V niektorých platených hrách pre Android sa našiel malware.

Podozrivé aplikácie pre Android nie je úplne jednoduché odhaliť, no jeden spôsob existuje. Je ním najmä zisťovanie, aké oprávnenia od systému aplikácia požaduje. Takto zistíte napríklad podozrivé oprávnenia, kedy nie je dôvod, aby obyčajná hra vyžadovala povolenie prístupu k vašej SIM karte. Antivírusové programy pre Android takéto podozrivé správanie zachytí a zobrazí informáciu. Aj s požadovanými dátami, kam má nainštalovaná aplikácia prístup.

Podľa správy Palo Alto Networks sa nový malware Gunpoder maskuje ako emulátor hier pre Nintendo. Zatiaľ sú zachytené tri známe varianty. Vzhľadom na to, že mnoho používateľ má v obľube práve takéto emulátory, jeho šírenie je týmto faktorom ešte viac urýchlené. Gunpoder zhromažďuje dáta z histórie prehliadača, zobrazuje reklamy so spúšťaním ďalšieho kódu a posiela odkaz na seba ostatným používateľom cez SMS.

Pri skúmaní červa sa ukázalo, že obete vyzýva na zaplatenie licenčného poplatku v sume do 0,49 USD cez PayPal alebo Skrill.

gunpoder-100595416-medium_nowat

Palo Alto Networks hovorí, že malware je zacielený na používateľov krajín ako Irak, Thajsko, India, Indonézia, Južná Afrika, Rusko, Francúzsko, Mexiko, Brazília, Saudská Arábia, Taliansko, USA a Španielsko.

Zdroj: Phone Arena

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.