Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dych vyrážajúce realistické zobrazenie v rozlíšení 8K, maximálny jas a kontrast v úchvatnom prevedení

Spoločnosť Sony informuje o dostupnosti televízorov BRAVIA XR MASTER Series Z9K 8K Mini LED v Európe – vo vybraných krajinách sa už prijímajú predobjednávky.

Jedinečná technológia XR Backlight Master Drive, poháňaná procesorom Cognitive Processor XR™, presne riadi našu najnovšiu generáciu podsvietenia Mini LED televízora Z9K a zabezpečuje neuveriteľný jas. Vychutnajte si mimoriadny dynamický rozsah s neuveriteľne jasnými svetlými partiami a hlbokými odtieňmi čiernej, rovnako ako nádherne prirodzené stredné tóny takmer bez odleskov alebo svetelných závojov okolo svetlých miest. S funkciou XR 8K Upscaling si užijete zábavu v kvalite blízkej 8K bez ohľadu na obsah alebo zdroj. Kognitívny procesor XR™ od spoločnosti Sony využíva obrovské množstvo dát a inteligentne obnovuje stratené textúry a detaily pre obraz ako v reálnom svete.

Tieto nové inovácie nám pomáhajú prinášať najlepšie a najúchvatnejšie zážitky zo sledovania, ktoré verne reprodukujú skutočný zámer tvorcu. Pri sledovaní filmov si diváci môžu vychutnať náš vylepšený systém Acoustic Multi-Audio™,ktorý presne zladí polohu zvuku s dianím na obrazovke a zabezpečí skutočne pohlcujúci audiovizuálny zážitok. Model Z9K taktiež ponúka nové funkcie, ktoré individualizujú a zdokonaľujú domácu zábavu. Netflix Adaptive Calibrated Mode[1],[2] automaticky upravuje spracovanie obrazu v závislosti na okolitých svetelných podmienkach, takže budú obľúbené programy a filmy vyzerať presne podľa zámeru ich tvorcov, a to za akýchkoľvek podmienok. Nový režim Sony BRAVIA CORE Calibrated Mode navyše automaticky upraví kvalitu obrazu na obrazovke tak, aby lepšie zodpovedala pôvodnej vízii tvorcu videa[3]. Televízory navyše nesú označenie ‚Ideálne pre PlayStation 5‘[4], ktoré signalizuje, že disponujú aj dvoma exkluzívnymi funkciami pre PS5® – Automatické mapovanie tónov HDR[5] a Automatický režim obrazu žánrov[6].

Spoločnosť Sony tento rok predstavuje novo vyvinutú originálnu kameru BRAVIA CAM [7], ktorá rozpozná, kde používatelia sedia a podľa toho optimalizuje obraz aj zvuk. Umožňuje ovládanie gestami, videochat a ponúkne mnoho ďalších nových zábavných zážitkov, ktoré čakajú na to, aby ste ich objavili.

S rastúcim dopytom po ešte väčších televíznych obrazovkách sa spája aj riziko väčšej spotreby energie. Spoločnosť Sony sa však zaviazala, že sa bude usilovať o udržateľnosť a to od fázy vývoja až po zážitok zo sledovania. Cieľom globálneho ekologického plánu spoločnosti Sony nazvaného „Road to Zero“ je dosiahnuť udržateľnú spoločnosť tým, že do roku 2050 dosiahne nulovú ekologickú stopu v celom životnom cykle svojich výrobkov a obchodných aktivít. S ohľadom na tieto ciele využívajú naše televízory na rok 2022 vysoký obsah recyklovaných plastov s technológiou SORPLAS™ vyvinutou spoločnosťou Sony.  Použitím materiálu SORPLAS[8]sme zvýšili využitie recyklovaného materiálu bez toho, aby sme zľavili z kvality dizajnu či odolnosti. Taktiež sme znížili celkovú spotrebu primárneho plastu až o 60 %[9]. Toto množstvo zodpovedá približne 140 000 000 kompaktných diskov. Navyše systém BRAVIA CAM spoločnosti Sony dokáže rozpoznať, že diváci už televízor nesledujú a stlmí displej, aby šetril energiu.

Najdôležitejšie vlastnosti Z9K 8K Mini LED TV série BRAVIA XR MASTER:

  • Cognitive Processor XR™: Posuňte zobrazenie a zvuk na vyššiu úroveň vďaka technológii Cognitive Processor XR™. Náš revolučný procesor v televízoroch Sony BRAVIA XR™ reprodukuje obsah tak, ako ho vidia a počujú ľudia, a preto poskytuje tak neuveriteľne realistický zážitok. Obraz je krížovo analyzovaný a vyčistený, najmä v oblasti ohniska, aby mal skutočnú hĺbku, mimoriadny kontrast a nádherne živé farby.
  • Acoustic Multi-Audio™ využíva štyri výškové reproduktory integrované v ráme televízora rozmiestnené v hornej časti televízora a po jeho stranách, ktoré posilňujú zdroje smerového zvuku a zabezpečujú, aby bol obraz a zvuk v dokonalej harmónii pre dokonalý zážitok ako v kine.
  • 360 Spatial Sound Personalizer: V kombinácii s televízormi BRAVIA XR[10] ponúka táto technológia dokonale optimalizovaný priestorový zvuk pre nákrčné reproduktory, ako je SRS-NS7 od spoločnosti Sony a vybrané slúchadlá Sony – to všetko s minimálnou nutnosťou konfigurácie. Špecializované aplikácie dokonca prispôsobujú filmové zvukové pole analýzou individuálneho tvaru uší používateľov.
  • Dokonalejší zážitok vďaka audio produktom Sony: Nové televízory BRAVIA XR od spoločnosti Sony sa skvele hodia k radu zvukových produktov Sony, ako je systém domáceho kina HT-A9 alebo sound bary HT-A7000. 360 Spatial Sound Mapping, nová hranica technológie priestorového zvuku, je najnovším doplnkom modelov HT-A7000 a HTA5000[11]. Kalibráciou zvuku podľa zvolenej miestnosti na sledovanie vytvára táto technológia niekoľko optimálne rozmiestených virtuálnych reproduktorov pre širšie a pohlcujúce filmové zvukové pole. Pomocou funkcie Acoustic Center Sync[12] prevezme televízor BRAVIA XR úlohu stredového kanála spolu so systémom domáceho kina alebo sound barom ako súčasť zostavy 360 Spatial Sound Mapping[13]. To umožňuje, aby zvuk dokonale zodpovedal dianiu na obrazovke.
  • BRAVIA CAM7: Táto nová priekopnícka technológia zabezpečí vďaka optimalizácii kvality obrazu a zvuku, aby používatelia mali vždy to najlepšie miesto na pozorovanie. BRAVIA CAM ponúka tiež ovládanie gestami, videochat a mnoho ďalších nových zábavných zážitkov.
  • Užívatelia môžu pripojiť svoj televízor BRAVIA XR s kamerou BRAVIA CAM a užívať si televíziu ako nikdy predtým. BRAVIA CAM rozpozná, kde sa používatelia v miestnosti nachádzajú a ako ďaleko sú od televízora. Následne upraví nastavenie zvuku a obrazu tak, aby bolo všetko ideálne.
  • Ponúka viac ako 700 000 filmov, programov, živých televíznych vysielaní a ďalších položiek z aplikácií a predplatného a plynule ich organizuje. Zaujímavý program nájdite ľahko pomocou personalizovaných odporúčaní a pridajte si programy a filmy do jedného zoznamu sledovania, aby ste mali prehľad o tom, čo chcete sledovať. Užívatelia môžu do svojho zoznamu sledovaných programov pridávať aj z telefónu alebo notebooku pomocou vyhľadávania Google[14].
  • Náš nový prémiový hliníkový diaľkový ovládač sa ľahko používa, je prehľadný, má zjednodušené tlačidlá a podsvietenie, takže používatelia všetko dobre vidia aj v tme. Už nikdy nestratíte diaľkový ovládač za vankúšmi pohovky; vďaka funkcii Finder stačí, aby užívatelia povedali televízii, aby našla diaľkové ovládanie a ovládač zazvoní.
  • BRAVIA CORE: Aplikácia BRAVIA CORE3 je predinštalovaná filmová služba, ktorá ponúka až 10 filmov, ktoré je možné vidieť a až 24 mesiacov neobmedzeného streamovania pri zakúpení televízora BRAVIA XR. Vďaka technológiám BRAVIA XR, Pure Stream™[15] a IMAX® Enhanced má obsah úžasný obraz a špičkovú kvalitu zvuku. Vďaka režimu BRAVIA CORE Calibrated Mode sa filmy automaticky prispôsobia optimálnemu nastaveniu obrazu a vytvoria tak skutočne výnimočný zážitok z domáceho sledovania filmov. Postupom času bude aplikácia obohatená o nové funkcie. BRAVIA CORE bude v roku 2022 k dispozícii vo viac ako 75 krajinách.
  • Netflix Adaptive Calibrated Mode: Nový režim zobrazenia, ktorý využíva snímač okolitého svetla Sony BRAVIA XR a zabezpečuje zachovanie autorského zámeru za všetkých svetelných podmienok. Úzka spolupráca spoločnosti Sony so spoločnosťou Netflix znamená, že si diváci môžu vychutnať obsah Netflixu s presnými farbami, presným kontrastom a verným pohybom, či už si obsah užívajú v tmavom alebo dobre osvetlenom prostredí.1
  • Perfect for PlayStation®5: Spojte televízor BRAVIA XR s konzolou PlayStation®5 a vychutnajte si fantastické herné zážitky. Iba televízory BRAVIA XR automaticky upravujú a optimalizujú obraz tak, aby bol optimálne nastavený na použitie s konzolou PlayStation®5, či už ju používate na hranie hier alebo sledovanie filmov. Vďaka pohlcujúcemu obrazu a zvuku budú mať užívatelia pocit, že sú priamo uprostred deja. A vďaka rozlíšeniu 4K so 120 snímkami za sekundu, ktoré je špecifikované rozhraním HDMI 2.1, poskytujú naše televízory plynulý a čistý pohyb na hranie s rýchlou odozvou.4

Záväzok udržateľnosti: Spoločnosť Sony sa zaviazala, že sa bude usilovať o udržateľnosť a to od fázy vývoja až po zážitok zo sledovania.V tomto roku využívajú vybrané modely SORPLAS™, materiál vyvinutý spoločnosťou Sony, plastový materiál, ktorý je z 99 % recyklovaný a obmedzil množstvo použitého primárneho plastu až o 60 %8. Tiež smezmenšili veľkosť obalov televízorov približne o 15 % a obmedzili zásadným spôsobom použitie atramentu (približne o 90 %) a plastov (približne o 35 %).9 Navyše dokáže systém BRAVIA CAM rozpoznať, že diváci už televízor nesledujú a stlmí displej, aby šetril energiu.

Podrobnejšie informácie nájdete na: https://www.sony.sk/electronics/ekologicke-televizory?press-release.

Vlastnosti MASTER Series Z9K 85” a 75” 8K Mini LED TV:

  • Cognitive Processor XR chápe, ako ľudia vidia a počujú, a poskytuje revolučný zážitok, ktorý divákov úplne vtiahne do ich obľúbeného obsahu.
  • Technológia XR Backlight Master Drive presne ovláda naše najnovšie zadné podsvietenie Mini LED, ktoré prináša výnimočný kontrast s vysokým jasom a hlbokými odtieňmi čiernej.
  • Vďaka kombinácii technológií XR Triluminos™ Pro a XR Contrast Booster 20 dokážu televízory reprodukovať miliardy farieb s výnimočným kontrastom čiernej.
  • X-Anti Reflection minimalizuje odlesky pre nerušený zážitok zo sledovania.
  • X-Wide Angle™ poskytuje živé a realistické farby z akéhokoľvek uhla pri zachovaní viac farieb a jasu.
  • Režim BRAVIA CORE Calibrated Mode.3
  • Akustická technológia Acoustic Multi-Audio™ využíva štyri výškové reproduktory integrované v ráme televízora rozmiestnené v hornej časti televízora a po jeho stranách, ktoré posilňujú zdroje smerového zvuku a zabezpečujú, aby bol obraz a zvuk v dokonalej harmónii pre dokonalý zážitok ako v kine.
  • Acoustic Center Sync optimalizuje zvukový výstup z televízora a soundbaru pre dokonalejší zážitok z počúvania.12
  • BRAVIA CAM7 a Ambient Optimization Pro
  • Rýchly prístup k celému radu obsahu a služieb pomocou Google TV.14
  • Bezdotykové hlasové ovládanie.
  • Prémiové diaľkové ovládanie.
  • Nositeľom minimalistického kompaktného dizajnu s hladkými okrajmi je jednoliata tabuľa z tvrdeného skla, ktorá zabezpečí, že sa môžu diváci dokonale sústrediť na obraz rovnako ako v kine bez toho, aby ich čokoľvek rušilo.
  • Trojpolohový stojan ponúka tri možnosti inštalácie, vrátane polohy s menším pôdorysom šetriacim miestom, polohu eliminujúcu rušivý dojem a polohu pre soundbar, ktorá zdvihne televízor a integruje systém soundbaru.
  • Ďalšie informácie o modeli Z9K nájdete tu.  

Podrobnejšie informácie o modeli Z9K vrátane ceny a možnosti predobjednania sú k dispozícii na lokálnych webových stránkach.


[1] Kvalita dopočítaných, simulovaných a vylepšených obrázkov vo formáte 8K sa môže líšiť s ohľadom na zdrojový obsah.

[2] Vyžadované predplatné služby Netflix. Dostupnosť 4K Ultra HD závisí na vašom predplatnom Netflix, internetovom pripojení, možnostiach zariadenia a dostupnosti obsahu. www.netflix.com/termsofuse

[3] Zakúpte si televízor a zaregistrujte sa do BRAVIA CORE™ do 23. 2. 2024. Počet titulov, kreditov a uplatnenie/čas sledovania a výber sa líšia podľa modelu televízora a môžu sa zmeniť. Vhodné televízory a zmluvné podmienky: https://www.sony.net/bravia-core. Streamovanie z BRAVIA CORE vyžaduje členstvo. Sieťové služby, obsah, operačný systém a software produktu môžu podliehať samostatným podmienkam alebo podmienkam tretích strán a môžu byť kedykoľvek zmenené, prerušené alebo ukončené a môžu vyžadovať poplatky, registráciu a informácie o kreditnej karte.

[4] Doba oneskorenia vstupu meraná prostredníctvom herného HDMI vstupu 4K/120fps sa môže v reálnom čase líšiť podľa prostredia používania alebo špecifických podmienok. Je vyžadovaný herný titul podporujúci 4K/120fps.

[5] Automatické mapovanie tónov HDR – Aktualizácie softwaru na konzole PlayStation®5 a TV dostupné prostredníctvom automatickej aktualizácie alebo aktualizácie iniciovanej užívateľom. Ak chcete aktivovať Automatické mapovanie tónov HDR, musíte povoliť funkciu pri prvom spárovaní TV a PS5; alebo bude nutné odpojiť TV a PS5, vykonať továrenský reset a aktivovať funkciu počas počiatočného nastavenia. Funkcia je podporovaná iba v prípade, že sú PS5 a TV priamo prepojené. Podporované modely: Všetky modely BRAVIA XR, X85K, X85J, X80K, X80J, XH90.s

[6] Automatický režim obrazu žánrov – Aktualizácia softwaru na konzole PlayStation®5 a TV dostupné prostredníctvom automatickej aktualizácie alebo aktualizácie iniciovanej užívateľom. Táto funkcia funguje, keď je Automatický režim obrazu na televízore nastavený na ZAPNUTÉ a je podporovaná iba v prípade, že sú PS5 a TV priamo prepojené. Podporované modely: Všetky modely BRAVIA XR, X85K, X85J, X80K, X80J, XH90.

[7] Funkcie BRAVIA CAM (okrem videochatu) vyžadujú aktualizáciu firmwaru.

[8] Miera recyklácie sa týka nehorľavých materiálov. Recyklovateľný materiál použitý na televízore sa môže líšiť v závislosti od veľkosti.

[9] Percento v porovnaní s rokom 2018. Produkty so zníženou spotrebou nových plastov o 60 % sú k dispozícii iba pri niektorých modeloch a v niektorých regiónoch.

[10] 360 Spatial Sound personalizer vyžaduje dodávaný vysielač (WLA-NS7)] a model televízora BRAVIA XR ktoré sa predávajú samostatne.

[11] Vyžaduje aktualizáciu softwaru 360 Spatial Sound Mapping pri modeloch HT-A7000 a HT-A5000.

[12] Režim BRAVIA Acoustic Center Sync funguje s nasledujúcimi modelmi: rad Z9K, rad A95K, rad A90K, rad A80K, rad X95K, rad X90K, rad Z9J, rad A90J, rad A80J a rad X95J. Dostupnosť produktu sa v jednotlivých krajinách líši.

[13] Pri modeli HT-A7000 sú vyžadované voliteľné bezdrôtové zadné reproduktory (predávajú sa samostatne). Voliteľné zadné reproduktory nemusia byť k dispozícii vo všetkých krajinách a oblastiach.

[14] Užívateľ musí prijať podmienky služby Google (http://www.google.com/policies/terms/), podmienky služby Play (https://play.google.com/intl/cs-CZ/about/play-terms /index.html) a Zásady ochrany osobných údajov (http://www.google.com/policies/privacy/) na používanie televízie. Užívateľ sa musí pripojiť k účtu Google, aby mohol používať určité inzerované funkcie, vrátane hlasu na aktiváciu prepojených aplikácií, a počas nastavovania nainštalovať určité aplikácie a operačný software. Používanie televízora bez pripojenia k účtu Google umožňuje iba základné funkcie televízora a určité aplikácie. Bezdrôtové pripojenie vyžaduje domácu sieť 802.11 (odporúča sa 802.11n). Sieťové služby, obsah, operačný systém a software tohto produktu môžu podliehať samostatným podmienkam alebo podmienkam tretích strán a môžu byť kedykoľvek zmenené, prerušené alebo ukončené a môžu vyžadovať poplatky, registráciu a informácie o kreditnej karte. Aplikácia musí byť kompatibilná s TV. Dostupnosť aplikácií sa líši podľa regiónu a zariadenia. Google TV je názov softwaru tohto zariadenia a ochranná známka spoločnosti Google LLC. Google je ochranná známka spoločnosti Google LLC.

[15] Užívateľ musí nastaviť prostredie širokopásmovej siete. V predvolenom nastavení je Pure Stream vypnuté a musí byť zapnuté v nastavení BRAVIA CORE. BRAVIA CORE ponúka streamovanie medzi 30 Mbps-80 Mbps, hneď ako užívateľ zapne Pure Stream. Na prístup k Pure Stream rýchlosťou 30 Mbps musí mať užívateľ minimálnu rýchlosť internetu 43 Mbps cez Wi-Fi. Na prístup k Pure Stream v najvyššej kvalite dostupnej pri rýchlosti 80 Mb/s musí mať užívateľ minimálnu rýchlosť internetu 115 Mb/s cez Wi-Fi. S ohľadom na obmedzenie streamovania videa prevádzkovateľa siete, BRAVIA CORE automaticky vyberie najlepší dátový tok s adaptívnou funkciou streamovania na základe dostupnej rýchlosti internetu.

Značky: