Nová verzia sa zameria najmä na lepšiu podporu účtov tretích strán.

Inak povedané najmä Gmailu, ktorý je tak trochu špecifický, no stále sa dá pošta sťahovať tradične cez protokoly POP3 / IMAP. Nielen Gmail ale aj Outlook.com má svoje špecifiká a Microsoft chce na nových vlastnostiach ešte viac zapracovať v desktopovej aplikácii svojho emailového klienta. Microsoft ho nazýva Outlook pre Windows, čím jasne definuje, že ide o aplikáciu pre počítače, nie vyššie uvedený webový klient.

Na to, aby ste získali nové vlastnosti v predstihu niekoľkých týždňov, skôr mesiacov, je potrebné použiť prepínač s názvom Vyskúšajte nový Outlook v pravej časti okna. Podobnú zmenu ste mohli zažiť dávnejšie, kedy sa Word aj ostatné aplikácie vizuálne premenili a priniesli najmä modifikované rozhranie. Kto by si to rozmyslel, týmto prepínačom sa dajú vrátiť zmeny späť. O žiadne dáta neprídete a môžete používať pôvodný Outlook a ďalšie programy balíka Office. Zmena sa uplatňuje na všetky aplikácie. Nezáleží, z ktorej vykonáte zmenu.

novy outlook animaciaZdroj: Microsoft

Ako prvé sú podporované účty Gmailu, neskôr príde na rad špeciálna podpora pre Yahoo a iCloud. Tradičné protokoly zostávajú stále v platnosti. Viac ako prijímanie pošty, čo ste mohli robiť aj bez špeciálnej podpory, poteší kompatibilita s kalendárom a kontaktmi od Googlu. Zmeny zistíte aj na základe nového sprievodcu pridaním účtov po kliknutí na kartu Súbor a tlačidlo Pridať konto. Outlook by mal túto možnosť zobraziť hneď, ako bude pre jednotlivých používateľov dostupná.

novy outlookZdroj: Microsoft

Pošta a kalendár

Medzi ďalšie novinky sa zaradia možnosť posielanie emaily s anketami pre školské a pracovné účty a tiež možnosť odloženia odoslania emailu až o 10 sekúnd. Budete sa môcť rozhodnúť vziať odoslanie späť, ako je to možné aj na webe alebo v mnohých mobilných aplikáciách. K hovorovom cez Skype alebo Teams sa pripojíte priamo z Outlooku a tiež pribudne možnosť pripnúť dôležité emaily navrch priečinka Doručená pošta.

Okrem podpory pre Google kalendár je tu možnosť pridania viacerých zdieľaných kalendárov a najmä aktualizovaný pohľad na zobrazené udalosti. Microsoft prerobil prostredie tak, aby pôsobilo prehľadnejšie. Čoskoro budete môcť sledovať doručenie zásielok a letov priamo v pošte, podobne ako to má zavedené Gmail. Zapracované sú zapracované aj pripomienky na dôležité správy, ktoré ešte nemajú od vás odpoveď a tiež možnosť zmeniť hustotu zobrazenia emailov. Časť funkcií je dostupná už teraz.

Minimálne požiadavky

Potrebujete minimálne systém Windows 10 1809 (build 17763), pracovné alebo školské alebo osobné konto Microsoft a Gmailový účet. Limit je kladený najmä na operačný systém, v praxi by to ale nemuselo predstavovať problém, keďže ide o verziu z polovice roka 2019.

Zdroj: Office Insider

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.