Tento internetový prehliadač sa už dlhšiu dobu zaraďuje medzi inovatívne na trhu medzi prehliadačmi.

Aktuálne to Microsoft potvrdil oznámením novej funkcie, ktorú zavádza na boj proti spamu a nevyžiadaným hláseniam na webových stránkach. Práve tieto hlásenia môžu pomýliť používateľov a donútiť ich kliknúť na tieto hlásenia. Následne potom potvrdiť povedzme inštaláciu softvéru, alebo ich presmerovať na stránku, ktorá môže byť riziková, či už z pohľadu zanesenia počítačom škodlivým kódom, alebo priamo s požiadavkou o platbu.

Nepríjemné na to na celej tejto situácii je, že používatelia nie vždy vedia rozlíšiť, či ide o hlásenie operačného systému alebo nejakej nainštalovanej aplikácie. Podvodníci vedia simulovať okno prehliadača a zobrazenou informáciu tak, aby to vyzeralo, že sa objavila v oblasti pri hodinách. Tu sa totiž zvyknú zobrazovať notifikácie vo všeobecnosti. V mnohých prípadoch nemusí ísť len o zobrazenie požiadaviek o povolenie určitej akcie priamo v prehliadači, ktorá sa zobrazuje väčšinou vľavo hore pod adresným riadkom.

Microsoft na tejto funkcii pracoval so svojimi partnermi, pričom identifikovali a analyzovali desiatky typov oznámení, ktoré sú škodlivé a zavádzajúce. Väčšinou ide o oznámenia z neznámych stránok a používatelia nemajú možnosť ich rozlíšiť od neškodných oznámení. Nová funkcia je dostupná od verzie Edge 113 (v čase písania článku je aktuálna verzia Edge 114) a po novom sa prvá žiadosť o oznámenie zobrazí v tichom režime. V praxi to vyzerá tak, že na dané upozornenie bude používateľ notifikovaný ikonu zvončeka s červenou preškrtnutou ikonou.

fake notificationZdroj: Microsoft
fake notification

Zmeškania notifikácii sa netreba sa obávať, pretože kliknutím na tento zvonček sa dajú zobraziť. Následne sa používateľ môže rozhodnúť, čo s daným upozornením urobí a či ho považuje za relevantné. Keďže Microsoft sám potvrdil, že na základe svojich prieskumov používatelia toto nebudú vždy vedieť rozhodnúť sami, je lepšie takéto hlásenie nepotvrdzovať.

Určite nie na neznámych stránkach. V prípade, že by v budúcnosti nastalo takzvane falošne pozitívne hlásenie na stránke, ktorú dôverne poznajú, napríklad na stránke ich denníku alebo obľúbenej hry, majú možnosť kedykoľvek akciu povoliť dodatočne. Je ale pravdepodobné, že filter nebude fungovať agresívne a používatelia by sa nemali s falošne pozitívnymi výsledkami príliš často stretávať. Odporúčané rešpektovať primárne nastavenie tejto funkcie a nesnažiť sa povoliť procesy, ktoré boli identifikované ako spam alebo potenciálne škodlivé.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.