkajú aktualizačného balíka označeného ako KB5041585.

Win novinky Aug 2024Zdroj: Microsoft

Ponuka Štart dostáva spolu s Panelom úloh možnosť pripnúť aplikáciu prostredníctvom metódy Drag&Drop. Aplikácie, ktoré máte v ponuke Štart, stačí potiahnuť myšou a pustiť na Paneli úloh. Týmto spôsobom ich pripnete a môžete ďalej používať. Ide to v rámci potiahnutia zástupcov aplikácií, napríklad z pracovnej plochy.

Kumulatívna záplata prináša aj duplikovanie kariet v Prieskumníkovi. To sme videli už v minulosti v náhľadovom balíku. Používatelia, ktorí túto funkciu nemali sprístupnenú, by ju mali mať sprístupnenú teraz. Upozorňujeme ale, že Microsoft aj tu uvádza, že nie všetky funkcie z kumulatívnej záplaty budú dostupné pre každého a sú uvoľňované postupne.

Ako duplikovať kartu?

Duplikovanie karty v Prieskumníkovi vykonáte cez kontextové menu kliknutím pravým tlačidlom na uško karty a vybratím položky Duplikovať kartu. Novo zobrazená karta nebude mať históriu predchádzajúceho zobrazenia, takže sa nebude dať pohybovať späť a dopredu. To aj vtedy, keď to bolo možné u predchádzajúcej karty na základe vášho prechádzania adresármi.

Windows + T je nová klávesová skratka, ktorá umožní prechádzať medzi pripnutými aplikáciami. Nemusia byť otvorené a touto skratkou sa dajú aj spúšťať. Ide o rozšírenie pôvodnej klávesovej skratky Windows + číslo, ktorá v systéme funguje už roky a spúšťala alebo zobrazovala aplikácie podľa poradového čísla ich umiestnenia a čísla, ktoré bolo stlačené na klávesnici.

Vylepšenia dostal aj Zmiešavač hlasitosti. Ten je rozdelený na dve časti a to systémovú a aplikačnú. V systémovej sa mení zvuk pre všetky aplikácie a hromadne a v rámci aplikačnej sú zobrazené tie aplikácie, ktoré využívajú aktuálne zvukový systém. Každej z nich sa dá definovať vstupné a výstupné zariadenie samostatne.

win audio mixer aug 2024Zdroj: TOUCHIT

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.