Prevádzkovateľ portálu vytvorí profil firmy a žiada od nej peniaze.

Používatelia diskusného fóra porada.sk upozorňujú na webovú stránku 123adresar.sk, ktorá funguje ako katalóg firiem. Momentálne podľa svojej FB stránky obsahuje informácie o takmer 103 tisíc spoločnostiach.

Viaceré firmy, ktoré sú v katalógu uvedené, však tvrdia, že registráciu nevyplnili. Aj napriek tomu im prevádzkovateľ poslal faktúru na sumu 99 EUR. Počas posledných dní dostalo takúto výzvu na zaplatenie viacero spoločností. Okrem diskutujúcich na stránke porada.sk sa objavujú negatívne komentáre aj na Facebooku katalógového portálu – pri poslednom príspevku z mája tohto roku.

katalogova_firma_podvod_FB_nowat

Doplnené: „Vymáhačská“ firma, ktorá je uvedená na zasielaných faktúrach, sa od aktivity portálu dištancuje

Diskutujúci upozorňujú, že prevádzkovateľ portálu v rámci faktúry neuvádza žiadne informácie o objednaní služieb. Žiadosť o zaplatenie argumentuje „záväznými pravidlami„. Faktúry však obsahujú chyby (napr. dvojitý dátum splatnosti) a prevádzkovateľ katalógu firiem nekomunikuje. Uvedené telefónne číslo je nedostupné a spoločnosť neodpovedá na emaily.

Na nekalé praktiky upozornil aj Michal Dragan prostredníctvom blogu. Ten odporúča, aby ste faktúry neplatili a takisto, aby ste nepoužívali prihlasovacie údaje, ktoré katalóg firiem zasiela emailom spoločne s faktúrou. Ich použitím sa totiž prihlásite do svojho účtu a stanete sa aktívnym používateľom služby.

Zdroj: Porada.sk, Blog HN

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit