Apple, po štvorročnej odmlke, konečne na jar 2015 oznámil obnovenie základnej línie notebookov. Žiadne fanfáry sa však nekonali. Ide o technologicky excelentný produkt, ktorého viaceré vlastnosti sú malou revolúciou. Ako obvykle, ani teraz pokrok nenastal zadarmo a MacBook skrýva niekoľko fatálnych obmedzení. Prečítajte si, čo som zistil za dva týždne jeho používania.

Toto nie je bežná recenzia nového produktu, novinku od Apple som si chcel zaobstarať ihneď, najmä ako náhradu za MacBook Air 13″ z roku 2013. Túto recenziu chápte z perspektívy majiteľa unaveného form factorom modelu Air, ktorého dizajn je na trhu už takmer päť rokov, avšak menia sa iba jeho vnútornosti. Článok bude hlavne o vzájomných plusoch a mínusoch týchto zariadení.

macbook_strany_nowat

Privítanie

Keď mi môj vesmírne šedý kúsok dorazil, bola to láska na prvý pohľad. Všetko, čo bolo na prezentácii sľúbené, nový MacBook naplnil „po hornú rysku“. Lenže sú aj veci, o ktorých sa na prezentácii nehovorilo…

 

Port USB-C
Nový typ konektora je omnoho menší než jeho predchodca, má rozmery 8,3 × 2,5 mm. Je stranovo i orientáciou nezávislý a dokáže nahradiť napájanie, DisplayPort, HDMI i VGA porty. MacBook využíva USB-C v špecifikácii USB 3.1, takže dokáže prenášať dostatočné množstvo energie pre nabitie počítača (až do 100 W, resp. 3 A až 5 A). Prenosová rýchlosť dosahuje teoretických 10 Gbps, a pri uplatnení technológie Thunderbolt 3 sa zvýši až na 40 Gbps.

Túto redukciu za 25 eur budete k novému MacBooku asi potrebovať

Túto redukciu za 25 eur budete k novému MacBooku asi potrebovať

 

Prvý dojem

Baleniu produktov a ich tzv. „grand openingu“ sa snáď venuje jedna celá divízia spoločnosti Apple. Celé balenie by sa vošlo do bublinkovej obálky formátu A4 – MacBook má totiž takmer presne veľkosť listu papiera. Alebo ešte inak: MacBook 12″ je taký malý, že asi 80 % obsahu krabice tvorí vzduch. Mnou objednaná a nevyhnutná redukcia z USB-C na klasické USB prišla v samostatnej obálke a v samostatnej krabičke.

arebné vyhotovenia sú tri, podobne ako pre iPhone

arebné vyhotovenia sú tri, podobne ako pre iPhone

Nová 29 W nabíjačka je prvou, ktorá po vyše 10 rokoch neponúka obľúbený konektor MagSafe. Opatrnosť pri prekračovaní kábla, či pokladaní MacBooku na roh stola je teda namieste. Na rozdiel od minulých typov nabíjačiek, tá súčasná disponuje dlhším káblom a pevnejším vedením vodiča (teda “tuhším káblom”). Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že práve nabíjačky k MacBookom sú doslova spotrebným tovarom, obvykle však úspešne vyreklamovateľným. V tomto prípade ale predpokladám ich zvýšenú odolnosť a výdrž.

 

Špecifiká MacBooku

Zvolená farba Space gray je decentná a prináša skvelý kompromis medzi čiernymi, striebornými a bielymi notebookmi. Je veľmi elegantná a „nekričí“. Práve naopak. Zlatý model vystavený v predajniach síce tiež nie je vyslovene excentrický, ale predsa len má aspoň o kvapku viac exhibicionizmu v krvi.

Teraz nesvietiace logo Apple pôsobilo elegantným dojmom

Teraz nesvietiace logo Apple pôsobilo elegantným dojmom

Nesvietiace jabĺčko, ktorého sa Apple tiež vzdal je diskutabilnou zmenou. Dlhoroční „applisti“ sa bez neho budú cítiť ako s prostetickou náhradou pravej ruky, ja však jeho tichú lesklú čiernu eleganciu považujem za atraktívnu. Rovnako pri prechode prstom po povrchu je jeho materiál veľmi príjemný. Usudzujem, že jabĺčko je plastové, rovnako ako jeho bielo svietiaci predchodcovia. Avšak dotyk je príjemnejší a sýtosť jeho čiernej farby nahráva špekuláciám o použití iných materiálov. Pri poklepkaní vydáva rovnaký zvuk ako okolitý hliník, avšak hliníkové určite nie je.

 

obalka_2015_3_nowatDokončenie tohto článku nájdete v letnom dvojčísle touchIT. 
Časopis je dostupný v novinových stánkoch za 1,99 eura.
Najvhodnejšou cestou pre dotyk s technológiami je rovno si ho predplatiť.

Objednajte si ročné predplatné magazínu touchIT za 16,50 eura teraz.

Ďalšie zaujímavé články z letného dvojčísla sme vybrali nižšie v tomto článku.

 

 

 

Kompletný obsah letného dvojčísla touchIT:

obsah_nowat

Pozrite si výber ďalších zaujímavých článkov z letného dvojčísla touchIT:

Dovolenkové aplikácie

summer_holiday-wallpaper-1920x1440_nowatV pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje pre platformy Android, iOS a Windows Phone, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali. V aktuálnom vydaní sme sa zamerali na aplikácie, ktoré by vám nemali na dovolenke chýbať.

Rastie skutočná konkurencia Google vyhľadávaču?

Titulka_nowatInternetový vyhľadávač spoločnosti Google má dnes vo svete takmer neotrasiteľnú pozíciu. Na jeho domácom trhu v USA však situácia vôbec nie je taká jednoznačná a jeho najväčšia konkurencia v posledných rokoch stále naberá na význame. Je možné, že ho v budúcnosti zosadí z trónu?

Mobilné bankové aplikácie

titulka_nowatO mobilné bankovníctvo priamo v mobile majú záujem hlavne mladí ľudia. Podľa prieskumu touchIT, patria k najčastejším operáciám kontrola zostatku na účte a realizácia platieb. U každej banky tak rastie požiadavka, aby pripravila veľmi dobrú mobilnú aplikáciu, a to minimálne pre platformu iOS a Android. Aplikácia má byť hlavne bezpečná, banke sa nemôže stať, aby niekto prišiel o peniaze.

Notebooky na prácu aj multimediálne zameranie
Veľký letný test notebookov sme pripravili v štýle univerzálnosti. Svoje si tu nájdu používatelia hľadajúci ultrabook, prenosný notebook, ale aj multimediálny notebook na prácu prevažne doma alebo v kancelárii.

Zachraňujeme zmazané fotky
Fotografie sú peknou spomienkou na rôzne životné udalosti. To je ich príjemná vlastnosť. Tá menej príjemná je, že sa rady strácajú. A to vonkoncom nie iba počas letného obdobia alebo v čase dovoleniek. Vymažete si ich náhodou alebo omylom. Ako teda obnoviť zmazané fotografie?

Computex 2015 – v znamení inovácie a mobility
Zúčastniť sa výstavy Computex na Taiwane je celkom poučné. Jednak sa stretnete s úplne inou kultúrou, celkom netradičným jedlom a IT produkty vidíte v inom svetle. Ázijský trh je totiž úplne iný ako ten európsky. Úspešné produkty musia byť farebné, výber musí byť dostatočne široký a výrobcovia musia prísť s vlastnosťami, ktoré zaujmú na prvý pohľad.

Toto je však iba malý výber z množstva obsahu magazínu touchIT, ktorý na vás čaká v stánkoch so 104 stranami za 1,99 eur. Nezabúdajte, že najlepšou cestou k vášmu magazínu je predplatné, ktoré si môžete objednať tu a zároveň nás tak podporíte. Ďakujeme 🙂

 

 

Značky: